Karadeniz gazı için geri sayım! Başkan Erdoğan bağımsızlık ateşini yakacak
20 Ağustos 2020 tarihinde Fatih sondaj gemisinden gelen müjde ile başladı Türkiye’nin enerjideki bağımsızlık ateşini yakma serüveni. Aradan geçen zamanda derin sondaj çalışmaları yapıldı borular döşendi ve gaz karaya ulaştırıldı. Başka Recep Tayyip Erdoğan bugün saat 20.23’te yakma işlemini yapacak ve Türkiye yerli gazına kavuşacak.
Türkiye enerji tarihinin en önemli enerji projesi olan Karadeniz gazı, Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi'nde test edilmeye başlandı. 10 bin personelin çalıştığı projede doğal gaz, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla bugün düzenlenecek "Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni" ile karaya ulaştırılacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Karadeniz gazının ilk fazı yarın Filyos'ta devreye alınacak. Gazı karaya çıkardık, testler yapılıyor. Mayıs başı itibarıyla gazı sisteme vermeye başlayacağız. Bugüne kadar tükettiğimiz gazın yüzde 1'ini üretebiliyorduk." dedi. Dönmez, "Bununla çok büyük bir fark yaratmış olduk. İthalatımızı yüzde 25-30 oranında azaltmış olacağız. Ben kendi adıma, yarın herkesi mutlu edecek bir müjdenin geleceğini söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.
Peki Başkan Erdoğan'ın açıklayacağı yeni müjde ne? 710 milyar metreküp doğalgaz ne zaman evlerde kullanılacak? Her eve 25 metreküp doğalgaz ücretsiz mi verilecek? Başkan Erdoğan Zonguldak Filyos'ta hangi müjdeleri verecek? Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve TPAO Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Tiryaki değerlendirdi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'de A Haber canlı yayınına konuk oldu ve önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakan Dönmez Başkan Erdoğan'ın herkesi mutlu edecek müjdeler vereceğini söyledi.
Bakan Dönmezden A Haber'e özel açıklamalar:
Bilindiği gibi 2020 yılında ilk keşfi açıkladığımızda bizi zor ve uzun bir süreç bekliyor dedik ama inşallah Cumhuriyetin 100. yılında bu gazı karaya getirir ve vatandaşın evine naklederiz diye inandık ve yaptık. Bugün verdiğimiz sözü yeri yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ekip olarak. O tarihten itibaren bilindiği gibi aralıksız olarak hem yeni sahalarda keşif çalışmaları hem de mevcut sahanın üretime hazırlanması ve geliştirilmesi ile alakalı birçok yapılması gereken iş vardı. Neredeyse bu dönemde 6 bin iş kalemini biz birlikte yönettik. Projelendirme tedarik süreçleri… Burada kullanılan ürünler öyle sıradan ürünler değil. Bunların hepsinin uygun şekilde üretilmesi ve buraya zamanında getirilmesi montajlarının yapılması bakıldığı zaman devasa büyük bir projeden bahsediyoruz. Bilindiği gibi biz bunları kovide rağmen yaptık. Bunun ardına küresel kriziler ve savaşlar patladı. Bunun yanında 2 büyük deprem yaşadık. Tüm zorluklara rağmen yüzümüzün akıyla çıktık. Karadeniz'de binlerce metre yer altındaki gaz artık karaya gaz işleme tesisine geliyor.
Abdurrahman Tiryaki'nin öne çıkan sözleri:
"Ağustos 2020 yılında bu süreç başladı. Gerekli tüm işleri tamamladık ve gaz karaya geldi. Gerekli kalibrasyonlar yapıldıktan sonra gaz evlerde kullanılmaya başlanacak. Şu anda gaz karaya geldi yakma testleri yapılıyor. Acil durum senaryoları, tüm prosedürler gözden geçiriliyor. Planladığımız gibi işlerimiz devam ediyor. Karadeniz gazı bilindiği gibi 710 milyar metreküp üretilebilir bir rezerve sahip.
Biz ilk etapta yani ilk fazda 10 kuyuda 10 milyon metreküp evlere gazı vereceğiz. İlk aşama için çalışmalar bitiyor ama biz faz 2 için çalışmalara şimdiden başladık. Orada kazacak 30 tane daha kuyumuz var. Bununla beraber 40 milyon metreküpe ulaşmayı hedefliyoruz. Bu 40 milyon 2028'de evlerimizde olacak şekilde planladı. Karadeniz'de daha aranmamış potansiyelli yerler var. Karadeniz'e biz çok çalıştık, şu anda 23 bin kilometrekare sismik araştırma yaptık.
Burada müsait olan gemilerle arama kuyuları açmaya da devam ediyoruz. Amasra ve Çaycuma böyle kuyulardan işte oradaki keşifler böyle yapıldı. Karadeniz'in potansiyeli bundan çok daha fazla bu nedenle Türkiye'nin enerji bağımsızlığı için çok ciddi avantajlar sağlayacak. Biz hem karada hem de denizdeki tesisler konusunda çok hızlı çalıştık ve bu dünya rekoru sayılabilecek hızda bu tesisleri kazandırdık.
Şu anda 3 tane gemimiz Karadeniz'de çalışıyor. Gemileri öyle dizayn ettik ki, 1 tanesi sadece sondaj yapıyor. 1 tanesi tamamlamalar yapıyor diğeri ise deniz tabanındaki işlemleri yürütüyor. Gemilerimizi maksimum düzeyde optimum şekilde kullandığımız için bu bizim hızımıza yansıyor. Biz buradaki gazı 975 günde karaya getirdik. Karadeniz'de 21 tane sondaj yaptık. Dünya normalleri yılda 2 tanedir ama biz 3 yılda 21 tane sondaj yaptık. Türkali bölgesinde 14 tane kuyu açtık. Bunları yaparken iş güvenliğinden asla taviz vermedik. Burada Türk mühendisleri tarafından yazılımı yapılan akıllı sistemler var. Ne zaman ne yapacağımızı çok iyi biliyoruz. Tüm kuyuları istediğimiz şekilde kumanda edebiliyoruz."
Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı'nın öne çıkan sözleri:
"Türkiye'deki potansiyelin açığa çıkması için çok önemli bir iş. Türkiye'nin güçlenmesi istenmez. Gemilerin yerli ve milli olmasıyla Türkiye muazzam akıllı bir iş yapıyoruz. Bir vatandaş olarak o denem Enerji Bakanı olan Berat Albayrak'a selamlarımı iletiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önderliğinde adım atıldı ve gemiler alındı. Kısa süre 2020 yılında keşifler yapıldı.
O zamandan beri çalışmalar sürüyor ve rezerv sürekli olarak yükseliyor. Yine kısa sürede üretim noktasına evlere ulaşma noktasına geldi. Bu da dünya bir ilktir. Böyle hızlı bir çalışma yöntemi yok. Örnek verecek olursak Akçakoca'da 1975 yılında ve üretim haline gelmesi 30 yıl sürüyor."