Kira tespitinde yapay zeka dönemi!
Kira tespit davalarında yeni dönemin kapıları açıldı. Anlaşmazlık sonucu açılan bir davada mahkeme, yapay zekayı çözüm önerisi olarak sundu. Merak edilen bilgileri A Haber muhabiri Esra Akyürek’in konuğu olan avukat Zafer İşeri anlattı.
- Özel Haber
- ahaber.com.tr Haber Merkezi
- Giriş Tarihi: 19.09.2024 | 14:01
- Güncelleme Tarihi: 19.09.2024 | 14:03
Kira tespit davalarında artık yeni bir dönem başlıyor. İstanbul'da bir ev sahibi ödenen bedelin düşük kalması nedeniyle kiracısına kira tespit davası açtı. Bilirkişi incelemesi ile güncel değer belirlendi. Ancak taraflar rakama itiraz edince mahkeme, yapay zekadan faydalanarak yeni rapor hazırlanmasına karar verdi.
Hukukçular verilen kararın yeni bir döneme işaret ettiğini belirtirken bu durumun tüm anlaşmazlıklara örnek olacağını belirtti. Konuya dair akıllarda oluşan soruların cevaplarını A Haber muhabiri Esra Akyürek'in konuğu olan avukat Zafer İşeri verdi.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Avukat Zafer İşeri: Kira tespit davalarında 5 yıllık süre dolmuşsa 6. yıldan itibaren mahkeme bir bilirkişi heyetini görevlendiriyor ve bilirkişi o taşınmazın konumuna ve çevresel faktörlere bunun yanında emsallere bakarak boş vaziyette ne kadar kiraya verileceğini tespit ediyor. Mahkeme bu rapor üzerinden makul bir eski kiracılık indirimi yaparak yeni dönemdeki kira bedelini tespit ediyor. Bilirkişi burada birçok sorumluluk altına giriyor. İnternet üzerinden ilanlara bakarak da taşınmazın değeri hakkında fikir yürütüyor. Bu sınırlı kalıyor daha çok verinin daha objektif şekilde işlenmesine ihtiyaç duyuluyor. Tam da bu noktada yapay zeka devreye giriyor.
DAHA DOĞRU SONUCA ULAŞTIRACAK
Yapay zeka; bilişim sistemlerini kullanarak pek çok parametreyi daha çok muhakeme edip sonuç çıkarmak manasına geliyor. Yargıda bu kolaylıktan nasibini almalı ve istifade etmeli. Bilhassa toplumumuzda ciddi ihtiyaç duyulan kira bedelinin tespiti davalarında hız ve daha doğru sonuç kazanabilmek adına yapay zekanın kullanımı son derece isabetlidir.
EFEKTİF VE RASYONEL SONUÇ
Çünkü bilirkişilerin sınırlı sayıda yapacağı araştırmayla varacağı sonuç yerine yapay zeka o bölgedeki taşınmazlar yönünden çok daha geniş bir veri tabanına hakim olacak ve araştırma yapacak. Bunun yanında çok daha efektif ve rasyonel bir sonucu kısa sürede verebilecek. Yapay zeka metoduyla hazırlanan bu raporlara itiraz oranı bir hayli düşecektir. Yargının hem süresi hem maliyeti azalacak.
HUKUKUN HER ALANINDA KULLANILMASI KAÇINILMAZ
Yapay zekanın hukukun her alanında kullanılmaya başlanması kaçınılmazdır. Hukuk pozitif bir bilim, tüm parametrelere hakim olup bunları değerlendirip muhakeme yapabilme temeline dayanıyor. Şüphesiz ki buradaki parametreleri daha geniş alanda toplama kapasitesine sahip olan yapay zekanın boşanmadan vergiye tahliye davasından alacak-verecek işlerine kadar her alanda kullanımı yargıda hem daha doğru sonuçları hem de daha hızlı sonuçları getirecektir.