"2018 Sağlık altyapısında devrim yılı olacak"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Hayalim" dediği ve Başbakanlık döneminden bu yana hızla gerçekleştirilen sağlık devrimleri Türkiye nüfusunun önemli bir bölümünü barındıran İstanbul'da da hız kesmeden birbiri ardına gelmeye devam ediyor. Nüfusun olanca baskısına rağmen İstanbul sağlık hizmetlerinde adeta dünyanın en önemli şehri olma yolunda... Konuyla ilgili olarak İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Türkiye’nin sağlık alanında katettiği mesafeyi ve İstanbul’da yaşanan inanılması güç dönüşümü ahaber.com.tr'ye değerlendirdi.
İşte İstanbul'da sağlık alanında yaşanan önemli dönüşüm, yapılmış ve yapılacak hizmetlere ilişkin ayrıntılar;
134 MİLYON KİŞİYE SAĞLIK HİZMETİ...
İstanbul'da sağlık hizmetlerinin büyük bir krize dönüştüğü yıllarda bir vatandaş bir yıl içerisinde ortalama değerlere göre yaklaşık 2 kez hastaneye giderken bu ortalama günümüzde 9'a çıkmış durumda. Bu da Türkiye'nin mega şehri İstanbul'da 134 milyon hastaya hizmet verildiğine işaret ediyor.
2018 VE 2019'DA BAŞ DÖNDÜREN GELİŞMELER OLACAK
İstanbul'da şehir hastanelerinin de hızla yükseldiği inşaatları sürerken önümüzdeki 2 yıl içerisinde adeta bir sağlık başkenti olması açısından baş döndüren ilerlemeler yaşanacak.
Prof. Dr. Memişoğlu konuyla ilgili ahaber.com.tr'ye şunları söyledi;
"Biz en başından beri İstanbul'u Avrupa'nın sağlık başşehri yapmak için çalıştığımızı ifade ediyoruz. Bunun için de cesaret aldığımız nokta, bu ülkenin sağlık uygulamaları anlamında dünyada en gelişmiş ülkelerde yapılan sağlık uygulamalarını yapabilecek insan gücüne sahip olmasıdır. Dünya ile yarışabilir bilgiye ve güce sahibiz. Organizasyon sorunu çekiyorduk. Sistem doğru çalışmadığı için bunu gösteremiyorduk. Bilgiye birikime sahip hekimler sayesinde gelişmiş ülkelerin 50-60 senede yapamadığı dönüşümü sağladık. "
REKOR SAYIDA HASTAYA REKOR SAYIDA HİZMET
"Bir kişi hastaneye senede 2 kere gidiyordu şimdi 9 kere gidiyor. 134 milyon kişiye sağlık hizmeti sağladık. 15 milyon nüfus içinde. Sağlık altyapısı hem bina olarak hem de cihaz olarak yenilendi. İstanbul'da özel sektör kurumsal bir özel sektör haline geldi. Sağlık anlamında maliyetleri Avrupa'dan daha ucuza sağlıyoruz. İngiltere'de, İtalya'da ciddi sağlık sorunları var. İtalya'da bir fıtık ameliyatı için 6 ay bekleyebiliyorsunuz. Fiziki altyapıda yenilenmeye gidiyoruz. 4 tane 400 yataklı hastane açtık 8 tane daha geliyor. Yine yapılacaklar arasında 4200 yataklı şehir hastanesi de var.Antibiyotik kullanımıyla alakalı yaptığımız çalışmalarda başarılı olduk. Antibiyotik kullanımları önemli ölçüde azaldı. Bu konuda farkındalık oluşturmak adına çalışmalarımız devam edecek."
400 yataklı Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
2018 SAĞLIK ALTYAPISINDA DEVRİM YILI OLACAK
"Aile hekimliği daha kuvvetli hale gelecek. 1 hekime 3500 kişi düşüyor. Hekim sayısı ve aile sağlığı merkezi sayısını arttıracağız. Koruyucu hekimlik hizmetini etkin verirsek yapılacak ameliyatlar da etkin hale gelecek" dedi.
2007'YE KADAR TIP FAKÜLTELERİNE KOTA UYGULANDI
2007 Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar tıp mezunu sayısının özellikle 5 bin civarında tutulduğunu ifade eden Memişoğlu, "Bu planlamalar hekime ulaşılabilirliği zorlaştırdı. Bir doktor 15-20 yıl da yetişiyor. 2009-2010 arasında tıp fakültelerinin sayısının artması bizim önümüzü daha iyi görmemizi sağladı. 4-5 sene içinde yan dallarda doktora ulaşmanındaha kolay hale geleceğini düşünüyoruz. Avrupa'nın yanında Afrika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerin de sağlık başşehri olacağız. " dedi.
TÜRKİYE SAÇ EKİMİNDE DÜNYADA 1 NUMARA!
