Prof. Dr. İlber Ortaylı’dan A Haber’e Rusya - Ukrayna savaşı ile ilgili SON DAKİKA açıklamaları | Türkiye ve Rusya...
Son dakika | A Haber özel haber... Türkiye’nin önemli tarihçilerinden Prof. Dr. İlber Ortaylı, Rusya'nın Ukrayna topraklarına yönelik yürüttüğü işgal harekatını tarihsel gelişimi ile A Haber’e özel değerlendirdi. Peki, Kardeniz'de neler olur? Türkiye ve Rusya bu bölgede ne yapar? Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin güç durumu ne? İşte Ortaylı'nın açıklamaları...
- Giriş Tarihi: 05.03.2022 | 00:09
- Güncelleme Tarihi: 05.03.2022 | 01:25
A Haber, Rusya'nın Ukrayna işgalini Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya sordu. Çok önemli açıklamalarda bulunan Ortaylı, "Kiev şu anda tabii Ukrayna'nın merkezi. Oldukça Rusya'ya yakın sınırları itibarıyla. Çok yakın zamanlara kadar kesif Rusya, Rusça konuşulurdu. Ukrayna ve Rusya bunlar aynı millet, aynı vatan. Bu çok yaygın bir görüştür. Yani bunu sırf Putin söylemiyor.
Bu bir ifade tarzı. Böyle bir zihniyet vardı. Ukrayna'da da taraftarları vardı. Bunun o tabii şimdi tamamen değişti. Odessa'da ve Kiev'de artık Ukraynaca okutuluyor ve ders yapılıyor. Bununla birlikte iki dilli bir memleket tabii. Şimdi bu vaka, bu savaş maalesef; belirsizlik demeyelim de bu kombinasyonu Ukrayna Rus şeyini ortadan kaldıracak öyle görünüyor. Yani bu kadar fazla büyük çatışma, bu kadar zayiat iki tarafta da tesirleri var" şeklinde konuştu.
Ortaylı, "Bir taraf Rusya... Belki daha çok uzaklaşacak bunlara bir kısmı da bunu kabul edecek. Bu böyle... 'Ne lüzum var çıkmaya diyecek' görünüyor. Ukrayna'da ise artık millet 'Ne seni bunlarla oturulmaz' demeye başlayacak. Yani bu sınav milletler arasında tarihteki Polonya Rusya çalışmasından ki yakın zamanlara kadar devam etti sonra gelen ikincisi… Bu çok şiddetli bir gerilim yaratır arada." cümlelerine yer verdi.
KARADENİZ'DE NE OLMALI? "TÜRKİYE VE RUSYA..."
İlber Ortaylı, güney Karadeniz'in Türkiye kontrolünde kalmasının bölgeye güven vereceğini söyledi.
Ortaylı şu ifadeleri kullandı;
"Karadeniz kıyılarının Rusya şu veya bu şekilde giriyor. Yani kuzey Karadeniz kıyıları Gürcistan'a kadar Rusya'nın kontrolüne girecek diye anlaşılıyor. Fakat güney bizdedir. Eğer Karadeniz'i bu iki kuvvet paylaşmayı bilirse çok iyi olur. Çünkü ben artık eminim ki, Bulgaristan ve Romanya soğuk savaş dönemindeki gibi değil. Gürcistan da değil. Gürcistan Rusya'dan hem ayrıldı, hem de çok fazla batılıların şu veya bu şekilde taarruzuna penetrasyonda sızmasına demiyorum o kadar masum değil. Taarruzuna açık hale gelir. Bu çok açık.
Onun için iki denizin üstünde Rusya'nın yerleşeceği ihtimali görünüyor. Ukrayna'nın kıyıları ne kadar olacak belli değil hala Herson'da çatışma var. Zaporoje'ye girdi ki nükleer bir merkez. Çok korkutucu… Daha trans Dinyeper denen batıdaki Rus nüfusun kalabalık olduğu bir kıyı var Odessa'ya kadar. Orada nasıl bir yerleşme olur? Nasıl bir düzen kurulur? Onun üzerine konuşmak çok erken. Fakat kuzey Karadeniz'de Rusya yerleşecek olsa bile ki, öyle görünüyor. Bu ne kadar devam eden nasıl gider belli değil. Kesinlikle Karadeniz'i paylaşan iki kuvvetin arasında bir anlaşma olması lazım. Yani birbirlerini tanımaları… Türkiye tarafından bir mesele çıkmaz. Rusya'nın bunu anlaması lazım.
"DOĞU AKDENİZ'DE TÜRKLER ÖNE GEÇTİ"
Ve Doğu Akdeniz denen bölgede bahri hakimiyette Türkler öne geçtiler. Bunu bütün Batı önlemeye çalışıyor ya böyle bir tarihi gelişim vardı. 16. asırı yaşamak istemiyoruz havasındalar. Kimse 16. asrı yaşamaz. Onun sular akıp gitmiş. Ama yeni dünyada da küçük Asya'ya hakim olan bir memleketin denizlerde yaşamak zorunda olduğu, denizleri korumak zorunda olduğu böyle saçma sapan kıta sahanlığı ve kıyı hakimiyeti problemleriyle önünün kesilmesini mümkün olmadığı çok açıktır.
"TÜRKLERİN BAHRİ HAKİMİYETİNİN TANINMASI GEREKİR"
Bu hegemonya meselesi değildir Bu bir yaşam meselesidir. Güney Karadeniz Türklerin kontrolünde kalırsa huzur olur ve Akdeniz bölgesinde Doğu Akdeniz'de de Türklerin bahri hakimiyetinin tanınması gerekir. Çünkü bu bizim yaşadığımız saha çok açık."
"TÜRKİYE'NİN ROLÜ DAHA BÜYÜYECEK"
Tarihçi İlber Ortaylı, batı ülkelerinin Rusya'ya karşı yaptırımlarını da değerlendirdi.
Ortaylı, "Rusya'nın Moskova'nın tavrını etkiliyor. Daha sinirli bir şey içine girdiler. Ne olacak sonunda bilmiyorum. Bir değişiklik olacak. Ama bu değişiklik ile Türkiye rolü daha büyüyecek. Sonraki pozisyonu daha kuvvetlenecek bunu tanıması lazım herkesin. Ç ünkü başka türlü denge tesis edilemez." dedi.
A HABER UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN