Hayalet evlere yakın markaj! Boş eve ek vergi gelecek mi? Bakan Yılmaz Tunç yeşil ışık yaktı: Teşvik sistemi gelebilir
Kiralardaki zam sınırından memnun olmayanlar, evlerini boş tutarak yüksek kazanç elde etmeyi hedefliyor. Sadece İstanbul'da bile boş tutulan ev sayısının yaklaşık 700 bin olduğu ortaya çıktı. Kiralık ev arzında büyük sıkıntıya neden olan bu durum için hükümet harekete geçti. Boş tutulan konutlara ek vergi sistemi gündeme gelirken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç bu tarz evlerin kiraya verilmesi için teşvik sisteminin de getirilebileceğini ifade etti.
Konutta fahiş kiranın önüne geçmek için yüzde 25 zam sınırı bir yıl daha uzatıldı. Ancak bu kez de piyasayı yüksek kira beklentisi ile boş tutulan hayalet evler bastı.
HAYALET EV SAHİPLERİ DİKKAT
Eviniz var ve kiraya vermiyorsunuz. Boş bırakmayı tercih ediyorsunuz. İşte o evler hayalet evlere olarak adlandırılıyor. Bu da ev bulunmadığı için kiraların artmasına neden oluyor. Eğer bir hayalet eviniz varsa ve kiraya vermezseniz ekstra vergi vermek zorunda kalabilirsiniz.
HAYALET EVLERE YÜKSEK VERGİ YOLDA
Yöntem İspanya'da uygulanıyor. Belirlenen süreden daha uzun süre evini kiraya vermeyenlerden İspanya'da yüzde 150 oranında emlak vergisi alınıyor. Aynı modelin Tükiye'de uygulanması söz konusu olacak. Bu noktada ilk önce boş tutulan evlerin bölge bölge haritası çıkarılacak.
EVİNİ BOŞ TUTAN YANDI
Yani "kiracıyı çıkartamam" korkusu ile ya da daha yüksek kira geliri beklentisi ile evlerini bilerek boş tutanlar mercek altına alınacak. Hayalet evlerin, vergi baskısı ile sisteme dahil edilmesi, konut sayısının artması ile de kiraların düşmesi hedefleniyor. Yasal düzenleme ise yeni dönemde Meclis yolcusu.
FAHİŞ KİRAYA KARŞI ÇALIŞMA
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı fahiş kira için de hazırlıklara başladı. Türk ceza kanununda yapılacak değişiklik ile fahiş kira artışı ile "haksız kazanç" elde eden ev sahiplerine bir yıldan üç yıla kadar hapis istemi ile dava açılabilecek.
BOŞ EVLERİN KİRAYA VERİLMESİ İÇİN TEŞVİK OLACAK MI?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da boş bulunan evlerle ilgili konuştu. Bakan Tunç, bu evler için cezai yaptırımın en son düşünülecek konu olduğunu ifade ederken, teşvik sistemine ise yeşil ışık yaktı. Bakan Tunç, "Bir taraftan yüksek kiralar, diğer taraftan evlerin boş tutulması; bu kabul edilecek bir şey değil. Buna bir çözüm bulmak gerekir. Tabii bu konuda cezai yaptırım en son düşünülecek şey olabilir. Burada öncelikle bu boş evlerin kiraya verilmesiyle ilgili gerek vergisel anlamda gerek diğer anlamlarda bir teşvik sistemi getirilebilir" dedi.
"ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE TEDBİRLER ALINABİLİR"
Tunç, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da özellikle fahiş kiralar konusunda çok hassas olduğunu vurgulayarak, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız kiracıların mağdur edilmemesi konusunda kararlı. Bu anlamda Ticaret Bakanlığı'mızın da çalışmaları söz konusu. Şimdi arabuluculuk dönemi başladığında Adalet Bakanlığı olarak süreci takip edeceğiz. Eğer bir aksama söz konusu olursa, bu anlamda yasal düzenleme gerekiyorsa teknik destek olarak Meclis'e sunabiliriz. Bunun dışında Ticaret Bakanlığı'mızın özellikle fahiş kira noktasında takipleri olabilir. Gerekli idari para cezaları mevzuatımızda mevcut zaten. Gerekli tedbirler de önümüzdeki süreçte elbette ki alınabilir. Şu anda bizim Mevzuat Genel Müdürlüğü'müzde de Bilim Komisyonu bu anlamda çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki süreçte bu konuda alınabilecek tedbirleri, yapılabilecek yasal düzenlemeler noktasındaki çalışmaları o Bilim Komisyonu'nun çalışmaları neticesinde aktarmamız mümkün olabilecek" dedi.
"BU EVLERİN BOŞ OLMASINI KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL"
Tunç, boş tutulan ve kiraya verilmeyen evlerle ilgili de "Boş evlerin ekonomiye bir faydası yok. Vatandaşlarımızın özellikle evini boş tutarak kiraya vermemesi, konut arzının düşük tutulması, talebin fazla olması kira miktarlarını yukarıya çekiyor. Dolayısıyla vatandaşlarımızın bu boş evleri kiraya vermesini teşvik edecek bir sistem olabilir, o evlerin kayıt sistemi düşünülebilir. Bütün bunlar Ticaret Bakanlığı'mızla ortaklaşa yapabileceğimiz çalışmalar. Bu evlerin boş olmasını kabul etmek mümkün değil. Bir taraftan yüksek kiralar, diğer taraftan evlerin boş tutulması; bu kabul edilecek bir şey değil. Buna bir çözüm bulmak gerekir. Tabii bu konuda cezai yaptırım en son düşünülecek şey olabilir. Burada öncelikle bu boş evlerin kiraya verilmesiyle ilgili gerek vergisel anlamda gerek diğer anlamlarda bir teşvik sistemi getirilebilir. Çalışmalar netleştiğinde kamuoyuyla paylaşırız" diye konuştu.