Çölyak hastalığının tek tedavi yöntemi glütensiz diyet
Çölyak hastalığı, gluten adı verilen bir protein grubuna karşı aşırı duyarlılık veya intolerans sonucu bağışıklık sisteminin bağırsaklarına saldırmasıyla gelişen otoimmün bir hastalıktır. Gluten, buğday, arpa, çavdar gibi tahılların protein bileşenidir ve çölyak hastalarında bu proteinler bağırsak mukozasına zarar verir.
- Sağlık
- İHA
- Giriş Tarihi: 12.07.2024 | 13:28
- Güncelleme Tarihi: 12.07.2024 | 14:29
Çölyak hastalığında bilinen tek tedavi yönteminin glütensiz diyet uygulaması olduğunu belirten Diyetisyen Tuba Yıldırım, "Diyete alternatif tedavi henüz bulunamamıştır. Glütensiz diyette yiyecekleri hazırlama ve saklama aşamasında kullanılan malzemelerin glüten içeren besinler ile bulaşa girmemesine dikkat edilmelidir" dedi.