Kanserin panzehiri Zerdeçal
Bitkilerle tedavi araştırmaları yapan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Merkezi Başkanı Prof.Dr. Kartal: Zerdeçal, üzüm çekirdeği ve ginseng kanserle mücadelede önemli...
- Sağlık
- Giriş Tarihi: 18.12.2017 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 18.12.2017 | 08:22
ZERDEÇAL
Antienflamatuar içiriğiyle kansere karşı koruyor. Midede şişkinlik ve hazımsızlık tedavisinde kullanılıyor. Sedef hastalığında ağız yoluyla ve cilt üzerine sürülerek kullanıyor. Kanser hücrelerini öldürür ve gelişimlerini önler. Bunu içeriğindeki kurkuminoid bileşikleriyle yapar. Ayrıca kurkumin, yaşlanmaya bağlı bilişsel gerilemeyi hafifletmede etkili. Kalp sağlığını destekler ve diyabet riskini azaltır. Antioksidan özelliğinden dolayı serbest radikallere karşı savaşmada önemli rolü var.
NASIL KULLANILIR:
Toz edilmiş 1 çay kaşığı zerdeçalı küçük bir kaba koyun. Üzerine 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı ve taze çekilmiş çeyrek çay kaşığı karabiber koyup karıştırın. 10 dk dinlendirin. Günde 3 kez tüketin. Salataların üzerine, yoğurtla veya yemeklere ilave edilerek de kullanılabilir.
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ
Modern tıpta sıklıkla kullanılıyor. İlk olarak Japon geleneksel tıbbında kullanıldı. İçerisinde çok güçlü antioksidanlar var. Vitamin E'den 20 kat, vitamin C'den 50 kat daha güçlü. Asmanın kökünde, üzüm çekirdeği, sapı ve kabuğunda kolesterol düşürücü resveratrol maddesi var.
NASIL KULLANILIR?
Günlük 200 mg-400 mg üzüm çekirdeği ektresi alınabilir.
GİNSENG
Ginseng antioksidan bir bitki. Sporcular için fiziksel ve mental dayanıklılığı artırır, enerji düzeylerini yükseltir, atletik performansı artırır. Zihinsel kapasite üzerinde pozitif etkileri var. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özellikte. Yaşlılık tıbbında bir numara. Kan şekerini düzenler. Fiziksel ve zihinsel gücü artırıcı özelliği var.
NASIL KULLANILIR?
Günlük 3-6 gram alınır. Takriben 1-2 çay kaşığı (1.5-3g) ginseng kökü bir çay fincanı sıcak su ile demlenerek tüketilebilir. Ginseng'i 3 hafta kullandıktan sonra 1 hafta ara verip tekrar 3 hafta kullanmak gerekiyor.
"EMİNE ERDOĞAN'A ŞÜKRAN BORÇLUYUZ"
Akdeniz bölgesinde yetiştirilen zerdeçal rizomlarının yüzde 4.5 oranında kurkuminoidler taşıdığı saptanmış. Yani bu değer Hindistan'da yetişen ünlü zerdeçalın içindeki yararlı maddelerin çok üstünde. Antalya'da zerdeçal üretimi yapan 45 yıllık eczacı olan çift Gürkan ve Güneş Gökmenoğlu, zerdeçalın tıbbi serasını kurmuş. Gürkan Gökmenoğlu, eczacılık fakültesinde verilen farmakognozi (bitki bilimi) eğitimini tıbbi seralarda etkili bir şekilde hayata geçirdiklerini söyleyerek "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ı örnek aldık. Emine Hanım, her fırsatta ülkemizdeki bitki zenginliğine dikkat çekiyor. Ve yaptığı çalışmalarla bizleri teşvik etti. Biz de Antalya'nın kıyı bölgelerinde zerdeçal yetiştirmeye başladık. Emine Hanım'a şükran borçluyuz. Zerdeçalın tıbbı ilaç olarak eczane raflarına gireceğinden kimsenin kuşkusu olmasın. Yetiştirdiğimiz zerdeçallar, Hindistan'dakileri bile geride bıraktı. Ürün çıktı. Daha henüz piyasaya verilmedi" dedi.