İsrail’in dijital terör saldırısı! İnsanlarda akıllı cihaz korkusu
Terör devleti İsrail’in Hizbullah'a yönelik düzenlediği siber saldırıda çağrı cihazları patladı. Yapılan saldırıda 10’dan fazla can kaybı yaşanırken 3 bine yakın kişi de yaralandı. Tayvan menşeli marka üretimin Macaristan’da yapıldığını belirtti ve suçlamaları kabul etmedi. Hizbullah ise “intikam yemini” etti. Dijital terör saldırısından sonra akıllı cihaz kullanan milyonlarca insan korkuya kapıldı. Evdeki akıllı dolap, fırın ve süpürgeler bomba mı? sorusu merak ediliyor. Konuya dair A Haber İstihbarat Şefi Ramazan Almaçayır önemli bilgiler verdi.
- Özel Haber
- ahaber.com.tr Haber Merkezi
- Giriş Tarihi: 18.09.2024 | 14:31
- Güncelleme Tarihi: 18.09.2024 | 14:31
Dün Lübnan içinde tuhaf patlamalar yaşandı. Yaşanan korku dolu dakikaların ardından Hizbullah mensuplarının haberleşme amacıyla kullandığı çağrı cihazlarının İsrail tarafından hacklendikten sonra infilak ettiği ortaya çıktı.
Lübnan Sağlık Bakanlığı çağrı cihazlarının patlatılması nedeniyle 10'dan fazla kişinin öldüğünü ve 3 bine yakın yaralının olduğunu açıkladı. Hizbullah patlamalarla ilgili İsrail'i suçladı ve "intikam yemini" ederek misilleme sözü verdi. İsrail'den konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.
Ramazan Almaçayı'ın canlı yayında aktardığı bilgiler:
"İsrail'in patlattığı cihazlar ABD üretimi ve Ürdün üzerinden satın alındı. Askeri kullanıma uygun ve geniş bir kapsama alanı var. Ağırlığı 100 gram olan cihazların pil ömrü 28 güne kadar çıkıyor. Kripto şifreleme özelliği olan cihazlar 0'dan 40 dereceye kadar dayanıklı.
CİHAZLARA SIVI ENJEKTE EDİLDİ
Cihazlarla ilgili çok ilginç iddialar ortaya atılıyor. Satın alınan çağrı cihazları sevkiyat sırasında Mossad elemanlarının ele geçirip içerilerine bir yazılımla birlikte 15 grama kadar patlayıcı koyduğu belirtiliyor. Burada işbirlikçi ve casus soruları akıllara geliyor. Bunun yanında cihazlara mikrogliserin sıvısının enjekte edildiği iddia ediliyor. Bu sıvı 210 dereceye geldiğinde patlama gerçekleşiyor. Bu sıcaklık derecesine ulaşmak için sürekli olarak cihazlara sinyal gönderildiği konuşulanlar arasında.
DİJİTAL SALDIRININ ROTASI!
Çağrı cihazının marka sahibi olan şirket üretim yerini Macaristan olarak gösteriyor. Cihazların buradan Lübnan'a geldiği tahmin ediliyor. 5 ay önce yapılan bir ithalat var. Hizbullah düşük teknolojiye sahip cihazlarla yer tespitinin önüne geçmeye çalışıyordu. Şifrelerin de çözülemeyeceğine inanıyorlar. Cep telefonu patlamasından çok farklı bir durum da var. Ölen, uzuvlarını kaybeden insanlar. Küçük ölçekli bombalı saldırıya eş değer bir durum yaşanıyor.
BÜTÜN TEKNOLOJİK ALETLER TEHLİKELİ Mİ?
Yaşanan patlama olayından sonra insanlar evlerinde yer alan akıllı cihazlarının güvensiz olduğu korkusuna kapıldı. Cep telefonlarında böyle bir risk olup olmadığı merak ediliyor. Cep telefonlarının hacklenmesi ve zararlı virüs ve kodların gönderilmesi söz konusu. Cihaz hacklendikten sonra yüklenen kodun bataryayı ısıtarak patlama oluşturabileceği söyleniyor. Telefona yerleşen bu kod arka planda çalışarak böyle bir duruma yol açabilir. Telefonu şarj ederken telefonun kapalı tutulması gerektiği uzmanlar tarafında söyleniyor.
Evdeki diğer akıllı cihazlar olan buzdolabı, robot süpürge ve fırın ile ilgili edindiğimiz bilgiler var. Akıllı fırına telefondan talimat vererek fırındaki yemek ısıtılabiliyor. Eğer burada hedefteki bir şahıs iseniz korsanlar ya da hackerlar veya gizli servisler ağ bağlantısına girip Wi-Fi şifresini kırıp sisteme sızarak aletlerde patlama yapması ya da yangın çıkarması düşük bir olasılık değil. Teknolojinin geriye dönmesi gibi bir durum söz konusu değil. Bu noktada kullanıcıların dikkatli olmaları gerekir."