Meme kanseri hakkında bilinmesi gerekenler
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sevim Kuşlu Çiçek meme sağlığı ile ilgili bilgiler paylaştı. Çiçek, “Sağlıklı olmak için hasta olmayı beklemeyin” dedi.
Medicana International İstanbul Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sevim Kuşlu Çiçek, meme sağlığı ile ilgili önemli bilgiler verdi. Kadınlara meme kanseri konusunda bir hekimle konuşulması ve riskin bilinmesi önerisinde bulunan Çiçek, "Aile sağlık öykünüzü öğrenmek için ailenizle konuşun ve hekiminize danışın. Bireysel meme kanseri riskinizi öğrenmek için doktorunuzla konuşun. Yüksek risk grubunda iseniz hangi tarama testlerinin sizin için uygun olduğunu doktorunuza sorun. Risk grubunda değilseniz; 20 yaşını geçtiyseniz, her ay adetten sonraki hafta içinde kendinizi muayene edin,3 yıl arayla bir uzman hekime muayene olun, 35 yaşını geçtiyseniz, her ay adetten sonraki hafta içinde kendinizi muayene edin,her yıl bir uzman hekime muayene olun. 40 yaşını geçtiyseniz; her ay adetten sonraki hafta içinde kendinizi muayene edin, her yıl bir uzman hekime muayene olun, risk grubunda iseniz 1 veya 2 yılda bir mamografi çektirin. 50 yaşını geçtiyseniz; her yıl mamografi çektirin" dedi.
"Sizin için normal olanı bilin"
Çiçek, meme kısmında görüldüğü takdirde doktora başvurulması gereken durumları şu şekilde sıraladı: "Memede kitle, sertlik, koltuk altında kitle, meme dokusunda veya koltuk altı bölgede kalınlaşma, meme büyüklüğünde veya şeklinde değişiklik, meme derisinde gamzeleşme ya da çekinti, meme ucunda kaşıntı, döküntü veya ağrı, aniden başlayan tek taraflı ya da çift taraflı meme ucu akıntısı".
"Günde en az 2 litre su için"
Çiçek meme kanseri riskine karşı ise şu önerilerde bulundu: "İdeal kilonuzu koruyun, aktif olun ve spor yapın, alkol tüketiminizi azaltın ve sigara kullanmayın, mevsimine uygun sebze ve meyveyi bol tüketin" dedi. Yaş ilerledikçe meme kanserinin gelişme riskinin arttığını dile getiren Çiçek, "Yaşınız 50'nin üzerindeyse meme kanserine yakalanma riskiniz, 50 yaşın altında olan kadınlardan 4 kat daha fazla. Daha önce meme kanseri geçirmiş ve tedavi olmuş kadınlarda, diğer memede kanser gelişme olasılığı normal kadınlara göre 3-4 kat daha fazla.Erken yaşta adet görmeye başladıysanız, menopoza geç girdiyseniz, doğurganlık çağınız uzamıştır. Adet gördüğünüz süre boyunca östrojen hormonuna maruz kalıyorsunuz. Doğurganlık çağınızın uzaması, meme kanseri gelişme riskinizi artırıyor" şeklinde konuştu.
Op. Dr. Sevim Kuşlu Çiçek meme kanserinde risk artırıcı durumları şe şekilde belirtti:
"Doğum kontrol hapı kullanılması
Farklı görüşler olmakla birlikte hafif bir risk artışı olduğu ileri sürülüyor. Uzun süre (5-10 yıl ) doğum kontrol hapı kullanımı hafif bir risk artışı yapabiliyor. İstenmeyen gebeliğin getireceği riskleri göz önüne alırsak, bu risk önemsenmeyebilir.
Östrojen hormonu tedavisi
Menopoz sorunlarını önlemek için kullanılan hormon tedavisi 5 yıldan sonra meme kanseri riskini artırıyor. Hormon tedavisi mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır.
Şişmanlık
Menopoz sonrası dönemde fazla kilolara sebep olan yağ dokuları arttıkça, östrojen hormonu üretimi de artıyor. Bunun sonucu meme kanseri riski de artıyor.
Alkol kullanılması
Yüksek dereceli alkol tüketiyorsanız, meme kanserine yakalanma riskiniz hiç içmeyen kadına göre 2 kat daha fazla.
Sigara
Sigara içiyorsanız veya yanınızda içiliyorsa meme kanserine yakalanma riskiniz 2 kat artıyor. Koltuk altından başlayarak, şekilde görüldüğü gibi aynı noktada üçlü daireler çizerek aşağı sınırlara kadar inin. Koltuk altından başlayarak alt sınıra ulaşıldıktan sonra buna paralel bir çizgi üzerinde yukarı çıkın. Şekildeki gibi paralel çizgiler üzerinde 3'lü daireler çizin".
Muayene ederken hangi parmaklarınızı kullanmanız gerekiyor?
Çiçek, muayene sırasında işaret, orta ve yüzük parmaklarının ön yüzlerinin kullanılması gerektiğini söyleyerek "Parmaklar göğüs duvarına paralel olsun. Muayene ettiğiniz her noktada 1 cm çapında bölgeyi parmak uçlarınız ile daire çizerek hissedin.Memenizi tanımak demek, memenizin nasıl göründüğünü ve nasıl hissettiğinizi bilme demektir. Sizin için normal olanı bilirseniz, en ufak bir değişikliği fark etmeniz kolaylaşacaktır. Her ay kendi kendinizi muayene ederek memenizi tanıyın. Bir değişiklik fark ederseniz meme hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir Genel Cerrahi uzmanına başvurun. Memenizde elinize bir sertlik geliyorsa hemen teşala kapılmayın. Eğer adet dönemi öncesiyse adetiniz bitene kadar bekleyin ve memenizi tekrar muayene edin. Bazen adet dönemi öncesi süratle büyüyerek gelişen bir kist, adetin sona ermesiyle birlikte gerileyebilir. Hala devam ediyorsa bir hekime başvurun" dedi.
Nasıl kontrol etmelisiniz?
Banyoda veya duşta sabunlu ellerle kontrol kontrol yapılabileceğini belirten Çiçek, "Böylece memenizi daha iyi tanıyabilirsiniz. Her ay adet başlangıcından bir hafta sonra, Eğer emziriyorsanız ayda bir kez emzirdikten sonra, artık adet görmüyorsanız her ayın ilk günü kontrol edin" ifadelerini kullandı.