Çayeli kuru fasulyesi nasıl yapılır?
Kuru fasülye denildi mi akıllara hemen Rize gelir. Çayeli kuru fasülyesini nasıl yapmalıyız, haberimizde...
MALZEMELER:
1 kg kuru fasulye
800 gr kuşbaşı et
300 gr tereyağı
1 adet orta boy soğan
50 gr salça
Tuz
YAPILIŞI:
Kuru fasulye 9-10 saat suda bekletilip, et kuşbaşı olarak doğranıp tereyağı ve soğan ile kavrulur. Kavrulan soğanlar pembeleşince salçası eklenir. Burada salçanın bir kıvamı var bu kokusundan anlaşılabilir. O noktaya gelince üzerine su ilave edilir. Et pişince bir gece önce ıslatılarak suda bekletilmiş ve süzülüp su eklenerek bir taşım daha kaynatılmış kuru fasulyeler yemeğe eklenir. Karıştırılıp tekrar su eklenir. Suyun ölçüsü önemli. Belirleyicisi fasulyenin üretim tarihi olduğu söylenebilir. Çünkü fasulye eskidikçe daha çok su çekiyor ve pişme süresi uzuyor. 10-15 dakika kaynamaya bırakın. Daha sonra fırında 45-60 dakika aralığında pişirdikten sonra kuru fasulyenizi servis yapabilirsiniz.