Başkan Erdoğan "Bilge Kral"ın kabrinde! Dikkat çeken detay
Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirve Toplantısı'na katılmak üzere Bosna Hersek'e giden Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Bilge Kral olarak bilenen Aliya İzzetbegoviç'in kabrini ziyaret etti ve dua etti. Bu sırada Başkan Erdoğan'ın yakasında takılı olan "Srebrenitsa Çiçeği" dikkat çekti. Srebrenitsa Çiçeği'nin 11 yaprağı 11 Temmuz 1995 katliam gününü, yeşil renk yeniden doğuşu ve İslamiyeti, beyaz renk ise masumiyeti temsil eder. İşte Başkan Erdoğan'ın ziyaretinden tüm detaylar...
- Giriş Tarihi: 08.07.2019 | 17:01
- Güncelleme Tarihi: 08.07.2019 | 17:15
SREBRENİTSA KATLİAMI NEDİR? SREBRENİTSA NEREDE?
Srebrenitsa nerede? sorusu bu soykırımı anlamak için yanıtı bilinmesi gereken bir konudur. Srebrenitsa, Bosna Hersek sınırları içinde yer alır. Sarajevo'ya yakındır. Srebrenitsa'nın doğusunda Sırbistan, kuzeyinde Hırvatistan, güneyinde Karadağ; güneydoğusunda ise Kosova yer alır. Zenica, Mostar, Foca ve Vişegrad da Srebrenitsa'ya komşu illerdir.
8 BİN MÜSLÜMAN
Avrupa'nın ortasında onlarca ülkenin gözleri önünde gerçekleşen katliam Srebrenitsa Katliamı olarak anılır. 11 Temmuz 1995 günü yaşanan bu soykırım adeta Avrupa ülkelerinin iki yüzlülüğünü gözler önüne sermiştir. Bosna katliamı olarak da anılan bu soykırım da 8 binin üzerinde Müslüman çocuk, yaşlı, genç, kadın, erkek demeden Sırplar tarafından katledildi.
EN ACI SOYKIRIMLARDAN BİRİ
Sırp Ordusu, Yugoslav iç savaşı sırasında Krivaya 95 Harekatı kapsamında şehri işgal etmiş ve Müslümanlara karşı olan kinlerini 8 binden fazla Müslümanı çocuk, kadın demeden katlederek gözler önüne sermiştir. Katliam sırasında Birleşmiş Milletler Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş aynı zamanda tam 600 Hollanda Barış Gücü askeri de kentte bulunuyordu fakat Ratko Miladiç komutasındaki Sırp ordusu, ne Birleşmiş Milletler ne de hukuk dinleyerek 1995 yılının Temmuz'unda soykırımların en acılarından birine imza attı.