Yunanistan futbolunda kaos büyüyor
Son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntılar ve şiddet olayları gibi birçok sorunla boğuşan Yunanistan futbolu, kan kaybetmeye devam ediyor.
- Spor
- Giriş Tarihi: 22.11.2016 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 22.11.2016 | 14:37
Yunanistan'da yaşanan ekonomik ve siyasi sorunlar, futbola da önemli ölçüde etki ediyor. Ülkede taraftar şiddeti, her geçen gün daha da artıyor. Yunanistan Futbol Federasyonu ile hükümet yetkilileri ise Süper Lig ve kupa maçlarını erteleyerek bu duruma çözüm üretmeye çalışıyor.
Son olarak Yunanistan Merkez Hakem Komitesi Başkanı Giorgos Bikas'ın evinin kundaklanmasının ardından tüm futbol organizasyonlarının ertelendiği ve geçen hafta sonu maç oynanmayan ülkede yaşanan kaos, her geçen gün daha da derinleşiyor.
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Atina Haber Ajansı Spor Editörü Giannis Nanos, son yaşanan olayların ardından Yunanistan futbolunun tıkanma noktasına geldiğini söyledi.
- "Kara bir leke olarak işleniyor"
Özellikle bu yıl ülke futbolunda şiddet olaylarının önlenemez bir hal aldığına dikkat çeken Nanos, "Yunanistan'daki problem saha içiyle sınırlı kalmıyor. Sokak ortasında hakemlere saldırılar, Merkez Hakem Komitesi Başkanı Bikas'ın evinin kundaklanması, futbolda şiddetin hangi boyuta ulaştığını gösteriyor ve Yunan futbol tarihine kara bir leke olarak işleniyor." ifadelerini kullandı.
Nanos, bu olayların sıklıkla yaşanmaya devam edeceğine inandığını da kaydederek, "Yaşananlar, bardağı taşıran son damla değildi. Sadece şiddete son verilmesi zorunluluğunu gözler önüne serdi." diye konuştu.
- "Çözüm bulunmalı"
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın da yaşanan olaylardan rahatsızlık duyduğunu kaydeden Nanos, "Sadece etkili önlemler Yunan futbolunun düzeltilmesine katkı sağlayabilir. Liglere ara verilmesiyle sorunun çözülmediğini gördük. Artık bıçak kemiğe dayandı ve Yunan hükümeti alacağı sert kararlarla bugüne kadar kimsenin çözüm sağlayamadığı bu konuya gereken yanıtları bulmalı." değerlendirmesinde bulundu.
Yunanistan'ın eski spor bakanı Stavros Kontonis ile şu anki bakan Giorgos Vassiliadis'in bu sorunlara çare bulmak amacıyla yoğun çaba sarf ettiğini vurgulayan Nanos, hükümetin çözüm arayışlarını kararlılıkla sürdürdüğünü de kaydetti.
Ülkede holiganların yol açtığı şiddet olaylarının ardından lig ve kupa maçlarının ertelenmesi, özellikle son yıllarda sıklıkla yaşanan bir durum halini aldı.
Ağustos ayında başlaması planlanan bu sezonki Yunanistan Süper Lig maçları federasyon, lig organizatörleri ve kulüpler arasında yaşanan tartışmalar ve güvenlik endişeleri nedeniyle ancak 10 Eylül'de başlayabildi.
- Hakem şiddeti önce de vardı
Yunanistan'da Bikas'ın evinin kundaklanmasının öncesinde de benzer bir şiddet olayı yaşanmıştı. 2014'te eski hakem Hristoforos Zografos, Yunanistan'ın başkenti Atina'nın Kolonos semtinde saldırıya uğradı.
Motosikletli iki saldırgan, Zagrafos'a sopalarla saldırdı ve FIFA kokartlı eski hakemin hastaneye kaldırılmasının ardından lige bir süre ara verildi.
- Olaylı kupa maçları
Geçen sezon oynanan Yunanistan Kupası maçlarına da yaşanan şiddet olayları damga vurdu. PAOK ile Olympi̇akos arasında oynanan yarı fi̇nalin ilk ayağında hakemin kararına sinirlenen ev sahibi PAOK taraftarları stada indi ve maç yarıda kaldı.
Olayın ardından hükümet yetkilileri, kupa maçlarını iptal etti. FIFA, Yunanistan Futbol Federasyonuna üyelikten çıkarma ve uluslararası organizasyonlardan men etme cezaları verebileceği yönünde uyarı yapınca turnuvaya devam edildi.
İlk maçtaki olaylar, ikincisinde de olayları protesto etmek için sahaya çıkmadığı gerekçesiyle PAOK, karşılaşmalardan hükmen 3-0 mağlup sayıldı ve kupadan elendi.
Olympiakos ve AEK arasında oynanan kupanın finali ise emniyet güçlerinin talebi üzerine iki kez ertelendi. Ülkede gerçekleşen grev ve eylemler gerekçesiyle 10 günlük gecikmenin ardından oynanabilen final maçını ise AEK 2-1 kazandı.
- Ölüm getiren rekabet
Yunanistan'ın köklü kulüpleri Panathinaikos ile Olympiakos arasında oynanan birçok maça da skordan çok şiddet olayları damga vurdu.
Geçen sezon iki takım arasında başkent Atina'daki Apostolos Nikolaidis Stadı'nda yapılan karşılaşma öncesi ısınmak için sahaya çıkan Olympiakoslu futbolculardan Alfred Finnbogason, Panathinaikos tribünlerinden atılan bir meşale nedeniyle hafif yaralandı. Olayın sonrasında yeterli güvenlik önlemlerinin alınamaması gerekçesiyle maç ertelendi.
Karara sinirlenen Panathinaikos seyircisi ile güvenlik güçleri arasında çıkan olaylarda 16 taraftar tutuklandı ve 3 polis yaralandı. Federasyon ise hükmen 3-0 mağlup ilan ettiği Panathinaikos'a 3 puan silme, 4 maç seyircisiz oynama ve para cezası verdi.
İki takım arasında 16 Ocak 2008'de yapılan maçtan sonra taraftarlar arasında çıkan kavgada 24 yaşındaki bir Olympiakos taraftarı göğsüne aldığı bıçak darbesiyle hayatını kaybetti. Nisan 1993'te ise iki kulüp arasındaki basketbol maçının ardından 5 kişinin bıçaklı saldırısına uğrayan bir Panathinaikos taraftarı yaşamını yitirdi.
- Ekonomik kriz futbola da zarar verdi
Yunanistan'da ilk olarak 2009'da etkisini gösteren ekonomik kriz de futbola darbe vurdu.
Tüm futbol otoritelerini şaşırtarak 2004'te Avrupa Futbol Şampiyonası'ndan zaferle ayrılan Yunanistan'da ekonomik yönde yaşanan sarsıntının ardından ligde forma giyen birçok futbolcu maaşlarını zamanında alamazken, yabancı oyunculardan alınan vergi ise artırıldı.
Yatırımlarının azalmasının ardından ülkenin önde gelen futbol altyapı okulları kapandı. Yunanistan Profesyonel Futbolcular Birliği (PSAP) ile federasyon yetkilileri arasında yardım fonu, alacakların ödenmesi gibi konularda yürütülen görüşmelerin olumsuz sonuçlanmasının ardından futbolcular birçok kez grev yapma noktasına geldi.