Tıp dünyasında çığır açan mucizevi reçete!
Dr. Natasha Campbell-McBride, araştırmaları yerle bir etti. Tüm hastalıkların sağlıksız bağırsaklardan kaynaklandığını söyledi. “Vejetaryen beslenmeyin” dedi.
Nöroloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Natasha Campbell- McBride; otizm, disleksi, şizofreni ve depresyon hastalarına uyguladığı tedavi yöntemi ile gündeme geldi. Dr. McBride, yıllar önce 3 yaşındaki oğlunun otizm olduğunu öğrendi. Bu hastalığın kesin tedavisini bulmak için harekete geçti. Tüm hastalıkların bağırsaklardan kaynaklandığını tespit etti. Bu hastalıkların tedavisi için GAPS diyetini geliştirdi. İyileştirdiği 10 bin kişiden biri de oğlu Nicholas'tı. 6 aylık bir diyetle, otizmi yenen Nicholas, yaşıtları gibi üniversiteyi bitirdi. Özel bir şirkette işe bile girdi. Güçlü bir bağırsak sistemi için et, balık, yumurta tüketilmesini öneren McBride, örnek beslenme olarak Türk mutfağını gösterdi. TAKVİM, McBride'ın reçetelerini okuyucuları için derledi.
PATATES YOK!
KARBONHIDRAT: Bütün karbonhidratlar, monosakkarid denilen küçük moleküllerden oluşur. Karbonhidrattan oluşan glikoz ve früktoz meyve-sebzelerde bulunur. Kolayca sindirilebilir. Sindirim bozukluğu olan herkesin diyetlerinde olması gerekir. Şekerin dışında tükettiğimiz karbonhidratın başında nişasta gelir. Nişastadan zengin tahılların ve kök sebzelerin (patates ve yer elması) tüketilmemesi gerekir. Çünkü nişastanın sindirilmesi, sindirim sistemi için kolay değildir. Süt ve süt ürünleri ise maltoz içerir. Bu da bağırsakların sindiremediği bir maddedir. Çoğu olgunlaşmamış meyvede maltoz bulunur ve sindirimi zorlar. Bu nedenle meyvenin olgunlaşmış olanlarını yemek gerekir.
CİĞER YESİNLER
Gaps hastalarının çoğunda kansızlık vardır. Anemi hastalarının düzenli olarak kırmızı et yemeleri gerekir. Bir anemi hastasını diriltecek gıda ciğerdir. Tam bir besin deposu olan ciğer, GAPS hastalarının eksikliğini çektiği tüm vitamin ve mineralleri barındırır. GAPS hastalarının bolca ciğer tüketmesi gerekir.
ET İYİLEŞTİRİR
ET VE BALIK: Bütün taze ve donmuş etler, mükemmel besin kaynaklarıdır. Etin içerisinde yalnızca C ve K1 vitaminleri yoktur. Bunların da sebze ve meyve ile alınması gerekir. Avokado hariç her meyve etin sindirimini olumsuz etkiler. Sebzeler ise et ile harika bir uyum sağlar. Et, balık ve kemik suları son derece besleyicidir ve sindirim için faydalıdır. Bunlar suda haşlandığında besinlerin çoğu suya geçer. Bu suları çorba ve güveç yapmak için kullanabilirsiniz. Ayrıca yağsız etlerden de uzak durmalısınız. Çünkü yağlı etlerin sindirimi daha kolay olur.
Günümüzde ise her 150 çocuktan biri otizmli. Araştırmalar, 2025 yılında her 2 çocuktan birinin otizmli olacağını gösteriyor. Yalnızca otizm değil, akla gelen tüm hastalıklara sağlıksız bağırsaklar neden oluyor. Bir çocuğun sindirim sistemi, zihinsel gelişiminin anahtarını oluşturuyor. Otizm hastalığı, çocukların anne sütünü bırakıp ek gıdaya geçtikleri dönemde ortaya çıkar. Bu çocuklar sindirim sıkıntıları ve boşaltım sıkıntıları yaşamaya başlar. Şizofreni hastalarında da benzer bağırsak şikayetleri görülür. Bu durum bize bağırsak-beyin ilişkisini gösterir. Ve bu hastalıklar Bağırsak ve Psikoloji Sendromu (GAPS) olarak adlandırılır. Bu hastaların beslenme alışkanlıkları şu şekilde olmalıdır...
ANTİBİYOTİKLER MASUM DEĞİL
Yanlış beslenmeden kullanılan ilaçlara kadar pek çok durum, bağırsak florasına zarar verir. Bunların başında antibiyotik gelir. Çiftlik ve kümes hayvanlarına bile verilen bu ilaç, bağırsaktaki hatta diğer organlardaki yararlı bakterilere zarar verir. Bu bakterileri kötü huyluya d önüştürüp bizim daha çabuk hastalanmamıza neden olur. Kötü bakterileri güçlendirir.
ISIRGAN OTU ÇORBASI MALZEMELER:
● 1.5 litre ev yapımı et-kemik suyu
● Bir demet ısırgan otu
● 1 soğan
● 1 havuç
● 2 kabak
Kabağı küp küp doğrayın. Havucu ince dilimler halide kesip soğanı doğrayın. Et-kemik suyunu kaynatın. Tüm sebzeleri suyun içine atın. 15-20 dakika kısık ateşte pişirin. Isırgan otlarını da atıp ateşten alın. Bir kaşık ev yoğurduyla servis edin.
TAKVİM