İsrail’den teknolojik terör! Dünya taktiği çözmeye çalışıyor
Lübnan'da Hizbullah'ın iletişim ağına ikinci bir teknolojik terör saldırısı düzenledi. İsrail güçleri, bu kez örgütün kullandığı telsizleri patlattı. Yüzlerce el telsizinin eş zamanlı infilak ettiği saldırıda 20 kişi hayatını kaybetti Yaralı sayısı ise 500’e yaklaştı. İsrail’in terör saldırılarına yönelik gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan dijital iletişim araştırmacısı Prof. Dr. Ali Murat Kırık değerlendirdi.
- Özel Haber
- ahaber.com.tr Haber Merkezi
- Giriş Tarihi: 19.09.2024 | 10:25
- Güncelleme Tarihi: 19.09.2024 | 16:37
Yüzlerce telsiz birbiri ardına patladı. Lübnan sokakları bir kez daha kana bulandı. İsrail güçleri, Hizbullah'ın iletişim ağına ikinci kez siber saldırı düzenledi. Daha önce Hizbullah'a ait çağrı cihazlarını hedef alan İsrail, bu kez örgütün kısa mesafeli telsizlerini patlattı.
Önceki gün yapılan çağrı cihazlarına yönelik saldırıyla beraber ölenlerin sayısı 32'i olurken yaşanan patlamalarda yaralı sayısı 3 bin 300'ü aşmış durumda. Lübnan'da çok sayıda telsizin aynı anda infilak etmesinin ardından, sosyal medyaya bu patlamalarda hasar gördüğü bildirilen ICOM marka cihazlara ait görüntüler paylaşıldı. Japonya merkezli ICOM Inc. şirketi ise henüz patlamalara ilişkin açıklama yapmadı.
YENİ KATLİAM SİNYALİ
Öte yanan masum insanları uzaktan siber saldırı düzenleyerek öldüren ya da uzuvlarının parçalanmasına sebep olan terör örgütü sözde devletçik İsrail daha birçok kabiliyetlerini olduğunu ve planlı olarak ilerlediklerini açıklayıp yeni katliamlar için de sinyal verdi. Katil devletin Savunma Bakanı Gallant, savaşta yeni aşamanın başladığını söyledi. Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Prof. Dr. Ali Murat Kırık değerlendirdi.
Prof. Dr. Ali Murat Kırık: Patlamanın kesin nedeni hala bilinmiyor ve hala ihtimaller üzerinden konuşuluyor. Telefon ve bilgisayarların patladığı yönünde bilgiler sosyal medyada dolaşıyor ama bununla ilgili bir resmi açıklama yok. İnsanların korku ve panik içinde olduğunu görüyoruz. Çağrı cihazı ve telsiz patlamalarının bir siber saldırı olma riski çok fazla mevcut değil. Bunlar analog cihazlardır bunun altını özellikle çizmemiz gerekir. Radyo dalgaları aracılığıyla sinyal alıp gönderimi sağlayan sistemlerdir.
BU SİBER SALDIRI DEĞİLDİR
Hizbullah, yaşanan patlamaları 7 Ekim'den sonra yaşanmış en büyük güvenlik ihlali olarak değerlendiriyor. İsmi verilmeyen ABD'li yetkili patlayıcıların çağrı cihazlarına gizlice yerleştirildiğini söyledi. Burada yazılımsal bir patlama olsaydı bu kadar büyük çapta olmazdı. Siber saldırı düzenlense Li-On pillerin patlaması demek oluyor. Bu cihazlar küçük cihazlar siber şekilde patlatılsa böyle etki oluşturmaz. Videolara bakıldığı zaman insanların öldüğünü uzuvlarının koptuğunu ve savrulduğunu görüyoruz.
Gold Apollo cihazlar Tayvan menşeili ve Macaristan'da üretiliyor. 6 bin tane üretilen cihazlar önce İran'a gidiyor orada 3 bin tane kalıyor geri kalan 3 bin tane Hizbullah'a gidiyor. Tayvan ve Macaristan'dan gelen açıklamalarda sorumluluğun kendilerine ait olmadığını belirtiyorlar. Demek ki hangi marka ya model olursa olsun Mossad ajanları teknoloji şirketlerine sızmışlar ve bunu yönetiyorlar. İşte akıllardaki soru da tam olarak budur.
TEKNOLOJİK TERÖR SALDIRISI
Türkiye seri olarak gelen akıllı telefonlar, tabletler ve cihazlar var. Telefonun içini açmak ve bakmak mümkün değil. Bizler telefonun içinde ne olduğunu bilmiyoruz. Dinlemelerine ve gözlemelerine alışmıştık ama olay başka bir duruma gidiyor. İsrail daha yapacaklarının olduğunu söylüyor. Bu akıllı ev cihazlarına kadar sızabildiklerini gösteriyor. Ve akıllı ev cihazlarına yazılımlar üzerinden sızmak çok daha kolay. Şu anda bizim gördüğümüz teknolojik terör saldırısıdır. Siber saldırı da kişisel bilgiler alınır hesap bilgileri ele geçirilir. Bu başka bir durum terör saldırısıdır. Bu insanları öldürmeye katletmeye yönelik saldırıdır. Nesnelerin interneti dönemi başlayacak. Evdeki tüm eşyalar tek alet üzerinden yapılacak. Asıl tehlike o zaman olacak. Bizi dinlemelerine alışmıştık ama bomba olmaları ayrı bir durum.
Teknoloji uzmanı Hakkı Alkan: Bataryaların patlatılması pek mümkün gibi görünmüyor. Burada oradaki cihazların içerisine uzaktan aktive edilecek bir patlayıcıyla bu işlerin yapıldığı daha ön plana çıkıyor. Akıllı cihaz kullanan insanların çok büyük bir telaşa kapılmasına yol açacak sözler kullanmadan durumdan emin olmak gerekir.
Lityum dediğimiz bataryalar şu anda cep telefonlarında da var. 5000 Mah kuvvete sahip bu bataryaların insan sağlığına zarar verecek kadar ciddi patlaması mümkün mü? Evet bu mümkün. Batarya yöneten bir ünite var. Eğer bu iyi bir yazılım ile güncelleme almadıysa bu zarara yol açabiliyor. Uçaklara alınmayan telefon modelleri var. Yan sanayi bataryalar da patlamalar görülüyor. Ancak bu yakın zamanda Orta Doğu'da yaşanan şiddetin sebebi değil. Bataryaların ısınması ve patlaması anlık olacak bir şey değil. Bunu kullanıcı hisseder. Yazılımdaki sorun bataryayı giderek ısıtır ve eğer batarya yönetim yazılımı telefonun gücünü kapatmazsa gerçekten ciddi bir sorun ortaya çıkarabilir.
Güncel olan bir telefondan konuşarak devam edersek; güneşin altında unutulan telefon ısındığı için kendini kapatıyor. Telefonlardan böyle önlemler alınıyor. Lityum piller çok ciddi denetimlerden geçiyor ve sertifikalar alıyor. Akıllı cihazların ya da elektrikli araçların uzaktan böyle bir saldırıya maruz kalması yok denecek kadar azdır. Ancak buna yüzde 100 diyemeyiz. Teknolojide böyle bir şey söz konusu olamaz. Patlama olaylarında cihazların tedarikçiden sonra ele geçirilmesi ve içerisine patlayıcı yükleyerek teslim edilmesi durumu var.