Konserve yapacaklar dikkat! Yapmadan önce muhakkak okuyun
Konserve yapmak için en doğru zaman ne zaman, ne kadar muhafaza edebilirsiniz ve konserve yapmanın en kolay püf noktaları neler? İşte uzun zaman boyunca severek tüketebileceğiniz ve her mevsimde lezzetli yemeklere ulaşabileceğiniz konservelerle ilgili bütün merak edilenler.
- Sağlık
- Giriş Tarihi: 11.08.2021 | 16:58
- Güncelleme Tarihi: 14.08.2021 | 09:33
Kış mevsiminde tüketilemeyen meyve ve sebzeler için en iyi yol, yazın hazırladığımız konserveler. Ancak buradaki en kritik soru, doğru bir şekilde konserveliyor muyuz? Konserve yapmanın en kolay püf noktalarını aşçı ve yazar Meltem Açıkel'in deneyimleri ile anlattı. Bütün kış yiyebileceğiniz en güzel ve sağlıklı konservelerin sırrı haberimizde.
KONSERVE YAPILACAK ÜRÜN SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Konserve, çürük olmayan, olgunlaşmış ve tazeliğinden emin olduğunuz ürünler arasından seçilmelidir.
KONSERVE YAPARKEN EN ÇOK NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Sebze ve meyvelerin küflü olmamasına dikkat edin. Isıya dayanıklı cam kavanozlar kullanın. Kavanozları mutlaka kaynatın. Kapaklar yeni, daha önce kullanılmamış olmalı. Doğru yapılmayan konserveler hayati risk taşır. Konserve açıldığı gün ya da birkaç gün içinde tüketilmelidir. Açtıktan sonra kalan kısmı mutlaka buzdolabında saklanmalı, kapağın ve kavanozun kenar kısımları mutlaka temiz bir bezle silinmelidir. Kavanozu açtıktan sonra uzun süre bekletildiğinde bakteriler açığa çıkabilir. Bu bakteri konservelerde fazlaca üreyebilir ve kendisini konserve kapaklarında oluşturduğu bombeleşme ile belli eder. Konserve yaparken kavanozun kapaklarına iyi bakılması gerekir. Eğer kapaklarda bombeleşme varsa asla tüketilmemelidir, gıda zehirlenmelerine neden olabilmektedir.
KONSERVE YAPMAK İÇİN SEÇTİĞİMİZ SEBZELER NASIL BİR İŞLEMDEN GEÇMELİDİR?
Konserve yapmak için seçtiğiniz ürünler öncelikle bol suyla iyice yıkanmalı ve sirkeli suda bekletilmeli. Konserve yapacağınız sebzenin türüne göre önceden ön pişirme yapılması ya da hafifçe haşlanması gerekiyor. Örneğin fasulye, bamya, bezelye gibi sebzeleri önceden haşlamanız gerekir çünkü bu sebzeler haşlandığında mikroorganizma sayıları azalır. Haşlanınca lezzet kaybına uğrayacağını düşündüğünüz sebzeleri küp doğradığınız domateslerle ön pişirme yapabilirsiniz. Sebzeler ön pişirme yapıldığında hacimleri küçüldüğü için kavanoza dolumu da kolaylaşır.
KONSERVELERİ AÇTIKTAN SONRA NE KADAR SÜREDE TÜKETMELİYİZ?
Konserve açıldıktan en fazla 2 ya da 3 günde tüketilmelidir. Ben genellikle açıp hemen tüketmekten yanayım. 1 litrelik kavanozlar yerine daha küçük kavanozlarda yaparsanız, risk almamış olursunuz.