E-kitap okuma cihazının yerlisi geliyor
Online kitap satışı gerçekleştiren İdefix firması direktörü Bora Ekmekçi, ilerleyen dönemde uygun fiyatlı bir yerli üretim elektronik kitap (e-kitap) okuma cihazını üyeleriyle buluşturmayı hedeflediklerini söyledi.
- Teknoloji
- Giriş Tarihi: 27.01.2013 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 27.01.2013 | 13:17
Ekmekçi, akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarların yaygınlaşmasıyla e-kitap okurlarının sayısının her geçen gün arttığını belirterek, iPhone, iPad veya android işletim sistemli telefon ya da tabletlere İdefix'in e-kitap okuma uygulaması olan ''Kitaplık''ı 190 bin kişinin indirdiğini kaydetti.
Esas fonksiyonu e-kitap okumak olan e-ink ekran teknolojisine sahip ''Amazon Kindle'' ya da ''Nook'' benzeri cihazlarla e-kitap okumanın daha keyifli olduğunu savunan Ekmekçi, e-ink ekran teknolojisine sahip cihazların Türkiye'de pahalı olduğuna dikkati çekti.
Ekmekçi, elektronik kitap okuma cihazını piyasaya çıkarma projelerinin de olduğunu belirterek, ''İlerleyen dönemde İdefix markalı, uygun fiyatlı ve e-ink ekran teknolojisine sahip bir e-kitap okuma cihazını üyelerimizle buluşturmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.
BASILI KİTABA 8, E-KİTAP'A YÜZDE 18 VERGİ
Bora Ekmekçi, özellikle son dönemde birçok yayıncının dijital yayıncılığa başladığının altını çizerek, satıştaki e-kitap sayısının giderek arttığını ifade etti.
Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) projesiyle tablet ve e-kitap kavramlarının hükümet politikası düzeyinde popüler olduğunu ileri süren Ekmekçi, ''Öte yandan hala aşılamamış bir KDV konusu var. Basılı kitaptaki yüzde 8 oranına kıyasla e-kitap yüzde 18 ile vergi açısından hala dezavantajlı durumda'' değerlendirmesinde bulundu.
Ekmekçi, 4-5 senelik bir periyotta e-kitap yayıncılığının tüm yayıncılık sektöründen ciddi bir pay alacağını savunarak, söz konusu durumun da sadece e-kitap yayınlayan yeni dijital yayıncıları doğuracağını iddia etti.
Dijital yayıncılığı destekleyen bir diğer konunun da Print on Demand (POD) yani kitabın okur talebi üzerine basılması hizmeti olacağını belirten Ekmekçi, ''Dileyen dijital kopyasını okuyabileceği gibi, basılı kitap formatında okumak isteyen için de, gelişen dijital baskı sistemleri sayesinde anında tek bir kopya kitap üretilip müşterinin adresine iletiliyor olacak. İdefix olarak bu alanda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' ifadesini kullandı.
E-KİTAP'A TALEP ARTIYOR
Ekmekçi, elektronik ticaretin gün geçtikçe benimsenen bir satış kanalı olduğunu kaydederek, Türkiye'de online kitap satışlarının yayıncılık pazarı içerisinde payının yüzde 3 seviyesinde olduğunu söyledi. ABD'de söz konusu oranın yaklaşık yüzde 10 olduğunu belirten Ekmekçi, şunları kaydetti:
''ABD'de son 4 yıldır yayıncılık sektörü büyümüyor ancak bunun yanında elektronik kitap ticareti son üç yılda yüzde 1200 gibi bir oranla artmış durumda. Toplam pazarın yüzde 7'sine varan e-kitap payının bu hızla devam ederse yaklaşık 8 sene sonra basılı kitapla aynı iş hacmine ulaşacağı düşünülüyor. Yani ABD'de yayıncılık sektörü hızla dijital yayıncılığa dönüşüyor''
Gün geçtikçe teknolojiyi seven ve kullanabilen tüketici kitlesi sayıca artıyor. Yeni nesil e-kitap okuyucu ve tablet cihazların yaygınlığı arttıkça yayıncılık sektöründen e-kitap talebi de aynı hızla artıyor olacak. Bununla birlikte yayıncılar yeni pazarlama modelleri geliştirecekler.''
38 BİN 886 E-KİTAP
Ekmekçi, Türkiye'de ilk defa e-kitap dağıtımının İdefix ile başladığını da anımsatarak, İdefix'in 2012 yılında 38 bin 886 adet e-kitap satışı gerçekleştirdiğini kaydetti.
Mevcut durumda e-kitap satışlarının basılı kitap satışları ile karşılaştırıldığında çok küçük kaldığını ifade eden Ekmekçi, her yıl gerçekleşen büyüme oranlarının ilerleyen yıllar için ümit verici olduğunun altını çizdi.