Uzun ömrün sırrı iyotta
İyot uzun ömürlü olmanın en sağlıklı yollarından biri. İstanbul'da düzenlenen iyot seminerine katılan bilim insanlarının görüşü böyle. Eksikliği kanserden diyabete pek çok hastalığa neden oluyor. İyot için balık ve ceviz tüketimi öneriliyor.
- Sağlık
- Giriş Tarihi: 30.11.2016 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 30.11.2016 | 15:42
İyotun önemi, İstanbul'da "bir damla iyotta hayat vardır" seminerinde vurgulandı.
Ukraynalı Profesör Vasili Melniçenko, Türkiye'de iyotsuz gıda tüketim alışkanlığının önemli rahatsızlıkları beraberinde getirdiği iddiasında.
JAPONLAR NEDEN DAHA UZUN YAŞIYOR?
Prof. Melniçenko, "Bu sadece Türkiye'nin değil dünyanın önde gelenİyot özellikle deniz suyunda, bazı topraklarda, minerallerde ve bazı deniz ürünlerinde bulunan ve saf hale getirilebilen bir element. üç probleminden biridir. Genel olarak Türk nüfusu 100 mg iyot kullanıyor. Gelişmiş ülkelerden biri olan Japonya ile kıyaslarsak, Japonlar ortalama olarak 3 bin mg iyot alıyorlar. Onun için dünyada en uzun ömürlü Japonlar ve en az hastalanan onlardır. Herkesin mutfağında bir zeka ürünü varsa bu Japonların keşfidir" dedi.
BALIK VE CEVİZ ÖNEMLİ İYOT KAYNAKLARI
Seminere katılan iç hastalıkları konusunda çalışma yürüten Dr. Rasime Ece ise iyot denince akla tuzun gelmemesi gerektiğini ifade ediyor. Ona göre, günde 6 tane ceviz ve sıklıkla balık tüketilmesi gerekli iyotun alınmasını sağlıyor.
İyot eksikliğinin başta kanser, diyabet, obezite, otizm, down sendromu gibi ağır ve tedavisi zor hastalıklara sebebiyet verdiğini belirten Dr. Ece, "Avrupa'da gelişmiş ülkelerde 15 senedir bu tarımda kullanılıyor" diye konuştu.