Kış aylarında kuruyemiş yemenin öyle bir faydası var ki...
Kış aylarında soğuktan korunmak için kıyafet seçimi kadar, tüketilecek besinlere de dikkat edilmesi gerekiyor. Uzmanlar, kuruyemiş yiyerek vücut direncinin artırılacağını belirtiyor...
Kara-Kış yurdun büyük bölümünü esir aldı; kış hastalıkları da birer birer kapımızı çalmaya başladı. Soğuktan ve soğuk havanın getirdiği hastalıklardan korunmak için beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, özellikle kuruyemiş tüketilmesini tavsiye etti. E vitamini bakımından zengin olan fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler ile yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller ile tahinin şu dönem sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, vücudu ısıtan diğer besinleri ve faydalarını ise şöyle sıraladı:
ANTİOKSİDANLARA DİKKAT
Önemli antioksidanlardan biri olan C vitamini vücuttan zararlı maddelerin atılmasında ve savunma sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir role sahip. Bu vitamin, yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina ve kuşburnunda bolca bulunuyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
Omega 3 yağ asitlerini içeren balık, balıkyağı, fındık ve ceviz ile Omega 9 içerikli zeytinyağı, fındık yağı gibi yağlar bağışıklık sistemini olumlu etkiler. Haftada 2-3 kez balık yemeye özen gösterilmeli. Ayrıca günde 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmeli. Yemekler de zeytinyağı ile hazırlanmalı.
ENFEKSİYONLA SAVAŞIN
Grip, nezle ve soğuk algınlığı ile mücadelede de bazı gıdalar öne çıkıyor. Kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinler, fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, süt, peynir ve kuru baklagillerdeki bulunan çinko, enfeksiyonlara karşı vücudu çok daha güçlü kılıyor.
ANTİOKSİDANLARA DİKKAT
Önemli antioksidanlardan biri olan C vitamini vücuttan zararlı maddelerin atılmasında ve savunma sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir role sahip. Bu vitamin, yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina ve kuşburnunda bolca bulunuyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
Omega 3 yağ asitlerini içeren balık, balıkyağı, fındık ve ceviz ile Omega 9 içerikli zeytinyağı, fındık yağı gibi yağlar bağışıklık sistemini olumlu etkiler. Haftada 2-3 kez balık yemeye özen gösterilmeli. Ayrıca günde 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmeli. Yemekler de zeytinyağı ile hazırlanmalı.
ENFEKSİYONLA SAVAŞIN
Grip, nezle ve soğuk algınlığı ile mücadelede de bazı gıdalar öne çıkıyor. Kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinler, fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, süt, peynir ve kuru baklagillerdeki bulunan çinko, enfeksiyonlara karşı vücudu çok daha güçlü kılıyor.
HER SABAH PEKMEZ
Başta dut ve üzüm pekmezi olmak üzere diğer pekmez çeşitleri de vücudu ısıtarak, soğuğa karşı koruyor. Bu yüzden uzmanlar sabahları evden çıkmadan önce 2 kaşık pekmez içilmesini öneriyor. Böylece vücudun soğuğa direncinin arttığı ifade ediliyor.
VÜCUT ISINIZI SABİTLEYİN!
Soğuk havalarda sıcak tutan yiyecekler tüketildiğinde, vücut ısısını sabitlemek mümkün oluyor. Bu da vücut direncini artırarak hastalıklardan korunmak anlamına geliyor. Uzmanlar kuruyemişlerin yanı sıra kırmızı et, balık türleri, sakatat, nohut, kuru kayısı, kuru üzüm, yumurta ve pırasanın da soğuğa karşı koruyucu olduğunu belirtiyor.
ÇAYI KAHVEYİ BIRAK KUŞBURNUNA BAK
Mevsimsel hastalıklar artarken; uzmanlar soğuk algınlığına karşı şu önerilerde bulundu: "Çay ve kahve yerine kuşburnu, ıhlamur, adaçayı gibi bitki çayları tüketilmeli. Bunların vücutta etkilerini tam olarak görmek için, mutlaka doğal kurutulmuş olmasına ve demleme süresine özen gösterilmeli. C vitamini yüksek olan çayların yanı sıra her öğünde düzenli olarak meyve-sebze yenilmeli. Çorba gibi sıvı ağırlıklı besinler tercih edilmeli.".