Can Bartu kimdir, nereli? Sinyor ne demek? Sinyor Can Bartu lakabı nereden geliyor?
Can Bartu kimdir, nereli? Sinyor ne demek? Sinyor Can Bartu lakabı nereden geliyor? Türk futbolunun efsanesi Can Bartu'nunölümünün ardından bu sorular yoğun şekilde araştırılmaya başlandı. Can Bartu, Metin Oktay ve Lefter gibi isimlerle birlikte Türk futbolunun gelmiş geçmiş en büyükleri arasında yer aldı. Avrupa Kupası finalinde oynayan ilk Türk oyuncu olan Bartu basketbol takımında da oynayarak başka bir ilke imza atmıştı. Peki, Can Bartu kimdir, nereli? Sinyor ne demek? Sinyor Can Bartu lakabı nereden geliyor? İşte detaylar...
- Spor
- Giriş Tarihi: 12.04.2019 | 10:35
- Güncelleme Tarihi: 12.04.2019 | 11:14
Can Bartu dün gece saatlerinde yaşama veda etti. Fenerbahçe tarihinin en büyük futbolcularından olan Can Bartu sayısız başarılara imza atmıştı. Başarılı kariyerinin yanı sıra centilmen tavrı ve sakin karakteriyle de gönüllerde taht kurmuştu. Adına marşlar yazılan Can Bartu, 'Sinyor Bartu' olarak anılıyordu. Birçok kişi Bartu'nun lakabını bilse de bunun nedeninin ne olduğunu bilmiyor. Peki, Can Bartu kimdir, nereli? Sinyor ne demek? Sinyor Can Bartu lakabı nereden geliyor? İşte Can Bartu hakkında bilinmesi gereken her şey...
CAN BARTU KİMDİR, NERELİ?
Can Bartu 30 Ocak 1936'da, İstanbul'da dünyaya geldi. Can Bartu, spora, Fenerbahçe'de basketbol oynayarak başladı. Altı kez, basketbol milli takım formasını giyen Bartu, daha sonra Fikret Arıcan'ın aracılığıyla Fenerbahçe'de futbol oynamaya başladı.
1955 – 1961 seneleri arasında Fenerbahçe'de futbol oynayan Bartu, 28 kez milli oldu. 1958'de Türkiye – Romanya maçında, kaleci Turgay Şeren'in yerine son yedi dakikasında kaleye geçti ve bu maçta, Türk Milli Takımı oyuncusunun, kendi kalesine attığı gol sonucu, 1 gol yemiş oldu.
Milli takımdaki başarılı futbolu ile dikkat çeken Bartu, 1961'de, İtalya'nın Fiorentina takımına transfer oldu. 1962'de Venezia takımında oynayan Bartu, 1964'de de Lazio'da oynadı.
İtalya'da başarılı bir dönem geçiren Bartu, 1967'de, Türkiye'ye dönerek, eski takımı Fenerbahçe ile tekrar yollarını birleştirdi. Teknik ve zarif oyunu ile göz dolduran Bartu, Sarı-Lacivertli forma altında 326 maç oynadı, 162 gol attı.
HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Üç yıl boyunca Fenerbahçe'de forma giyen futbolcu, 1969'da, Metin Oktay'ın, İstanbul'da, Galatasaray – Fenerbahçe arasında oynanan jübilesinde, Metin Oktay kısa bir süre Fenerbahçe forması giyerken, maça Galatasaray formasıyla çıkarak, bu jubileyi ölümsüzleştirmiştir.
Fenerbahçe Spor Kulübü tarihine, basketbol ve futbolla beraber yazılan Bartu, Türk milli takımı formasını hem basketbol hem de futbol sporunda giyen ilk ve tek sporcudur. Bartu, aynı gün içinde, Galatasaray'la oynanan basketbol maçında 28 sayı kaydederken, Dolmabahçe'de de futbol maçına çıkmış ve bir gol atmış bir oyuncudur.
Can Bartu futbolu 1970 yılında bıraktı ve futbol yorumculuğu yaptı.
SİNYOR NE DEMEK?
Sinyor kelimesi köken olarak İtalyanca'ya aittir. İtalyanlar 'Bay, erkek kişi, beyfendi' anlamında kullanır. Kadınlar için ise, Sinyorita kelimesi kullanılır. Sinyor kelimesi saygı ifadesi olarak da karşımıza çıkıyor.
SİNYOR CAN BARTU LAKABI NEREDEN GELİYOR?
Can Bartu taraflı tarafsız herkes tarafından saygı gören bir futbolcuydu. Can Bartu, Avrupa kupalarında ülkemizi temsil eden ilk futbolcu olarak da karşımıza çıkıyor. Fiorentina forması giyen Can Bartu başarılı futboluyla İtalyanları kendine hayran bırakırken 'Sinyor' lakabını da kazandı. 'Sinyor Bartu' olarak bilinen Can Bartu'ya bu lakap beyfendi, ya da bay kelimesinin dışında işinin ehli, kıdemli kişi, işin erbabı anlamında verildi. Bartu İtalya'da en beğenilen futbolcular arasında yer almıştı. Baartu Türkiye'ye döndüğünde de Sinyor Bartu olarak anılmaya devam edildi.