"Saç ekiminde dünyanın 1 numarası Türkiye'dir. Bu rakamlarla da sabit. Sağlık turizminde özel sektör 1,5-2 milyar ciro yapıyor. Bakanlığımız sağlık turizmiyle ilgili yeni yapılanmaya girdi. Ulaşılabilirlik ve alt yapı Türkiye'yi sağlık alanında ön plana çıkaracaktır. 3. Havalimanı açılıyor. Bunlar çok önemli atılımlar. Siyami Hersek, Kanuni Sultan Süleyman gibi hastanelerde sağlık turizmi ile ilgili özel bir alan oluşturduk. Sağlık turizmiyle ilgili mevzuat değişti. Hukuki ve mali altyapı yeniden sisteme bağlandı. Hastanın ex olduğunda bile nasıl gideceği sisteme bağlanmalıdır. Kişi ailesi ile geldiğinde ailesinin nerede kalacağı nereyi gezeceği organize edilebilmelidir. Bu noktada özel sektör yurt dışı tanıtımlarına ağırlık vereceğini düşünüyorum."
"BİZ SAĞLIK TURİZMİNE 'KARDEŞ TURİZMİ' DİYORUZ"
"Şu an gelen turistlerin çoğu ferdi çalışmalar sonrası geliyor. Suudi Arabistan, Orta Doğu ve Türki cumhuriyetlerden insanlar gelmek için sistemin kurulmasını bekliyordu. Sağlık turizminin yanında biz bu faaliyete kardeş turizmi de diyebiliriz. Çünkü kültürel bir alışverişte söz konusu. Bir TürkAvrupa'yagittiğinde yabancılık çekiyor ancakÖzbek ya da başka bir kardeşimiz geldiğinde asla yabancılık çekmez. "
"SOMALİ'DEKİ KARDEŞLERİMİZE BALIK TUTMAYI ÖĞRETİYORUZ"
"Bu noktada biz sadece turistin gelmesini beklemeyip biz hekimlerimizle onların ayağına gidiyoruz. Afrika'daki kardeşlerimizi tedavi ediyoruz. Özellikle Somali'de Recep Tayyip Erdoğan hastanesi var. Hekimlerimiz oraya gidiyor ve sağlık hizmeti veriyor. Sömürü milletleri onlara sadece balık vermiş biz orada çocuklara balık tutmayı öğretiyoruz. Sağlık konusunda uzmanlaşmaları için çeşitli çalışmalar yapıyoruz."
Somali- Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi
ACİL SERVİSLERDE RAHATLAMA GÖZLENİYOR
"Acil servislerde aldığımız tedbirler sonrası bir rahatlama oldu. Özellikle yeşil alanda. Sayısal hekim eksikliğimizden dolayı bazı sıkıntılar yaşanıyor. Ancak atamalarla bu durum çözülecek. Hekimler çok özverili çalışıyor. Kişi başına düşen hekim ve hemşire sayısı çok az. OECD ülkelerinin yarısına yakın hekim dörtte bir oranında hemşireyle çalışıyoruz. Her meslek grubunda sıkıntılı insanlar olabiliyor bizim hekimlerimizden de olabilir. Ancak onların çalışma koşulları göz önünde bulundurularak daha hassas olunmalı. Ve yaşanan sıkıntılar bize bildirilmelidir.
Hiçbir hasta memnun gelmez. Biz dert dinliyoruz. Maneviyat ve sevgiyle yapılacak bir mesleğimiz var. İnsanlardanbu konuda duyarlı olmasını rica ediyorum."
"SİGARA İÇEN İNSANLARIN GÖĞÜS SERVİSİNDE YATAN İNSANLARI GÖRMESİNİ TAVSİYE EDİYORUZ"
"Erenköy ve Bakırköy gibi ruh sinir hastanelerimiz var. Başakşehir'de yeni bir ruh sinir hastanemiz yapılıyor. Yeşilay ile ilgili yürüttüğümüz projeler var. Her kaymakamlıkta bir hekim var. Valiliğin öngörüsüyle bu proje hayata geçirildi. Bağımlı insanlar buraya gelerek hekimlerin gözlemi altında doğru yerlere yönlendiriliyor. Akşam sokakta kalan insanlara yönelik çalışmalarımız var. Onlara bir sağlık bakımı sağlayacağız.
"GENÇ NÜFUSUMUZDAN DOLAYI KİMYASAL SALDIRIYA UĞRUYORUZ"
Türkiye'de genç nüfus fazla olduğu için ülkemiz bu noktada kimyasal bir saldırıya uğruyor. Sağlığı hastalanmadan korumamız gerektiğini düşünüyorum. Özverili bir toplumuz ancak vücudun değerini bilerek mutlaka korumalıyız. Aynı zamanda sünnettir bu. Kilo, sigara, uyuşturucu, alkol ve madde bağımlılığı vücudumuza zarar veriyor. Egzersiz ve aktivitelere ağırlık vermeliyiz. Koruyucu hekimliği mutlaka yaygınlaştırmalıyız. Sigara içen arkadaşların Süreyyapaşa veya Yedikukede göğüs servislerini ziyaret etmelerini öneriyoruz. Özellikle Koah hastalığında nefesin değerini daha iyi anlıyorsunuz. Genç nüfusu koruma noktasında Anne babalara çok önemli bir görev düşüyor. Sağlık okuryazarlığı üzerinde durulmalı ve bu konuda çalışmalara ağırlık verilmelidir. İnsanlarımız hekimlerimize güvensin ve aile hekimlerini mutlaka bulsun. Türk hekimleri dünyanın en iyi hekimlerindendir. Bunu biz değil bilimsel veriler söylüyor."
Ahaber.com.tr/ÖZEL
emre.ozcan@ahaber.com.tr