Mide ağrısı nasıl geçer?
Mide neden ağrır? Tedavi yöntemleri nelerdir? Mide ağrısı nasıl geçer? Mide ağrısı tedavi yöntemleri nelerdir? Mide ağrısı durumunda nelere dikkat etmek gerekir? Mide ağrısı kalp krizi habercisi olabilir mi? Tüm bu sorulan detaylarını haberimizde bulabilirsiniz.
Mide, on iki parmak bağırsağı ile yemek borusu arasında kalan torba şekline benzeyen sindirim sistemi organımızdır. Doğumla birlikte kişinin midesi gelişmekte ve erişkin dönemle birlikte de yapı ve görev bakımından tam olarak olgunlaşmaktadır. Rahatlıkla 1,5 litre sıvıyı içinde tutabildiği gibi, maksimum 4 litre sıvı tutma kapasitesi vardır.
Mide, içine giren yiyeceklerin kimyasal ve fiziksel olarak parçalandığı bir yerdir. Mide içini örten ve Mukoza denilen örtü dokudan sindirim sıvıları salgılanır. Sıvıların mideyi terk etmesi katılardan daha hızlıdır ve mideyi boşaltması yaklaşık 20 dakikayı alır. Katı-sıvı karışımı materyelin mideyi terk etmesi ise yaklaşık 1,5 saati bulmaktadır.
MİDE NASIL ÇALIŞIR?
Midemizin çalışma sistemi oldukça karışık ve birden fazla kimyasal reaksiyonla desteklenmiştir.Mideye kadar gelen besinler, burada mide özsuyu salgısı ile mide kısmında eritilerek boza kıvamı olarak adlandıracağımız bir kıvama gelirler. Mide bu yoğun kimüs içersinden bazı besinleri emer ve emilemeyen besinleri ise kasılma hareketleriyle bağırsağa iter. Mide bezlerinin çalışmasını ve salgıların azalıp çoğalmasını etkileyen bazı faktörler vardır. Kişide oluşacak sinirlilik halleri bu salgıyı arttırır ancak endişe gibi durumlar ise salgıyı azaltmaktadır.
MİDE AĞRISI NEDİR?
Yemek yedikten sonra yemeden önce( aç iken genelde) sol kaburgamızın hemen altında karına bazen de sırta doğru vuran ağrılar hissedebilirsiniz. Bu ağrıların tanımı oldukça zordur zira yanmayla karışık tuhaf bir his bu ağrılara eşlik etmektedir. Sinirsel hazımsızlık, Safra taşı, Ülser, Mide kanseri, Gastrit ve kolit hastalıklarının habercisidir. Eğer ağrılarınız 1–2 gün devamlı surette seyir ediyor ise, uzman doktorlara başvurmanız sağlığınız açısından yararlı olacaktır.MİDE AĞRISININ SEBEPLERİ NELERDİR?
-Günlük yaşamın getirdiği stres-Herhangi bir besin maddesine karşı alerjik bir durum
-Kişinin fark etmediği mide ile ilgili bir hastalık
-Hormonsal faktörler
-Psikolojik nedenler
-Çevresel faktörler
-Çok ve yersiz yeme içme alışkanlıkları,
-Ağır yiyecekler tüketme,
-Uzun süreli aç kalma,
-Kişinin alerji duyduğu yiyeceği tüketmesi,
-Stres gibi psikolojik sebepler,
-Alkol ve sigaranın fazlaca tüketilmesi,
-Aşırı baharatlı yiyecekler tüketme,
-Safra taşı hastalığı,
-Ülser, gastrit, kolit ve mide kanseri gibi hastalıklar mide ağrılarına sebebiyet verebilmektedir.
MİDE AĞRISI KALP KRİZİ BELİRTİSİ MİDİR?
Kalp krizi ciddi ve hayatı tehdit edici bir sağlık sorunudur. Ertelenmesi ya da şimdi geçer gibi düşünceler hayatın sonlanması anlamına gelebilir. Bu bakımdan kalp krizi ve belirtileri çok iyi tanınmalıdır.Kalp krizi her zaman kişinin ağır, ezici göğüs ağrısı ile belirlenen dramatik bir sahne değildir. Buna ek olarak belirsiz mide ağrısı, hazımsızlık ya da mide ekşimesi olabilir. Mide ağrısına neden olan birçok faktör olabilir. Ama mide ağrısı kalp krizi nedenini olduğunu unutmamak gerekir. Güvenli olması açısından ve herhangi bir şüpheniz olması durumunda mutlaka size en yakın bir sağlık kuruluşundan yardım isteyin.MİDE AĞRISINA NELER İYİ GELİR?
Bol bol taze meyve ve sebze tüketin. Günde en az 4-5 bardak su tüketin. Düşük kalorili, kafeinsiz, sodyum içermeyen bitkisel çaylar da tüketilebilir. Meşrubatlardan ve yüksek sodyum içerikli çorbalardan kaçının. Sulu meyveler ve yiyecekler ve düşük sodyumlu çorbalar tüketilirse günlük su ihtiyacının yarısı karşılanabilir. Ayrıca karbonatlı içeceklerden de uzak durulmalıdır. Gazoz benzeri gazlı içeceklerde kabarcıklarda hapsolmuş karbondioksit gaz üreterek midede boşluk oluşumunu yavaşlatır ve mide şişkinliğine yol açar.Taze yiyecekler tüketmeye özen gösterin, paketlenmiş ve dondurulmuş ürünlerden uzak durun. Egzersiz yapmak da hormon salımına yardımcı olarak bağırsak hareketlerini hızlandırır. Süt ürünlerini tüketirken dikkatli olmak gerekir. Fakat bu süt ve süt ürünlerinin tüketimini bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. Laktoz miktarı azaltılmış süt tüketilebilir. Marketlerde sindirimi daha kolay sütler mevcuttur. Donmamış yoğurt ve eski kaşar gibi gıdalar az miktarda laktoz içerdiği için mide şişkinliği için uygundur. Adet öncesi dönemde kadınlarda karın bölgesinde sıvı birikimi olur. B grubu vitaminleri, magnezyum ve kalsiyum tüketen kadınlarda mide şişkinliği şikayetlerinde azalma olduğu görülmüştür.
Çok sıcak ve soğuk içeceklerden kaçının. Çok sıcak yiyecekler, içecekler tüketmek ve sakız çiğnemek de hava yutmaya neden olur ve mide şişkinliğine yol açar. Baklagiller, karnabahar, lahana, fasulye, kavun ve elma gibi yiyecekler de gaz üretimine dolayısıyla mide şişkinliğine neden olduğu için kontrollü tüketilmelidir. Ayrıca çok yüksek miktarda lif içeren besinler de bağırsaklarda gaz birikimine yol açtığı için mide şişkinliği geçinceye kadar asgari düzeylerde tüketilmelidir.
Rezene ve dulavrat otu gibi bitkiler mide şişkinliği için oldukça etkilidir. Dereotu, zencefil ve tarçın gibi bitkileri de mide şişkinliğinin doğal yollardan tedavisinde kullanılabilir. Tarçın ve zencefil sindirimi tetikleyerek besinlerin emilimini hızlandırır. Yemeklerden sonra içilen ıhlamur ya da nane çayı da hazımsızlığı ve şişkinliği engeller.