Ben Bu Cihana Sığmazam'da 'Engin Arık' göndermesi: Küresel akıl enerji problemini çözen Türk bilim insanlarını nasıl yok etti?
ATV'nin reyting rekorları kıran yeni dizisi Ben Bu Cihana Sığmazam'da, tüm dünyada büyük bir kaosa yol açan küresel enerji krizine değinildi. Oktay Kaynarca tarafından canlandırılan Cezayir Reis karakteri, Türkiye'nin enerji krizine önlem almak maksadıyla hayata geçirdiği 'yeşil enerji toryum' projesinin nasıl engellenmeye çalışıldığını izleyicilere aktardı. Türk bilim insanlarının 'küresel akıl' tarafından nasıl yok edildiğinin anlatıldığı bölümde, "İsviçre Cern Laboratuvarlarında çarpışma testlerinde ortaya çıkan sonuçlar, maalesef küresel oyuncular tarafından hasır altı edildi. Ardından bu konuda bilim çalışması yapan bilim insanlarımız, Isparta’da meydana gelen bir uçak kazası ile yok edildi." denildi. Bahse konu kazada vefat eden Prof. Dr. Engin Arık, dünya rezervinin 3'te 2'si Türkiye'de yer aldığı toryumun; enerji üretimi açısından, 120 trilyon dolarlık petrole eşit olduğunu söylemişti. Peki, Türkiye için kritik öneme sahip proje ne durumda, geçmişte ne olmuştu? İşte detaylar...
Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında tüm dünyada patlak veren enerji krizi, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok bölgede büyük sorunlara yol açtı. Rusya'ya uygulanan yaptırımlar sonrasında, Moskova yönetiminin de karşı adımlar atmasıyla petrol ve doğal gaz fiyatları tarihi seviyelere çıktı.
Ülkemizde de hissedilen bu artışlar, başta tarım ve sanayiyi etkilerken tüm kollarda fiyat yükselişlerine ve büyük enflasyon rakamlarına neden oldu.
BEN BU CİHANA SIĞMAZAM'DA 'KÜRESEL AKIL' GÖNDERMESİ
Tüm bu gelişmelerin ışığında, küresel enerji krizi ATV'nin reyting rekorları kıran yeni dizisi Ben bu Cihana Sığmazam'da ele alındı.
Oktay Kaynarca tarafından canlandırılan Cezayir Türk (Reis) karakteri, Türk Devletleri Aksakallılar Konseyi'nde yaptığı konuşmada, küresel akılın Türkiye'nin enerji yatırımlarını nasıl hedef aldığını gözler önüne serdi.
TÜRK BİLİM İNSANLARINI NASIL KATLETTİLER?
Cezayir Reis tarafından yapılan konuşmada, "Yıldırım Türk'ün önderliğinde toplanan ilk divanda Türklerin birbirlerini her alanda desteklemesini sağlayarak bir çok krize, başta da enerji krizine önlem alınmak istenmişti. Bu sebeple fosil yakıt ve uranyum yerine tüm dünya rezervinin 3'te 2'sinin bizde olan yeşil enerji olarak da tabir edilen toryumun kullanılmasının önü açılmıştı. İsviçre Cern Laboratuvarlarında çarpışma testlerinde ortaya çıkan sonuçlar, maalesef küresel oyuncular tarafından hasır altı edildi. Ardından bu konuda bilim çalışması yapan bilim insanlarımız, Isparta'da meydana gelen bir uçak kazası ile yok edildi." ifadeleriyle Prof. Dr. Engin Arık'a gönderme yapıldı.
Peki, Türkiye için kritik öneme sahip Prof. Dr. Arık öncülüğünde yürütülen proje neyi amaçlıyordu, proje şu anda ne durumda, geçmişte ne olmuştu? İşte detaylar...
BAŞKAN ERDOĞAN ÖNCÜLÜĞÜNDE MADEN KALKINMA HAMLESİ
Geçmişte pek çok engellemelerle varlığı görmezden gelinen maden Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın kalkınma hamlesi doğrultusunda yeniden araştırıldı ve Eskişehir bölgesinde çalışmalar yapıldı. Aralarında florit, barit ve toryumun da Bulunduğu 12 çeşit nadir element bulundu.
Halihazırda dünyadaki nadir elementlerin üretimi ve nihai ürüne dönüştürülmesi çalışmalarının yüzde 95'i Çin'de yapılıyor. Çin'den sonra ki en büyük rezerv alanı ise Eskişehir'de.
YEŞİL NÜKLEER ENERJİ KAYNAĞI TORYUMUN ANAVATANI: TÜRKİYE
Nadir elementlerin en dikkat çekeni ise toryum. Türkiye'nin rezerv bakımından dünyada ikinci sırada olduğu toryum, Yeşil nükleer enerji kaynağı. Dünya toryum rezervi toplam bir milyon 780 bin ton. Türkiye ise 790 bin ton ile bu rezervlerin neredeyse yarısına sahip...
BİRÇOK SEKTÖRDE KULLANILIYOR
Nadir toprak elementleri cam ve seramik sanayi, metalürji sanayi, lazer üretimi, mıknatıs üretimi, petrol katalizörü ve ileri teknoloji cihazların üretiminde yaygın olarak kullanılmakta.
Bu elementler ayrıca günümüzde hibrid arabalarını, elektrikli taşıt araçlarını, rüzgâr türbinlerini, güneş enerjisi panellerini, MR makinelerini ve birçok temiz enerji teknolojisini hayata geçirmede kullanılmakta.
120 TRİLYON DOLARLIK PETROLE EŞİT!
Isparta'da 2007'de meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık toryum rezervinin enerji üretimi açısından, 120 trilyon dolarlık petrole eşit olduğunu söylemişti.
ISPARTA'DAKİ KAZADA HAYATINI KAYBEDEN BİLİM İNSANLARIMIZ
Isparta'da, 30 Kasım 2007 tarihinde, Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada Türbetepe'de düşen, Atlasjet'in İstanbul- Isparta seferini yapan World Focus'tan kiralanan yolcu uçağında, 7'si mürettebat, 57 kişi yaşamını yitirmişti.
Uçakta yaşamını yitiren yolcular arasında, Türkiye'de toryum, Türk Hızlandırıcı Projesi, Bilim Kenti ve CERN süreciyle ilgili önemli çalışmaları olan Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Engin Arık ile araştırma görevlisi Özgen Berkol Doğan, yüksek lisans öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve araştırma görevlisi Mustafa Fidan yer alıyordu.