Su ayısı nedir? Ay’daki uzay aracında su ayıları ortaya çıktı! İşte, su ayısı özellikleri!
Su ayısı nedir? İsrail’in aya çakılan uzay gemisinin içinde bulunan su ayıları Ay’da yaşam ihtimalini ortaya çıkardı. Peki su ayısı nedir? Tardigrada ya da Yavaşadımlılar ismiyle de bilinen su ayıları; en zor yaşam koşullarında dayanıklı olmasıyla biliniyor. İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesinin haberine göre; Tardigrad ya da daha yaygın olan ismiyle su ayısının yaklaşık 520 milyon ila 100 milyon yıldır yaşadığı düşünülüyor. 150 derece sıcaklığa ve -272 derece soğuğa dayanabilen su ayıları dinazorların ortaya çıktığı ve yok olduğu dönemlerde de yeryüzündeydi.
Ay'da yaşam ihtimalini ortaya çıkaran Su ayısı nedir? Aya çakılan İsrailli uzay aracının içinde yer alan su ayılarının hayatta kaldığına yönelik haberlerin ortaya çıkmasıyla su ayısı nedir sorusuna yanıt aranmaya başlandı. İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesinin bilim editörü Ian Sample, İsrail'in Ay'a çakılan uzay aracı Beresheet'te binlerce su ayısı olduğunu yazdı.
AY'DA YAŞAM İHTİMALİ KUVVETLENDİ
Sample bu haberi "Ay'da yaşam bulma ihtimali arttı. Fakat bu canlılar uzaylı değil, uzay aracı Aya'a çarptığında ortaya saçılan canlılar" ifadeleriyle aktardı. Su ayılarını Beresheet'e yükleyen, ABD merkezli Arch Mission Foundation'dı. Örgütün amacı, dünyanın gelecekte yaşanamaz hale gelmesi durumunda yaşanabilecek bir başka gezegen yaratmak.
BBC Türkçe'nin haberine göre örgütün kurucusu Nova Spivack "Bizim kargomuz o görevden sağ çıkan tek şey olabilir" dedi.
Tardigrad ya da daha yaygın olan ismiyle su ayısının yaklaşık 520 milyon ila 100 milyon yıldır yaşadığı düşünülüyor. 150 derece sıcaklığa ve -272 derece soğuğa dayanabilen su ayıları dinazorların ortaya çıktığı ve yok olduğu dönemlerde de yeryüzündeydi.
Gelişmeyi birinci sayfasından duyuran The Guardian'a konuşan Edinburgh Üniversitesi'nden astrobiyolojist doktora öğrencisi Philippe Reekie, su ayılarının Ay'da hayatta kalmaması için hiçbir neden olmadığını söyledi. Reekie, "Ay'da yaşamın önündeki ana engeller atmosfersizlik ve yüksek radyasyon ama su ayıları bu iki koşulda da hayatta kalabiliyor" dedi.
Öte yandan su ayılarının ayda yayılması ve çoğalması pek de mümkün değil.
Poznan Üniversitesi'nden astrobiyolojist ve su ayısı uzmanı Lukasz Kaczmarek, su ayılarının hayatta kalmayı zorlaştırıcı bu tür koşullarda vücutlarını koruma altına almak için hareketsizleştiğini, tekrardan hareket edebilmeleri için suya ihtiyaç duyduklarını söyledi.
SU AYISI NEDİR?
Su ayılarının bilimsel adı, tardigradadır. 4 çift olmak üzere toplamda 8 adet kısa bacağa sahiptir. Omurgasız hayvanlar şubesinde bulunan bu canlılar, genelde tatlı sularda yaşamaktadır. Boyları ortalama olarak 0.5 ila 1.2 milimetre kadar olup, ilk kez 1773 yılında keşfedilmiştir ve şuanda yüzlerce türünün olduğu bilinmektedir. Boylarının bu denli küçük olması, onların mikroskobik canlılar olarak tanımlanmasının sebebi olmuştur.
Biraz önce de bahsettiğimiz gibi, tatlı sularda yaşamakla beraber nemli ortamları da sevdikleri düşünülmektedir. Vücutları silindir şeklinde olup, karın tarafları düzdür. Başları olarak belirtilen yer ise koni şeklinde olup, tam olarak bir başa sahip oldukları kabul edilmez. Solunum organları bulunmayan bu canlılar ayrı eşeyli olarak bilinirler. Yani, bu türün de erkek ve dişileri bulunmaktadır.
Gelelim en can alıcı özelliklerine; evet, can alıcı bir özellikleri var bu canlıların. Hatta bu canlılar için, Guinness Rekorlar Kitabı'nda, en dayanıklı canlılar diye bir kategori olaydı, tartışmasız bu canlılar o kategoride 1.'liğe aday olarak gösterilir ve kazanırdı. Çünkü dünyamızda bilinen, yani keşfi yapılmış en dayanıklı canlılardır tardigradalar.
Yüksek adaptasyon becerileri sayesinde, suda yaşayan tardigradalar, toprakta da yaşayabilirler. 10 yıl kadar uzun bir süre susuzluğa dayanabilirler. Ancak bu durum uzayda yaşayabildikleri gerçeğinin yanında hiç bir şey gibi kalıyor. "Neee?" dediğinizi duyar gibiyim sanki. Evet, yanlış anlamadınız. Tardigradalar uzayda hiç bir korunma olmaksızın yaşayabilen, dünya üzerindeki tek canlıdır. Uzayın sert koşullarına dayanabilir. Örneğin; mutlak sıfır dediğimiz 0 kelvin yani -273 celcius sıcaklığa kadar dayanabilir veya +151 celcius derecede hayatta kalabilirler. Radyasyondan ise büyük ölçüde etkilenmezler.