Kurban etini böyle tüketin!
Bayramda sağlığınızdan olmamak için et tüketimini günlük 120-150 gram ile sınırlayın. Ayrıca etin yanında tüketeceğiniz bol salata, metabolizmanızın yavaşlamasını engeller.
- Sağlık
- Giriş Tarihi: 12.09.2016 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 12.09.2016 | 10:16
Etler bir gün bekletilmeli, sakatatlar iyi temizlenmeli
Kurban kesildiğinde et, kasılma nedeniyle sert ve sindirimi zor bir hal alır. Bunedenle bayramda kesilen etin bir gün buzdolabında bekletilmesi gerekir. Bu uygulama, etin sindiriminin daha kolay olmasını sağlar. Ayrıca sakatatların iyitemizlenmesi gerekir. Çünkü sakatatlar içerisinde yüksek oranda yağ, kolesterol ve toksin denilen vücuda zararlı maddeleri içerebilmektedir.
Oda sıcaklığında çözdürülen etler besin zehirlenmelerine yol açar
Kurban etleri, buzdolabında yağlı kağıt veya buzdolabı poşetleri içerisinde en fazlaüç gün, derin dondurucuda ise -18 derecede maksimum üç ay boyunca saklanabilir. Yemek için derin dondurucudan çıkarılan et, buzdolabında veya mikrodalga fırında çözdürülmelidir. Besin zehirlenmesini önlemek için dondurucudan çıkarılmış etler, oda sıcaklığında bekletilip çözdürülmemelidir. Yine çözdürülen etlerin tekrar dondurulması da sakıncalıdır.
ETİ KENDİ YAĞI İLE PİŞİRİN
Bayram süresince günlük et tüketimi 120-150 gramı aşmamalıdır. Bu da toplamdört-beş yumurta büyüklüğünde köfte kadar bir et tüketimi demektir. Etin bir öğüniçin az geldiği düşünülüyorsa; domates, soğan, patlıcan, taze fasulye gibi sebzeler ile zenginleştirilebilir. Kurban etini fırında, ızgara veya haşlama olarak pişirmek en sağlıklı olandır. Kızartma ve kavurma gibi sağlığa zararlı pişirme yöntemlerinden kaçınılmalıdır. Etler, kısık ateşte yavaş yavaş pişirilmelidir. Eti pişirirken içerisine yağ koyulmamalıdır. Etin içerisindeki görünmez doymuş yağ asitleri zaten etin pişmesini doğal olarak sağlayacaktır. Kurban etini kuru baklagiller ile hazırlanan bir yemek olarak tüketmek de doğru bir tercih olacaktır.
Etin yanında bol limonlu salata olmalı
Bayram boyunca ara öğünlerde kabuklu meyve ve etin yanında bol salatatüketmeye özen gösterilmelidir. Kabuklu meyveler ve salata, bayram süresince metabolizmanın yavaşlamasını engelleyecektir. Etin yanında kırmızı biber, domates, yeşillik ve taze limon suyu ile hazırlanmış rengarenk bir salata tercih edilmelidir. Metabolizmanın yavaşlamaması için buna dikkat etmek gerekir, aksi takdirde hazımsızlık, karın ağrısı ve kabızlık gibi şikayetleri olabilir. Etin yanında naneli ayran, yoğurt ve bir-iki dilim çavdar ekmeği, tam tahıllı ekmek veya ikidört kaşık bulgur pilavı tüketmek, öğünü besin değerleri açısından daha zengin hale getirecektir.
Sindirimi kolaylaştırmak için...
Tüketilen etlerin sindirimini kolaylaştırmak için günde en az 10 bardak su içilmelidir. Özellikle yemeklerden 10-15 dakika önce su içilmesi, bayramda tüketilen etlerin daha kolay sindirilmesine katkı sağlayabilir. Et yemeği sonrasında ağır şerbetli tatlılar tüketmek sindirimi zorlaştırmaktadır. Bunun için yemek sonrası tatlı önerilmemektedir. Tatlı tüketilmek isteniyorsa sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilebilir.
HAMİLELER GÜNDE 120 GRAMI GEÇMEMELİ
Hamileler dikkatli olmak koşuluyla kurban eti tüketebilirler. Et, sağlıklı koşullarda kesilmiş, saklanmış ve pişirilmiş olmalıdır. Kurban olarak kesilecek hayvan mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş olmalıdır. Kurban eti en az 24 saat bekletilmelidir. Et çok pişirilmemelidir, üzerinde kahverengi bir tabaka oluşmamasına dikkat edilmelidir. Çok pişerse protein ve folik asit kaybı olur. Günde 100-120 gramdan fazla tüketilmemelidir. Çiğ veya az pişmiş tüketilirse bazı parazitler ve virütik hastalıklar (toxoplazma, brucella, tenya, salmonella vb.) bulaşabilir. Ayrıca bayram boyunca artan ziyaretler yeme-içme düzenini de bozar. İkramlara 'hayır'diyebilmeli, çay, kahve ve kola yerine doğal ve katkı maddesi içermeyen ıhlamur, kuşburnu, papatya gibi bitki çayları tercih etmelisiniz. Eğer bu bitki çayları yoksa su ya da maden suyu tercih etmelisiniz. İkram edilen hamur işleri, baklava ve çikolatalar yerine de sütlü tatlıları tercih etmelisiniz.