Spor Bakanı Kılıç: Sporculara yönelik yeni birim hayata geçiyor
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, "Bakanlık olarak sporcularımıza yönelik yeni bir birim hayata geçiriyoruz; 145 telefon numarası. Sporcularımız buradan taleplerini doğrudan bizimle paylaşabilecekler." dedi.
"Kardeşlerimizi ortaya koymuş olduğu başarılardan dolayı tebrik ediyorum. Gerek tekerlekli sandalye branşında 23 yaş altı gerek A Milli Takımımız, çok büyük özveriyle oynuyor. Bedensel bir engelin varlığına rağmen aslında dünyada engel olmadığını ortaya koyarak, bunu en üst seviyeye getiriyorlar. Bütün sporcularımızın başarıları değerlidir ama bu arkadaşlarımızın ortaya koyduğu emek, başarı, fedakarlık ve azim çok farklı şekilde değerlendirilmeli diye düşünüyorum. Tırnak içinde 'normal' diye tabir ettiğimiz, hiçbir engeli olmayan insanların ortaya koyduğu başarıların yanında bir de engelleri olanların engellerini aşarak ortaya koyduğu başarı hikayesi var. Önemli bir başarıya imza attılar. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız gibi tüm Türkiye takip etti. Bu dönem içinde şampiyonluk elde eden çok sporcumuz oldu. Engelli kardeşlerimizin ortaya koyduğu çabanın karşılığını aldıkları geri dönüşümler güzel oldu, daha iyi olacaklar. Onlarla sohbetlerimizde çok kararlı olduklarını görüyorum. Ay-yıldızlı bayrağı en üst noktaya çekme konusunda çok büyük bir azim ve istekleri var. Ülkeleriyle, bayraklarıyla gurur duyuyorlar. Onu en iyi şekilde temsil edip İstiklal Marşımızı söyletmek için her türlü fedakarlığı ortaya koyuyorlar. Onları tebrik ediyorum, daha gidecekleri çok yol var. Biz de onlara elimizden gelen her türlü desteği vermeye devam edeceğiz."
"TEKVANDO ARTIK TÜRKİYE'DE KENDİSİ İSPATLADI"
Bakan Akif Çağatay Kılıç, tekvandonun son yıllarda Türkiye'de birçok uluslararası müsabakada ve olimpiyatlarda başarılı olduğunu hatırlatarak, "Tekvando, yüzümüzü ağrıtan branş oldu." dedi.
2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda tekvandoda 1-2 başarı daha beklediklerini dile getiren Kılıç, "Nur'un orada madalya alacağından emindim, rengini farklı düşünüyordum. 2020'ye inşallah. Servet ile ilgili beklentimiz vardı, olmadı. Tekvando, artık Türkiye'de kendini ispatladı. Bu anlamda yapılacak doğru çalışmalarla devam etmemiz gerekiyor. 2012'de, 2016'da veya dünya şampiyonasında başarılı olduk diye bulutların üzerine çıkarsak hata ederiz. Kendini ispatlamaktan kastım, istikrarlı ve düzenli bir çalışmanın sonunda yılların getirdiği başarıdan bahsediyoruz. Özellikle son 3-4 yıl içinde yoğun bir çalışmayla iyi bir noktaya geldiler. Zeliha ve Nur çok genç, diğer arkadaşlarımız da çalışıyor. Artık Servet, işin yavaş yavaş farklı noktalarına geçmeyi düşünüyor, konuşacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Anadolu'yu gezdiklerinde Türkiye'de 1 numaralı ilgi çeken ve yapılmak istenen branşın güreş olduğunu gözlemlediklerine değinen Kılıç, şöyle devam etti:
"Güreş bizim ata sporumuz, medeniyetimizde var. Ülkenin kendi sportif kültürleri ve geçmişleriyle ilgili önem verdikleri branşlar vardır. Güreş bizim olmazsa olmazımız ve tarihsel anlamda en önemli branşımız. Tekvando da kendisini ilk 3'ün içine doğru götürüyor. Ciddi bir altyapı talebi var. Daha çok Nurlar, Servetler çıkacak. 2 kadın sporcumuzun bu işi başarmış olması manidar. Demek ki hanımlar bu işte daha maharetli oluyor. Bundan sonra özellikle yönetimsel anlamda hem kulüp, hem federasyon, hem de bizim için profesyonel anlamda devam etmemiz gerekiyor. Tekvando, olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonalarındaki kota sayıları anlamında zor bir branş. Aşırı derecede fazla kotası olan bir branş değil. Burada başarıyı elde etmek daha önemli. Sistematik bir şekilde, kaynakların doğru ve verimli kullanılmasıyla artık tekvandoda başarılı olamamanın bir bahanesi olamaz."
