Siber terör saldırısı nasıl yapıldı? A Haber canlı yayınında elinde cihazla anlattı
Terör devleti İsrail’in çağrı cihazlarına siber saldırısı nasıl gerçekleşti? Stratejist Dr. Eray Güçlüer, A Haber canlı yayınında elindeki cihazla anlattı. Patlamanın şiddetin bir fünyeye tekabül ettiğini vurgulayan Güçlüer, Türkiye'de bir riskin olmadığını belirtti.
- Özel Haber
- Giriş Tarihi: 19.09.2024 | 09:26
- Güncelleme Tarihi: 19.09.2024 | 09:38
Çağrı cihazlarıyla saldırı yeni saldırı yöntemlerini gündeme getirdi. Katil İsrail'in Hizbullah'a düzenlediği 2 siber saldırıda 32 kişi öldü.
İsrail cihaz-telsizleri nasıl patlattı? Patlama riski nasıl ortaya çıkıyor? Bir siber saldırı mı var? Yoksa içine bomba mı yerleştiriliyor? Stratejist Dr. Eray Güçlüer, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
İşte o açıklamalardan satır başları;
"TÜRKİYE'DE RİSK YOK"
"Hakikatten de artık bunlardan da artık uzak durmaya başlıyor insanlar da böyle bir korku oluşuyor doğal olarak. Ama merak etmesinler Türkiye'de bir risk yok. Çünkü bunun tekniğini, yapılışını, yöntemini inceleyince teknolojik gelişmelere bağlı olarak yeni savaş stratejileri de ortaya çıkıyor. Bu bir saldırı stratejisi. Modern harbin içinde önemli unsurlar. Bunun bir savaş ortamında çok daha yaygın yapılabilmesi mümkün.
NASIL PATLAYICI HALE GELİYOR?
Bu telsizi patlatabilmeleri falan mümkün değil. Normal şartlarda bu patlamaz bir takım modifikasyonlar gerekiyor. Bunları yaparsanız patlayıcı hale geliyor. Tek başına radyo frekansları göndererek ya da bir takım siber alemdeki elektromanyetik dalgalar kullanılarak patlatılamaz.
Modifiye edilmesi gerekiyor. İkisi birleşirse bir bomba haline dönüşüyor. Özel bir 20-30 gramlık patlayıcı MOSSAD tarafından cihazlara yerleştiriliyor. Batarya bloğunun içine yerleştiriliyor.
MİLLİ YAZILIMIN ÖNEMİ
Bu bir güvenlik zafiyetidir. Siz dışarıdan cihaz alırsanız bu cihazlara bağımlı kalırsınız. İçinde ne olduğunu bilemeyebilirsiniz. Zaten Türkiye'de bunlar rahatlıkla üretiliyor. Türkiye'de bir risk görmüyorum.
Bizim milli yazılımlara yönelmemiz daha fazla milli yazılımlarımız üzerinden kendi ürettiğimiz kendi kontrolümüzdeki cihazları kullanmamız da önem arz ediyor. Noktasal suikastlar bu tür yöntemler üzerinden yapılabiliyor.
"FÜNYEYE TEKABÜL EDİYOR"
Bir fünyeye tekabül ediyor. Elinizde tutarsanız elinizi koparabilir. Bir cihazın içerisindeyse yaralama olur.
"KARŞILARINDA DEVLET YOK"
İsrail bunu güçlü bir devlet aygıtına karşı yapamaz. Bir harp durumunda bu tür asimetrik yöntemleri Türkiye çok daha fazlasını yapabilecek güç ve kabiliyette teknolojik seviyede. Karşılarında devlet olmadığı için onlara yapıyorlar. Türkiye'ye karşı böyle bir şey yapabilmek mümkün değil. Biz devletiz karşılığını ödetiriz."