Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en doğal yolu
Kış aylarıyla birlikte artış gösteren salgın hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek önemli. Uzmanlara göre bunun en kolay yolu doğal besinleri tüketmek, bazı besinlere ise daha fazla ağırlık vermek.
Güçlü bir bağışıklık sisteminin, hastalıklara yakalanma riskini azalttığını ifade eden uzmanlar, doğal besinlerle dengeli ve düzenli beslenmenin, kış ayları boyunca vücudun hastalıklara karşı direncini yükselteceğini belirtiyor. Günlük beslenmede bağışıklık sistemini destekleyen en önemli besin grubunun probiyotikler olduğuna dikkat çeken hekimler, şunları söylüyor...
KEFİR, TARHANA, BOZA, ŞALGAM VE TURŞU TÜKETİLMELİ
Bağırsak mikroflorasını değiştirerek sağlığımız ve bağışıklık sistemimiz üzerinde yararlı etkileri görülen probiyotikler; kabızlık ve irritable bağırsak sendromuna iyi gelmekte, kanser riskini azaltmakta, bağırsaklarda kalsiyum emilimini arttırarak kemik sağlığının korunmasına yardım ediyor. En önemli probiyotik gıdalar ev yapımı yoğurt, kefir, tarhana, boza, şalgam ve turşu.
MAYDANOZ, KUŞBURNU VE DOMATES C VİTAMİNİ DEPOSU
Vücuttaki virüs aktivitesini azaltmaya yardımcı olan en önemli bağışıklık destekleyicilerden birinin C vitaminidir. Ayrıca C vitamini, besinlerle aldığımızı diğer bazı besi ögelerinin vücutta kullanılmasına da yardımcı oluyor. Demirin, kalsiyum, bazı B vitaminleri, A ve E vitaminlerinin vücutta daha elverişli olarak kullanılmalarında gerekiyor. Ülkemizde her mevsim C vitamini kaynağı sebze ve meyve bulunmuyor. En önemli kaynakları portakal, mandalina, greyfurt, limon, maydanoz, kuşburnu ve domates.
SARIMSAK VE SOĞAN ÇOK ÖNEMLİ
Halk arasında doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak ve soğanda bulunan kükürtlü bileşenlerin bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Soğan ve sarımsağın ayrıca tümör hücre çoğalmasını engellediğini ve kolesterol düzeyini azaltmaya yardımcı oluyor.
B12, OMEGA - 3 VE YAĞLI TOHUMLAR MUTLAKA OLMALI
Eksikliğinde, vücudun savaşçılarından nötrofillerin etkisinin azalarak bağışıklık sisteminde düşüşler meydana geliyor. Bu yüzden B12 vitamini bakımından zengin olan kırmızı et, balık ve yumurta sarısının haftalık tüketimde mutlaka bulunması gerekiyor.
Haftalık beslenme planında Omega 3 yağ asitleri ile yağlı tohumların mutlaka yer alması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı, "Balık, ceviz ve diğer su ürünlerinde bulunan Omega 3 yağ asitlerinin bağışıklık sistemini desteklediği ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu olduğu çalışmalarla gösterilmektedir. Haftada en az 2 gün balık tüketimi Omega desteği açısından elzemdir. Bununla birlikte ceviz, fındık ve bademde bulunan E vitamini, antioksidan özelliği sayesinde bağışıklığımız için oldukça önemli bir vitamindir. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı da koruyucudur" dedi.