Sivil anayasa hazırlığı! TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş A Haber'in sorularını yanıtladı
Bugün Sivas Kongresi’nin 104. yıldönümü… Sivas’ta A Haber'den Tahir İnan ve Tülay Ağaoğlu'nun konuğu olan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş önemli açıklamalarda bulundu. Numan Kurtulmuş sivil anayasa ile ilgili, "Türkiye 12 Eylül Anayasası'dan kurtulmalıdır. Bu süreçte herkesin olumlu katkılar ortaya koyması gerekir. Hiçbir partinin tek başına anayasası olmaz." dedi. Kurtulmuş emekli maaşları konusunda çalışmaların iyi bir zamanlama ile Meclis'e geleceğinin mesajını verdi.
Mili Mücadele'nin mihenk taşlarından olan Sivas Kongresi'nin 104. yıldönümü… Sivas'ta A Haber'den Tahir İnan ve Tülay Ağaoğlu'nun konuğu olan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş önemli açıklamalarda bulundu. Milli Mücadele'ye dikkata çeken Numan Kurtulmuş, "Esareti kabul etmeyen ecdadımızın irade gösretgesiydi." ifadelerini kullandı.
Numan Kurtulmuş'un öne çıkan sözleri:
Kongreler zincirinin son halkası Sivas Kongresi'dir. 19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlayan süreç Sivas'ta kongre ile son buldu. O zaman İstanbul büyük bir baskı altındaydı. Ordunun silahları dağılmış bir yenilgi alınmış Balkan savaşlarında sonra küçülüp Anadolu kıtasına çekilmek zorunda kalmış bir büyük cihan devletinin yıkıntılarından bahsediyoruz. Bu halkın ecdadımızın böyle bir esareti kabul etmesi mümkün değildi. Anadolu'da çok ciddi bir uyanış yaşanıyor. Samsun'da Sivas'a gelen süreç bir iradeyi ortaya koyuyor. Sivas Kongresi milli iradenin kendisiydi. Kongreler ile ecdadımız milli iradesini ortaya koydu.
TBMM 1 EKİM'DE AÇILIYOR
29 Ekim'de Cumhuriyet'in ilk asrı geride kalıyor. Türkiye Yüzyılı'nın başlangıcı olacak. Bunu için yasama yürütme yargı faaliyetleri içerisinde milli iradenin tecelli ettiği yer TBMM'dir. Meclis'e bu süreçte çok büyük sorumluluklar düşüyor. Bunun için tüm vekillerin büyük hassasiyetle Türkiye'nin 2. asrına yakışır şekilde güçlü Meclis olmasını istiyoruz. Şu anda Meclis'te 15 siyasi parti var ve temsil gücü çok yüksek. 6 siyasi partinin Meclis'te grubu var. Bunun büyük avantaj olduğunu düşünüyorum. Önümüzde bekleyen temel meseleler var bunları çözeceğimize inanıyorum. Meclis İç Tüzüğü'nün yapılanması lazım. Gerek iktidar gerek muhalefet olsun vekiller hep Meclis'te çalışma düzeninde şikayet eder. 37 saat Meclis kesintisiz çalışmıştır. Meclis'te insanı bir çalışma ortamının oluşturulması lazım.
MECLİS'İN GÜNDEMİNDE NELER OLACAK?
Türkiye Yüzyılı'na yakışır faaliyetler yürütülecek. Komisyonların etkin çalışması lazım. Güçlü Türkiye için tüm güçlerin birleştirilmesi ve aynı amaca çalışması lazım. Bunun için çalışcağız.
YENİ SİVİL ANAYASA HAZIRLIĞI
Türkiye 12 Eylül Anayasası'ndan kurtulmalıdır. Hiçbir parti ve grubun anayasası olmaz. Herkes sürece katkı vermeli. "Milletin iradesinden başka bir irade kabul edilmez" Sivas Kongresi'nde son mühür vurulmuş. Bazı dış güçlerin "Bizim Çocuklar İhtilal Yaptı" diye övdüğü ve bundan rahatsız olmadıkları ortaya çıktı. Milletin seçilmiş iradesini kaldırıp kenara atan bir iradenin yaptırdığı bir odanın içine koyduğu 5-6 hocaya anayasa yazdırdığı bir anayasadan Türkiye'nin kurtulması lazım. Millet bizden sivil bir anayasa bekliyor. Hem dili itibarıyla hem de emreden şekliyle 12 Eylül Anayasası ortadan kaldırılmalı. Niyet hayır akıbet hayır. Yapmak istedikten sonra yüzlerce yol vardır yapmak istemedikten sonra en iyi yolu bulsanız bile oradan sonuç alamazsınız.
Bu süreçte herkesin olumlu katkılar ortaya koyması gerekir. Hiçbir partinin tek başına anayasası olmaz. Meclis'te milli bir anayasa yapabiliriz. Halkta böyle bir beklenti var. Anayasayı inşallah Meclis'te yaparız halk oyuna gitmeye gerek kalmadan bir uzlaşı ile bunu yaparız. Bunu kendi adıma bir sorumluluk ve vazife olarak görüyorum.
