Ciğerin faydaları nelerdir?
Ciğerin faydaları nelerdir? sorusuna birçok cevap var. Yalnız bu cevaplar arasında en çok dikkat çekeni ise B12 değerini yükseltmede 1 numara olması. Özellikle kuzu ciğerinin vücudumuza depoladığı B12 oranı duyanları şaşırtıyor. B12, en zor alınan bir besinken aynı zamanda çok az besinlerde bulunur.
Önce B12 eksikliği olduğunda neler yaşarız onları öğrenelim;
B12 vitamin eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, depresyon ve yorgunluk gibi sorunlar görülür. Pernisiyoz anemi aynı zamanda sinir hasarı, nörolojik sorunlar (depresyon) ve sindirim sistemi problemleri gibi başka komplikasyonlara da yol açabilir.
Normalde süper besinleri düşündüğümüzde; yeşil yapraklı sebzeler, tropik bir süper çilek, yararlı çiğ tohumlar, besleyici keten tohumları, hatta yabani somon gibi başka bir besin formu akla geliyor. Çoğu insan karaciğeri, özellikle sığır karaciğeri gibi bir şeyi düşünmüyor, ancak size burada karaciğerin gezegendeki en yoğun ve besleyici süper besin olduğu ifade edildi.
Ciğerin, günümüzün en iyi süper besinlerinden ve şifalı gıdalarından biri olmasının nedeni; B vitaminleri, demir ve A vitamini için en yüksek kaynak olmasıdır. Ayrıca fosfor ve magnezyum için harika bir kaynaktır. Aslında ıspanak, havuç, elma ve doğanın en zengin besinlerinden bazılarıyla karşılaştırırsanız hepsinden daha iyi performans gösterir
Karaciğer, doğal tıp doktorları tarafından yıllardır yaygın olarak kullanılmaktadır; Aslında, Alman bilim adamı Dr. Max Gerson, Gerson Protokolü veya Gerson Terapisi diye bir şey yarattı. Gerson Terapisi, her hastalık türü için, ayrıca sindirim bozuklukları, tüberküloz ve kalp hastalığı için kullanılan doğal bir kanser tedavi protokolüdür
Gerson, hastalarına günde 13 bardak sebze ve meyve suyu içiriyor ve bunun yanında sığır ciğeri, kahve enemaları ve bazı çiğ sebze salataları yediriyor. Ancak sığır ciğeri, hastalarının iyileşmesine yardımcı olmak için yaptığı birincil protokolün bir parçası
Ciğer tüketmenin bir numaralı faydası, B12 vitamini açısından çok yüksek olmasıdır. B12 vitamini; kırmızı kan hücresi oluşumunu destekler ve hücresel fonksiyonları iyileştirir. Bu çok şey için önemlidir. Sıklıkla akılları kurcalayan sorulardan bir tanesi: "Karaciğer zehirli mi değil mi? Karaciğer toksin barındırıyor mu? Aslında, toksinler karaciğerde depolanmaz. Bununla birlikte, ciğer satın almak istediğinizde; organik ve otlakta yetiştirmiş hayvanlardan elde edilmiş olması önemlidir; buzağı ve tavuk karaciğeri en iyisidir. Ciğer tüketirken hayvanların çim beslenmeli, serbest dolaşan ve otlayan olduğundan emin olmalısınız.
KUZU CİĞERİ MUCİZESİ
100 gram kuzu ciğeri, 1 günde vücudumuza almamız gereken B12 değerinin tam 13 katını sağlıyor. B12 vitaminin yanısıra karaciğer; B6 vitamini, biyotin ve folat bakımından da yüksektir. B vitaminleri, özellikle folat, metilasyon ve hücresel işlevlerden dolayı vücudunuza yardım eder.
Vücutta folata bağlı önemli bir reaksiyon; uygun hücre bölünmesi için gerekli olan DNA oluşumunda deoksiüridilatın metilasyonunun timidilata dönüştürülmesidir. Bu işlem engellendiğinde, folat eksikliğinin ayırıcı özelliklerinden biri olan megaloblastik anemi başlar.
Tüm bu mineraller ile dolu ciğer yemek; vücudunuzun detoksifikasyon yollarını destekler. Ayrıca ciğer tüketmenin; aslında karaciğer işlevinizin daha iyi olmasına yardımcı olduğu son derece mantıklıdır. Karaciğer yemek sizin karaciğerinizi temizler; düzgün detoksifikasyona ihtiyaç duyduğunuzda vücudunuza ve karaciğerinize gereken tüm besin maddelerini verir
Bakır, çeşitli enzimlerin işlevsel bir bileşenidir. Linus Pauling Enstitüsü'ne göre vücudunuz; enerji üretmek, demir metabolize etmek, kolajen sentezlemek ve sinirleri sağlıklı tutmak için bu cuproenzimlere bağlıdır. Bazı bakır bağımlı enzimler, hücreleri serbest radikallerin neden olduğu zararlardan koruyan antioksidan görevi yaparlar. Günlük beslenmenizde sadece 0.9 miligram bakır almalısınız. 100 gram karaciğer yerseniz, 12 miligram bakır alırsınız. Kuzu karaciğeri bu miktarın sadece yarısı kadardır; tavuk karaciğeri ise 1 miligrama bile sahip değildir