D vitamini eksikliğine dikkat!
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, D vitamini eksikliği konusunda uyardı.
- Sağlık
- Giriş Tarihi: 06.05.2017 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 06.05.2017 | 10:16
Kış aylarında D vitamini ihtiyacının çoğunu besinlerle karşılamamız gerektiğini kaydeden Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, "D vitamini ile zenginleştirilmiş süt ve/veya ürünlerini 3 bardak kadar almaya çalışın. Sıcak çikolata, çorba veya sos yaparken su yerine süt kullanın. Mümkünse D vitamininden zenginleştirilmiş yoğurt, peynir, portakal suyu vb. tercih edin. Besin etiketlerini kontrol edin ve kahvaltılık gevreklerde D vitamini ile zenginleştirilmiş olanları seçin. Sandviçlere, güveçlere veya salatalara ton balığı ekleyin. D vitamininden zengin bir yemek için haftada en az 1 kez ızgara veya fırında somon tüketin.
Çocuklar ve yetişkinlerde günlük alım 600 IU D vitamini olmalı. 70 yaş ve üstünde 800 IU . Bir bardak süt 100 IU D vitamini içerir. Bir çiftlik somonu 100-250 IU arası D vitamini içerirken , vahşi somon ( norveç somonu ) 500 IU, konserve sardalya 250 IU, konserve ton balığı 200 IU içerir . 1 yumurta 20 IU, 1 bardak soyalı içecek 100 IU , zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrek 40 IU D vitamini içerir.
Günlük tavsiye edilen D vitamini ve diğer önemli besin öğelerini alabilmek için beslenme planınızı gün içinde 5 besin grubundan da ( düşük yağlı süt ve ürünleri , yağsız etler , kurubaklagiller ve fındıkgiller, tam ve zenginleştirilmiş tahıllar ile meyve ve sebzeler) zengin seçenekler yapacak şekilde düzenlemeniz gerekir ." diye konuştu.