"SPORCU POTANSİYELİMİZ AÇISINDAN BİR SIKINTIMIZ YOK"
Bakan Kılıç, Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğunun altını çizerek, yatırımların önemine değindi.
"Sporcu potansiyelimiz açısından bir sıkıntımız yok." diyen Bakan Kılıç, "Sporcunun varlığı konusunda veya ortaya çıkarma konusunda yapmamız gerekenler var. Nüfusumuz genç, fiziksel olarak da dünyadaki herkesle eşit düzeyde yapımız var. Özellikle ve özellikle son yıllarda Türkiye'nin ortaya koyduğu bir yatırım var. 2002'den sonra özellikle AK Parti dönemlerinde büyük bir sıçramayla yakalanan bir yatırım. Cumhurbaşkanımızın çok yakın takip ettiği ve talimatlarıyla götürdüğümüz bir hamle. Güreş ata sporumuz tartışmıyoruz. Güreşe farklı anlamda yatırım yapmaya devam edeceğiz. Farklı sıkletlerde ve stillerde daha fazla ortaya çıkması için gece gündüz çalışacağız. Eskrim bizim geleneksel bir branşımız. 2016 yılında Rio'ya giderken kotayla gittik. Kota almak bir adımdır ama adım adım gidilmesi gerekiyor. İbrahim'in ve takımın başarısı tesadüfi değil. Artık Türkiye'de herkes Mete Gazoz'u tanıyor. Kendisiyle konuşurken öz güveninin çok yüksek olduğunu görüyoruz. O kadar genç olmasına rağmen (kimi örnek alıyorsun) sorusuna 'en iyisi benim.' diyor. Cimnastikte Tutya ve Ferhat'ın, modern pentatlonda İlke'nin ortaya koyduğu başarılar var. Bunlar bilinmiyordu. Olamayacak diye bir şey yok, sadece yapmamız gereken üzerlerine yoğunlaşmak. Buradan kim üzerine ne alınmak isterse alınsın, federasyonlarımız ve kulüplerimiz doğru yönetim tarzlarıyla bu işe yaklaşırlarsa büyük başarıları çok kısa zamanda elde ederiz." değerlendirmesinde bulundu.
"YENİ BİR BİRİM HAYATA GEÇİRİYORUZ; 145 TELEFON NUMARASI"
Sporcuların önüne suni engel çıkaranların karşılarında kendilerini bulacağını aktaran Kılıç, şunları kaydetti:
"Sporcumuzun imkanları kısıtlanıp, başkalarına kaydırılmaya çalışılırsa bizim haberimiz olacak. Bakanlık olarak sporcularımıza yönelik yeni bir birim hayata geçiriyoruz; 145 telefon numarası. Sporcularımız buradan taleplerini, ihtiyaçlarını hatta bazen mutluluklarını, sıkıntılarını, doğrudan bizimle temasa geçerek paylaşabilecekler. Bunu burada AA Spor Masası'nda ilk kez açıklıyorum. Bu hafta son düzenlemeleri yapılıyor. Birkaç teknolojik düzenlemesi var. Bazen çok basit ve küçük şeylerin eksikliğinden morali bozulanlar oluyor. Bazen bir eşofmanın eksik olması moralleri bozabiliyor. Selçuk Çebi, Spor Genel Müdürlüğü'nde Eğitim Dairesi Başkanı oldu, artık eğitimler bir şampiyonun elinde. Amacımız sporcularımızın kişisel anlamdaki bir takım eksikliklere veya paylaşmak istedikleri sevinçlere imkan sunuyoruz. Bu bize sporcularımızla doğrudan temas içinde olma imkanı da getirecek. Belki bugüne kadar olan bir eksiklikti, artık giderilmiş oldu. Bundan sonra sporcularla doğrudan iletişimimiz olacak."