EMEKLİ MAAŞINDA SÜREÇ NASIL İŞLYECEK?
Hükümetin böyle bir kararı vermesi ilgili bakanlığın böyle bir hazırlığı yapması, yine parti grupları üzerinden bu konunun Meclis'e gelmesi ve Plan Bütçe Komisyonu'nda konuşulduktan sonra Meclis Genel Kurulu'na inmesi, böyle bir süreç yaşanacak.
Ben de bugün en az bir 8-10 kişi belki daha fazla beni gördüklerinde ne olur başkan şu emekli maaşları meselesi dedi. Bunun önemli bir sosyal mesele olduğunu düşünüyorum. Ama Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu ekonomik zorlukları da özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bütçedeki zorlukları da göz önünde bulundurularak ben iyi bir zamanlama ile iyi bir şekilde sonuçlandırılacağını inanıyorum.
İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ
İsveç ve Finlandiya'nın iki ayrı reçete ile NATO üyeliğine onay verip vermeyeceğimizi ilan etmiş olmamız çok büyük bir siyasi adımdı. Önemli bir başarı olduğunu ifade etmek isterim. Sayın Cumhurbaşkanımız burada çok hassas davrandı. Türkiye'nin kategorik olarak bu ülkelerin NATO'ya girişine engel olmayacağını ama Türkiye'nin de önünde meseleler olduğunu mesela biz bu ülkelerin PKK'nın Türkiye'ye karşı mücadele veren grupların açık aleni bir propaganda ortamının olduğunu bunun Türkiye'yi rahatsız ettiğini, biz de geçmiş dönemlerde gittiğimizde parlamentoda iki ülkenin heyetleri arasında müzakereler yapıyoruz 150 metre ötede PKK'nın posterleriyle birlikte insanlar sloganlarla gösteri yapıyor. Bu kabul edilemez. Oradaki vatandaşlarımızdan zorla para toplayan haraç toplayan terör örgütlerine bağlı grupların olduğunu biliyoruz. Buralar Türkiye'nin hassasiyeti. Türkiye terörle ilgili hassasiyetini söylerken asla blöf yapmıyor. Asla buradan bir siyasi pazarlık marjı kendisine çıkarmak istemiyor. Türkiye'nin canı yanıyor. Yurt dışında bu silahlı grupların bir şekilde korunup kollanmasının önüne geçilmesi talebi var.
İsveç'te de olumlu bulabileceğimiz adımlar atılıyor. Ama henüz bu anlamda hükümetin beklediği olgunlukta mıdır İsveç'in attığı adımlar bunlara karar verecek olan Dışişleri Bakanlığı'mız hükümet yetkilileridir. Eğer burada böyle bir noktaya gelinirse İsveç bizim hassasiyetlerimizi dikkatle, mesela bir yasa çıkardılar terörle mücadele konusunda bununla ilgili bir uygulama da yaptılar bunlar olumlu sinyaller. Eğer bunları yerine getirmeye devam ederse tabii ki hükümet de konuyu Meclis'e taşır Meclis de gereğini yapar.
SOÇİ'DE ERDOĞAN – PUTİN ZİRVESİ
Sayın Cumhurbaşkanımızın Putin ile bu kadar zor bir gündem içerisinde Putin ile görüşmesi tek başına anlamlı bir mesaidir. Bütün dünya kamplara bölündü. Biz iki tarafla da görüşmeyi sürdürdük biz buna ilkeli müzakereler diyoruz. İlkelerimizi ortaya koyduk. Tahıl konusunda müzakere için Putin açık kapı bırakıyor. Görüşmeden net sonuçların ortaya çıkacağını umuyorum.
ARAP AŞİRETLERİN PKK İLE ÇATIŞMASI
ABD'nin Irak'ı işgaliyle birlikte başlayan süreçte aynen Osmanlı'nın son döneminde uyguladıkları kartı uyguladılar ve etnik fitne üzerinden insanları birbirine düşman etmeye başladılar. Bunların hepsi bizim kardeşlerimizdir. Kerkük'te her türlü asimilasyon yok etme onların yerlerini değiştirme çabaları doğrudan doğruya karşılarında Türkiye'yi bulur. Türkiye böyle bir şeye müsaade etmez.
AFRİKA'DA ART ARDA ASKERİ DARBELER
Ruanda ve diğer soykırımlar hiçbir zaman unutulmaz. Batılıların sömürdüğü Afrika artık uyanışa geçti.
HÜKÜMET SİSTEMİNDE REVİZYON OLUR MU?
Seçim sonucu milletimizin bu sisteme verdiği onaydır.
FİLENİN SULTANLARI AVRUPA ŞAMPİYONU
Finali yüreğimiz ağzımızda izledik, tebrik ediyoruz. TEKNOFEST'teki gurur neyse buradaki gurur da aynı gurur.