Somon balığının faydaları nelerdir?
Somon balığının faydaları saymakla bitmiyor. omega-3 deposu somon balığı birçok kanser türüne de iyi geliyor. İşte Somon balığının faydaları nelerdir? sorusunun cevapları.
Sadece lezzetiyle sofralarda yerini alan bir balık değil. Somon balığı birçok hastalığın şifası olmuş durumda. En büyük özelliği ise tam bir omega-3 deposu.
Hem omega-3 yağ asitleri, hem de kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde yardımcı olan niasin ve B12 vitamini bakımından zengindir.
Somon balığında mevcut olan omega-3 temel yağ asitleri, vücutta biriktiği zaman kalp hastalıklarının riskini arttıran trigliserid seviyelerini düşürmeyi sağlar.
Düzenli olarak somon balığı tüketmek pankreas, kolon, ağız ve mide kanserlerini önlemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca, yemek borusu ve midenin hassas mukoza tabakalarını korumaya yardımcı olur.
En önemli sağlık yararlarından biri de kolorektal kanser riskini düşürmeye yardımcı olmasıdır.
Son araştırmalar somon ve uskumru gibi yağlı balıkları tüketen kadınların meme kanserine yakalanma risklerinin çok daha düşük olduğunu göstermiştir.
Bu balıkta bulunan omega-3 yağ asitlerinin anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Böylece güneş yanığını önlemeye yardımcı olur ve cilt kanseri riskini düşürür.
Uyluk ve bacak damarlarında gelişen kan pıhtılarının çok şiddetli ağrıya neden olduğu, derin ven trombozu denilen durumun önlenmesinde yardımcı olur.
Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve insüline karşı vücudun tepkisini artırır.
Somon balığı omega-3 yağ asitleri ve amino asit içerdiği için, kuruluk ve göz yorgunluğunu önlemede yardımcı olur.
Düzenli tüketimi, yaşa bağlı makula dejenerasyonu başlangıcından vücudu korur.
Yukarıda beslenilen sağlık yararlarının yanında aynı zamanda kilo vermeye çalışan kişilere de yardımcı olur.
İçerdiği yüksek protein, düşük yağ oranı ve vücut tarafından şeker emilimini kolaylaştırması kilo vermeyi sağlar.
Sağlıklı, parlak bir cilde sahip için önemli olan kalsiyum, fosfor, demir, selenyum gibi minerallerin yanı sıra A vitamini, B vitamini ve D vitamini gibi vitaminler açısından zengindir.
Omega-3 yağ asitlerinin bir başka önemli sağlık yararı ise Alzheimer hastalığı ve yaşa bağlı olarak algıda düşüş gibi algı problemlerini önlemeye yardımcı olmasıdır.
Balık sevmeyen kişiler ya da vejetaryenler ceviz ve keten tohumu yağı gibi omega-3 yağ asitlerinin diğer kaynaklarını tüketebilirler.