D vitamini eksikliği kadın ve erkekte bunlara neden oluyor

D vitamini eksikliği doğurganlığı azaltıyor, erkeklerde kısırlığa bile neden olabiliyor. Bebek isteyen çiftlerin özellikle tereyağı, süt, yulaf, yumurta sarısı ve maydanoz tüketmesi gerekiyor.

Vücutta önemli görevlere sahip, yağda çözunen bir vitamin olan D vitamini çoğunlukla güneş ışınlarının etkisiyle deride oluşur. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağcıl Yetim, kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirilmesinin gebeliği negatif etkileyen bir faktor olarak ortaya çıktığını belirtti.
GÜNEŞTEN KORKMAYIN
Yrd. Doc. Dr. Cağcıl Yetim konuyla ilgili şu bilgileri verdi: Son yıllarda pek cok insanın kanser korkusuyla güneşe çıkmaktan kaçınması, güneş koruyucularını fazla kullanması, çevre kirliliği, yetersiz beslenme gibi etkenler D vitamini eksikliği sorunu ile daha sık karşılaşmamıza yol açıyor. D vitamini kadınlarda her adet doneminde gelişen yumurta sayısını artırıyor. Bebeğin rahime tutunmasını kolaylaştırıyor ve böylece gebe kalma şansını olumlu yönde etkiliyor. Erkeklerde ise D vitamini takviyesinin, sperm sayısında da bir miktar artış sağlayarak yumurta döllenmesini kolaylaştırdığı söylenebilir. Yetersiz güneş maruziyeti, D vitamini barındıran gıdalardan yetersiz beslenmek, D vitamininin bağırsaktan yetersiz emilimi, karaciğer veya böbrek hastalığı D vitamini eksikliğine sebep olabilir. D vitamini eksikliği ve yetersizliği tanısı kanda bakılan D vitamini (25OHD) düzeyleri ile konabilir. Kollar, bacaklar ve yüzün 20 dakika gün ışığına maruz kalmasıyla D vitamini karşılanabilir. Gerekli guneş ışığı miktarı; kişini yaşı, deri rengi, eğer varsa diğer sağlık sorunlarına gore değişir. Ten rengi koyu olan kişilerde, ozellikle kış aylarında uzun süreli gün ışığına gereksinim vardır.
DOĞAL OLANI TÜKETİN
Güneş koruyucuları (20 faktor ve fazlası) kullananlarda D vitamini oluşamaz. D vitaminin diğer önemli kaynağı gıdalardır. Özellikle yağlı olan tuzlu su (deniz) balıklarından somon, sardunya ve ton balığında, tereyağı, süt, yulaf, tatlı patates, yumurta sarısı, sıvı yağlarda bulunur. Bitkilerden maydanoz, ısırgan otu ile yoncada mevcuttur. Bazı ülkelerde süt ve süt ürünleri, ekmek, tahıllar D vitamini ile zenginleştirilmektedir. Ancak gereğinden fazla alınması, D vitamini zehirlenmesine yol açar. Bu durumda kan kalsiyumu yükselir ve buna bağlı sağlık sorunları ortaya cıkabilir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.