Sağlık alanında düzenlemeler içeren teklif Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi
Son dakika haberleri... Sağlık alanında düzenlemeler içeren teklif Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenlemeyle, istihdamı teşvik için sözleşmeli personel sayısı 27 binden 36 bine yükseltilecek. Ayrıca ilaç temininde dünya standartlarına uygun bir ruhsatlandırma süreci de izlenecek.
Son dakika haberleri... Sağlık alanında düzenlemeler içeren teklif Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.
SÖZLEŞMELİ PERSONEL SAYISI 27 BİNDEN 36 BİNE YÜKSELTİLECEK
Düzenlemeyle, istihdamı teşvik için sözleşmeli personel sayısı 27 binden 36 bine yükseltilecek. Ayrıca ilaç temininde dünya standartlarına uygun bir ruhsatlandırma süreci de izlenecek.
28 maddelik değişikliğe göre serbest diş hekimleri muayenehanelerinde bir diş hekimi daha çalıştırabilecek.
EBELER NORMAL DOĞUMA GİREBİLECEK
Ebelerin görev ve yetkileri de yeniden düzenlendi.. Ebeler gebeliğin tespiti, takibi ve muayene süreçlerinde görev alacak, normal doğum yaptırabilecek. Doğum anında küçük tıbbi müdahaleleri yapabilecek.
İLAÇLARIN RUHSATLANDIRMASI HIZLANACAK
Düzenleme ile ilaç tedarikine yönelik mevzuat Avrupa Birliği standartlarına uyumlu hale getirildi. İlaç ruhsatlandırma süreci de hızlandı.
Yasa ile yan dal uzmanlığını teşvik etmek için ödemeler de artırılacak. Ayrıca daha verimli ve nitelikli hizmet verilebilmesi için hastanelerde koordinasyon merkezi kurulacak.
MECLİS'TE KABUL EDİLEN DÜZENLEMENİN DETAYLARI ŞÖYLE:
- Sağlık alanında eleman temininde sıkıntı çekilen yerlerde sözleşmeli pozisyon sayısı 27 binden 36 bine çıkarılacak.
- Serbest diş hekimleri, ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde fazladan bir diş hekimi istihdam edebilecek.
- Normal doğumların artırılması amacıyla doğumları artık ebeler yaptıracak. Bu kapsamda gebeliğin tespiti, gebe izlemi, bu amaçla gerekli muayene ve değerlendirmelerin yapılması, normal doğum eyleminin gerçekleştirilmesi, normal doğum sırasında gereken küçük tıbbi müdahalelerin yapılmasından ebeler sorumlu olacak. Küçük tıbbi müdahalelerin kapsam ve sınırları Sağlık Bakanlığınca belirlenecek.
- İlaç ruhsatlandırma işlemlerinde AB müktesebatına uyum düzenlemeleri gerçekleştirilecek.
- Eczanelere yönelik teftişler artık eczacılar tarafından da yapılabilecek.
- Üniversiteler, Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleriyle kullanım protokolleri yaparak sağlık uygulama ve araştırma faaliyetlerini yürütebilecek.
- Beşeri tıbbi ürünler ile tıbbi cihazların bilimsel araştırma amacıyla insanlar üzerinde kullanılabilmesi için Sağlık Bakanlığı'ndan izin alınacak. Bu iznin yanı sıra araştırmanın, öncelikle insan dışı deney ortamında veya yeterli sayıda hayvan üzerinde yapılmış olması insan dışı deney ortamında veya hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda ulaşılan bilimsel verilerin, varılmak istenen hedefe ulaşmak açısından bunların insan üzerinde de yapılmasını gerekli kılması, araştırmanın, insan sağlığı üzerinde öngörülebilir zararlı ve kalıcı bir etki bırakmaması, araştırma sırasında kişiye insan onuruyla bağdaşmayacak ölçüde acı verici yöntemlerin uygulanmaması, araştırmayla varılmak istenen amacın, bunun kişiye yüklediği külfete ve kişinin sağlığı üzerindeki tehlikeye göre daha ağır basması, üzerinde araştırma yapılacak ilgilinin, araştırmanın mahiyet ve sonuçları hakkında yeterli bilgilendirmeye dayalı olarak yazılı rızasının olması ve bu rızanın herhangi bir menfaat teminine bağlı bulunmaması ve yapılacak araştırmayı ilgili etik kurulun uygun görmesi şart olacak. Kozmetik ürünlerin insanlar üzerinde yapılacak çalışmaları da etik kurul onayının ardından Sağlık Bakanlığı'ndan izin alınarak başlatılacak.
- Gönüllülerin araştırmadan doğabilecek zararlara karşı güvence altına alınması amacıyla sigorta yaptırılması zorunlu olacak.
- Gönüllülerin güvenliğini tehlikeye atan araştırmacılar, fiillerinin niteliğine göre 6 aydan 2 yıla kadar belirtilen araştırma ve çalışmalara katılmaktan men edilecek. Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen etik kurulların, belirlenen çalışma usul ve esaslarına bir yıl içerisinde üç kez aykırı hareket etmesi halinde etik kurulun kuruluş onayı iptal edilecek.
- Sağlık turizmi kapsamındaki her türlü kuruluşun faaliyetleri Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenecek. Ruhsatsız veya yetkisiz olarak sağlık hizmeti veren veya verdirenler bir yıldan 3 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.
- Acil hastaya müdahale esaslarına; personel, tıbbi cihaz ve donanım, bina ve hizmet birimleri, malzeme ile ilaç standartlarına uyulmaması hallerinde 100 bin liradan az olmamak üzere bir önceki aya ait brüt hizmet gelirinin yüzde beşine kadar idari para cezası uygulanacak.
- Sağlık meslek mensuplarının muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle her türlü kusuru ve görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek verdikleri zararlardan dolayı, idare tarafından ödenen tazminat sigorta şirketinden talep edilecek.
- Sözleşme ile çalıştırılan aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına, halk sağlığının geliştirilmesine destek olmalarını, halkın birinci basamak sağlık hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırmalarını ve düzenli hizmet sunmalarını temin etmek için ödüllendirilmeleri ve motivasyonlarının artırılması amacıyla destek ödemesi yapılacak.
- Hastanelerde oluşturulacak koordinasyon kurulu, disiplin cezası gerektiren fiilleri tespit etmek ve bildirmekle yetkili olacak
SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA'DAN TEŞEKKÜR MESAJI
Koca, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, şunları kaydetti: "Sağlıkla ilgili kanunlarda yapılması öngörülen düzenlemeler, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.