Telif hakkı kavgalarına son!
“Teknorecord” adı verilen bu uygulama sayesinde, cep telefonunuzdan tek tuşa basarak birkaç saniye içinde notere gitmeye gerek kalmaksızın; eser, fikir, belge, fotoğraf, sözleşme, senaryo, beste, tasarım, ses kaydı gibi çalışmanızın tüm haklarının size ait olduğunu, gün, saat ve tarih olarak ne zaman yapıldığını tüm dünyaya kanıtlayan belgeye sahip olacaksınız.
- Teknoloji
- Giriş Tarihi: 09.02.2016 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 09.02.2016 | 11:23
Tüm dünya Adele'in Ahmet Kaya'nın şarkısını çalıp çalmadığını tartışırken, genç bir Türk girişimcisi bu tartışmayı tarihe gömecek, 'ters köşeye yatıracak' bir buluşa imza attı. Artık elinizdeki cep telefonuyla kendi fikir ve eserlerinizi tek tuşla yasal olarak koruma altına alabileceksiniz. Hem de hiçbir ücret ödemeden!
5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre "Teknorecord" ile yapacağınız işlemler tüm resmi kurumlar ve mahkemeler nezdinde notere eşdeğer kesin delil elde etmenize olanak sağlıyor. Kısacası "Mobil/Cep Noter" gibi çalışan bu uygulamayı artık tüm dünya indirmeye başladı.
BU UYGULAMA NE İŞE YARAYACAK?
Hepimizin aklına her gün birden fazla fikir geliyor. Bu fikirler geliştirilse belki de çok yaratıcı ve çığır açıcı oldukları ortaya çıkacak. Aklımıza gelen bu fikirleri bazen birilerine anlatırız ama bu fikrin nerelere gideceğini düşünmeyiz. Daha sonrasında bu fikrin başkaları tarafından akıl edildiğini ve büyük ses getirdiğini gördüğümüzde, "bunu ben düşünmüştüm, bu senaryoyu ben yazmıştım, bu fotoğraf benim fotoğrafım, bu reklam kampanyasını benden aldılar, bu logo tasarımı bana ait" gibi cümleler kurmamak adına bu uygulama hayati önem taşıyor.
Ya da çalıştığınız şirket ile ilgili düşünün… Şirkete çok yararlı olabilecek bir projeyi yöneticinize anlatıyorsunuz ve bir süre sonra yöneticinizin bu projeyi kendisininmiş gibi üst yönetime sunduğunu öğreniyorsunuz…
Yoksa bu tür şeyler başınıza defalarca mı geldi?.. Bunları yaşamamak için size ait olan fikirlere sahip çıkmanız gerekiyor. Ama bu fikir ve düşünceleri noterden tasdik ettirmek hem süre bakımından hem de maliyetinin yüksek olmasından dolayı hep havada kalmaya mahkûm oluyor.
"Teknorecord" telif hizmeti bu süre ve maliyet karmaşasına son vermek, noter işlemine eşdeğer bir kesin delil elde etme aracı. Herhangi bir belge, eser, fotoğraf, video ya da ses kaydını, 5070 sayılı kanuna göre Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar (TÜBİTAK gibi) nezdinde; isminiz, TC. Kimlik Numaranız vs. bilgilerle birlikte zaman damgalayıp, size kesin delil olarak gönderen bir mobil uygulama.
2023 HEDEFLERİNE DE UYUYOR
Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmanın bir yolu da bilgiyi ticarileştirmekten geçiyor. 2023 hedefleri için düzenlenen yeni kanun tasarısında en önemli kriterler bilgiyi ticarileştirmek, teknoloji ve yenilikçi şirketlerin ortaya çıkmasını sağlamak olarak belirtilmişti. İşte dünyada bir ilki gerçekleştiren Türk girişimcisi Kadir Kurtuluş, 2023 hedeflerinin gerçekleşmesi yolunda temelleri attı.
TEKNORECORD NASIL ÇALIŞIR? HUKUKİ DAYANAĞI NEDİR VE GEÇERLİ MİDİR?
Projenin fikir babası olan genç Türk girişimci kardeşler Hasan Kurtuluş ve Av.Kadir Kurtuluş'a göre "Teknorecord" esasında noter işlemine eşdeğer bir kesin delil elde etme aracı. Av.Kadir Kurtuluş şöyle anlatıyor: "Herhangi bir belge, eser, fotoğraf, video ya da ses kaydını, 5070 sayılı kanuna göre Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar (Kamu Sertifikasyon Merkezi gibi) nezdinde; isminiz, T.C. kimlik numaranız vs. bilgilerle birlikte zaman damgalayıp, size kesin delil olarak gönderen bir mobil uygulamadır."
Verilen bu hizmet ile eserin yapıldığı ya da bilginin verildiği zaman ispat edilmiş, kesin delil niteliğini almış ve koruma başlamış oluyor. Bu da 5070 sayılı kanuna göre; doğru kullanımlarda notere gitmek ile eşdeğer bir koruma sağlayacak.
YATIRIM, İSTİHDAM VE GSMH ARTACAK
Teknorecord'un Türk Fikri Haklar Endeksi'nde yaratacağı ivme ile doğrudan uluslararası yatırım stoğunun en az yüzde 16 artması beklenmekte… Ve bu da 26 milyar dolar ek teknoloji yatırımı anlamına geliyor. Kurtuluş şu iddiada bulunuyor: "Sadece fikri mülkiyet haklarının iyileştirilmesi beraberinde gelecek uluslararası yatırımlar bile en az 30 bin kişiye ilave istihdam sağlayacak."
Teknorecord'un fikir babası Kurtuluş'un anlattıkları Türkiye ve dünyadaki teknolojik gelecek için de bir hayli aydınlatıcı: "Dış yatırımın artması bir kenara ülkede teknoloji devrimi yaşanacak. Türk insanı yediden 70'e ürettiği eseri koruyacak ve bilgiyi ticarileştirerek satılabilir bir meta haline getirecek. Bunun anlamı yediden 70'e tüm Türkiye artık nitelikli iş ve katma değeri yüksek ürünlerin direkt satıcısı olacaktır."