Fast food kansere yol açıyor
Son yıllarda tedavilerinde büyük yollar aşılsa da, dünyanın en korkulan hastalıklarından birisi hiç şüphesiz ki kanser. Belki de bir çoğumuzun hergün tükettiği Fast food ürünleri kansere davetiye çıkartıyor. Artık neredeyse her köşe başında bulabildiğimiz fast food, kolon kanserine neden oluyor.
Modern çağın getirdiği hastalıkların başında, kanser geliyor. Araştırmalara göre dünyada her yıl 14 milyon kişi kansere yakalanıyor. Engellenemez bir hızla artan bu hastalıkta, doğru beslenmek, kiloyu korumak ve spor yapmak kurtarıcı oluyor. Araştırmalar, sağlıklı beslenmenin kanser riskini yarı oranda azalttığını gösteriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Seda Dursun, kansersiz bir hayatın şifrelerini sıralıyor..
Kilo verin: Obez veya kilolu kişiler, yemek borusu, tiroit, kolon, pankreas, böbrek gibi kanser türlerine daha çabuk yakalanıyor. Bunun için porsiyonları küçültmek, unlu gıdalardan yağlı ve şekerli besinlerden uzak durmak gerekiyor.
Spor yapın: Düzenli yapılan fiziksel aktivite, meme, kolon, prostat ve rahim gibi kanserlerinden koruyor. Bağışıklığı güçlendiriyor..
Margarine dikkat: Yağ içeren besinleri tüketmek meme, prostat, kolon kanserine yakalanma riskini artıyor. Fast food tipi yiyecekler ve sağlıksız atıştırmalıklar yüksek oranda doymuş yağ içeriyor. Bu da kansere neden oluyor. Doymuş yağlardan zengin olan kırmızı etin tüketimini haftada 2 kez olarak sınırlandırmak gerekiyor..
Posalı besinler tüketin: Tam tahıllı ekmek, sebze, meyve ve kuru baklagiller gibi posalı yani lifli besinler tüketmek, bağırsak sağlığını koruyor. Özellikle kolon kanserine savaş açıyor.
Kızartmayın, haşlayın: Besinlerin tüketimi kadar pişirme yöntemi de önem taşıyor. Yanlış pişirme yöntemi kansere neden oluyor. Bunun için ateşte, kızartma ve tütsüleme yöntemleri yerine ızgara, fırın ve haşlama yöntemlerini öneriliyor.
Tuzla vedalaşın: Araştırmalara göre fazla tuz tüketimi, mide kanserine neden oluyor. Kansersiz bir yaşam için, tükettilen tuz miktarını azaltmak gerekiyor..
Sebze meyve yiyin: Sağlıklı beslenmek kansere savaş açıyor. Brokoli, Brüksel lahanası, yaban mersini, siyah üzüm, çilek, domates, muz havuç, bezelye ve zeytinyağı, kanserle mücadele ediyor.