Jüpiter'in yörüngesindeki 'Juno' arızalandı
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Jüpiter'in sırlarını araştırmak üzere gönderilen "Juno" adlı uzay aracının karşılaştığı problem sonrası tekrar güvenli moda geçtiğini bildirdi.
Açıklamada, uzay aracının, üzerindeki bilgisayarı yeniden başlatarak Dünya'yla tekrar iletişime geçtiği ancak problemin mühendisler tarafından tespit edilene kadar kullanım alanının sınırlı olduğu kaydedildi.
Southwest Araştırma Enstitüsü'nden proje şefi Scott Bolton, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, problemin, sanılanın aksine gezegenin çevresindeki halkadan yayılan radyasyondan kaynaklanmadığını söyledi.
Geçen hafta da Juno'nun itiş gücü sisteminde oluşan arıza nedeniyle motorların çalıştırılması ertelenmişti.
Uzmanlar, oluşan sorunlar ve ertelemeler nedeniyle Juno'nun Jüpiter'e tekrar yaklaşmasının aralık ayını bulacağını tahmin ediyor.
Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter'in sırlarını çözmek için 5 Ağustos 2011'de fırlatılan uzay aracı Juno, 5 yıl süren yolcuğun ardından 5 Temmuz'da Jüpiter'in yörüngesine girmişti.
Yoğun radyasyona dayanıklı olmasına rağmen uzay aracının yörüngeye yaklaşması sırasında tedbir amaçlı kapatılan kamera ve ekipmanlar, yörüngeye girdikten birkaç gün sonra tekrar açıldı.
Fırlatılmasından Jüpiter'in yörüngesine yerleşmesine dek 5 yıllık sürede 2,8 milyar kilometre kateden Juno uzay aracı, 20 Şubat 2018'de Jüpiter'in şiddetli atmosferine düşürülecek ve yanarak misyonunu tamamlayacak.