ABD’den iade kararı! Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur’u Türkiye’de ne bekliyor?
İstanbul'da ehliyetsiz kullandığı lüks ciple çarptığı Oğuz Murat Aci'nin ölümüne sebep olan Timur Cihantimur ile onu kaçıran annesi Eylem Tok için karar çıktı. ABD anne-oğlun Türkiye'ye iadesine karar verdi. Konuya ilişkin konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç "İlgililer itiraz edebilir, karar kesinleştiğinde iadeleri gerçekleştirilir. Eylem Tok ve oğlu için iade kararı gerçekleşirse iade ABD'den sağlanır" dedi. Bundan sonra ne olacak? A Haber İstihbarat Şefi Ramazan Almaçayır son bilgileri anlattı.
İstanbul'da geçen yıl mart ayında ehliyetsiz olarak direksiyona geçen 17 yaşındaki Timur Cihantimur, yol kenarında çarptığı Oğuz Murat Aci'nın ölümüne sebep olmuştu. Timur Cihantimur, kazanın ardındın annesi Eylem Tok tarafından ABD'ye kaçırılmıştı. İhbar üzerine Boston'da yakalanan anne-oğulun, 11 ay süren yargılamasının ardından mahkeme Türkiye'ye iade edilmelerine karar verdi.
Konuya ilişkin konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç "İlgililer itiraz edebilir, karar kesinleştiğinde iadeleri gerçekleştirilir. Eylem Tok ve oğlu için iade kararı gerçekleşirse iade ABD'den sağlanır" dedi.
Ekran görüntüsü / A Haber
Peki bundan sonra süreç nasıl işleyecek? Eylem Tok ve Timur Cihantimur ne zaman iade edilecek? Katil oğlu ve annesini Türkiye'de neler bekliyor? Gelişmeleri A Haber spikeri Cansın Helvacı'nın sunduğu Ajans Bugün programına konuk olan A Haber İstihbarat Şefi Ramazan Almaçayır değerlendirdi.
Ekran görüntüsü / A Haber
KARAR ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDA
Ramazan Almaçayır: Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye arasında suçluların iadesiyle ilgili olarak hali hazırda bir anlaşma mevcut zaten. Bu anlaşma gereğince suçluların iadesinde herhangi bir problem çıkmıyor. Eylem Tok ve oğlunun Türkiye'ye iadesi konusunda, Timur CihanTimur'un iadesi konusunda prosedürün artık başladığını söyleyebiliriz. Dün Boston'daki federal mahkemede görülen duruşmada hakim anne ve oğlunun Türkiye'ye iade edilmesine hükmetti. Bununla ilgili olarak da bir rutin prosedür artık işleyecek ancak nihai kararı Amerika Dışişleri Bakanlığı vermiş olacak. İlk etapta şunu belirtelim; maalesef tüm Türkiye'nin tepkisini çeken bir olay yaşanmıştı. Eyüpsultan'daki kazada ehliyetsiz bir şekilde araç kullanan Timur Cihantimur'un çarpması sonucunda Oğuz Murat Aci hayatını kaybetmiş ve dört kişi de yaralanmıştı. Anne oğlunu adalete teslim edeceğine apar topar kaza yerine gidip oradan direk havalimanına ve bulduğu ilk boş uçakla yurt dışına kaçırmıştı.





