Nihat Hatipoğlu Peygamber Efendimizin Berat gecesi özel duasını hatırlattı |Video
ATV ekranında yaptığı programlarla insanları İslami konularda bilgilendiren Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, Berat Kandili gecesinde Peygamber Efendimizin bu geceye özel okuduğu dua paylaştı. İşte Berat Gecesi özel dua ve anlamı...
- Giriş Tarihi: 07.04.2020 | 15:54
- Güncelleme Tarihi: 07.04.2020 | 15:58
ATV ekranında yaptığı programlarla insanları İslami konularda bilgilendiren Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, Berat Kandili gecesinde Peygamber Efendimizin bu geceye özel okuduğu dua paylaştı. İşte Berat Gecesi özel dua ve anlamı...
PEYGAMBER EFENDİMİZİN OKUDUĞU BERAT KANDİLİ DUASI
Berat Gecesini ganimet bilmeli, tevbe istiğfar etmeli, kaza namazı kılmalı, Kur'an-ı kerim okumalı. Peygamber efendimiz Berat gecesinde, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ) duasını çok okurdu.
Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (S.A.V) Berat Kandili gecesinde şöyle dua ederdi;
"Allah'ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim"
Berat Gecesi Duası :
"Allah'ım ! şayet ismimi saidler defterine yazdıysan, orada sabit kıl. Şayet ismimi şakiler defterine yazdıysan, oradan sil Ya Rabbi ! Çünkü Sen buyuruyorsun ki¸ "Dilediğini siler yok eder, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i Mahfuz O'nun katındadır" (Ra'd su. Ayet 39)
BERAT KANDİLİ NAMAZI VAR MI?
Kaynakların belirttiğine göre Berat Gecesine ait özel bir namaz yoktur. İmam-i Gazzali, bu gece her rek'atında Fatiha'dan sonra on ihlas okunmak suretiyle kılınacak yüz rek'at veya Fatiha'dan sonra yüz ihlas okunan on rek'at namaz kılmanın çok sevap olduğuna dair bir rivayet nakletmişse de (İhya, 1.203), Zeynuddin el- Iraki ve Nevevi gibi alimler bunun aslının olmadığını ve bid'at olduğunu kaydetmişlerdir. (El-Mecmu',1V.56)
lll.yüzyılda yaşayan Fakihi, Mekke'de Berat Gecesinin kutlanması ile ilgili bilgi vermektedir. Mekke halkı Mescid-i Haram'da namaz kılmak, Kabe'yi tavaf etmek ve Kur'an okumak suretiyle Berat Gecesini ihya ederlerdi. (Ahbaru Mekke,lll.84) Fakihi den üç asır sonra Mekke'yi ziyaret eden İbn Cübeyr de benzer bilgiler vermektedir. (er.Rihle.119-120). Berat Gecesinde halka tatlı dağıtma geleneğini ilk başlatan kişi ise Selçuklu Veziri Fahrülmülk olduğunu İbn Kesir eserinde belirtmektedir. (İbn Kesir.Xll.7)