Adım adım 3. Dünya Savaşı’na gidiş | ABD öncülüğünde Batı'nın Çin ve Rusya karşılaşması! Nükleer savaş riski var mı?
2022 yılının şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken İsrail’in Gazze’de 7 Ekim’den sonra başlattığı katliam tüm dünyayı endişelendiren savaş korkusuna sürükledi. İsrail-Lübnan sınırında ise gerilim hat safhada. Türkiye’nin hem güneyinde hem kuzeyinde savaş pozisyonları alınırken liderlerden de 3. Dünya Savaşı uyarıları geliyor. Peki son dönemde yükselen "savaş" uyarıları ne anlama geliyor? 3. Dünya Savaşı mı çıkacak? Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hazar Vural Jane değerlendirdi.
Tüm dünyada savaş korkusu yayılıyor. 2022 yılının şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı hem siyasi hem ekonomik krize neden olurken İsrail'in Gazze'de 7 Ekim sonrası başlattığı katliam bölgede tansiyonu en yükseğe taşıdı. Aylardır süren katliamın yanı sıran kana susamı İsrail Lübnan'da yeni cephe açma hazırlığı yapıyor.
RUSYA VE ÇİN'İN ZİYARETLERİ! AB'NİN AŞIRI SAĞ KORKUSU
Çin lideri Şi'nin Avrupa çıkarması ve Sırbistan ziyareti oldukça dikkat çekerken Rusya lideri Putin'in Asya ziyaretleri ve Kuzey Kore ile silah anlaşması gündeme damgasını vurdu. Batı bu ziyaretleri ittifak korkusu içinde izlerken Rusya'da terör saldırıları gerçekleşti ve Putin'e mesajlar verildi. Avrupa'da ise aşırı sağın yükselişi gündem ve ABD kasım ayına giden yolda seçime hazırlanıyor.
LİDERLERDEN PEŞ PEŞE UYARILAR
Türkiye'nin hem güneyinde hem kuzeyinde savaş pozisyonları alınırken liderlerden sürekli olarak savaş uyarıları yapılıyor. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, "3-4 ay içinde büyük bir savaş çıkacak.
Tren istasyondan ayrıldı ve kimse onu durduramaz." derken Macaristan başbakanı Viktor Orban, "Kasım ayına kadar hayatta kalmalıyız. ABD seçimleri de var bu nedenle yaz ve sonbaharda hayatta kalmalıyız." ifadelerini kullandı.
"3. DÜNYA SAVAŞI RİSKİ VAR"
Öte yandan dün akşam katıldığı canlı yayında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "3. dünya harbi beklentisi de dahil olmak üzere bölgesel küresel bir savaş beklentisi içinde olmalı mı dünya?" sorusuna "Bence dünya bu senaryoyu ciddiye almalı, bu tehdidi ciddiye almalı. Böyle bir risk var" diye cevap verdi. Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hazar Vural Jane değerlendirdi.
HARİTADA BOŞ YER YOK
Uluslararası ilişkiler uzmanı Hazal Vural Jane: Şu anda dünyada taraflarda ortak çıkarlar açısından toplanma hali var. İhtiyaçlarını karşılamak için bu adımlar atılıyor. Dünyada çokça çatışma alanlarının ve savaşların eş zamanlı olarak gerçekleştiğini gördük. Ancak şu dönemde Küba'dan Kore'ye kadar olan alanda böyle haritada boş yer bırakmayacak kadar riskler görüyoruz. Afrika'da çatışmalar var Avrupa'da aşırı sağın yükselişi var.
BATI VE ASYA KARŞILAŞMASI
İşte tüm bunların hepsine bakıldığı zaman Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın sözleri ve uyarıları oldukça önemli. Şu anda 3. Dünya Savaşı hiç olmadığı kadar yüksek. Kendi coğrafyamız açısından baktığımızda Rusya-Ukrayna savaşında Batı-Asya karşılaşmasını görüyoruz. Güneyde ise uzun zamandır konuştuğumuz Gazze meselesi var. Dinsel öğelerle yapılan İsrail barbarlığını görüyoruz.
KIZIŞAN ÜÇGEN
Öte yandan İsrail- Lübnan arasındaki gerginliği çok arttığını görüyoruz. Burada ise ABD ve İran'ın kolaylıkla işin içine dalabilme ihtimali var. Burada eskisi gibi topyekun bir savaş beklemiyoruz. Ancak Hem Ukrayna-Rusya hem Orta Doğu hem de Pasifik'te burada oluşan üçgende çok fazla kızışma var. Düzenin devam etmesini isteyen ülkeler var bir alternatif olarak yükselen güçlerle karşı karşıya gelmeleri durumu var. ABD öncülüğünde Batı'nın Rusya ile aslında Çin ile karşılaşmasından bahsediyoruz. Rusya'nın Çin-İran ve Kuzey Kore ile silahlar noktasında çeşitli iş birlikleri var.