Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan A Haber'e özel açıklamalar
Yerli otomobil TOGG'un Gemlik'teki üretim tesisi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile açılacak. Türkiye’nin heyecanla beklediği o gün yaklaşıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'e hem TOGG hakkında hem de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
TOGG için geri sayım başladı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile Gemlik'teki üretim tesisi açılacak ve ilk araba üretim bandından inecek.
Aracın fiyatı ne kadar olacak? TOGG kamuda kullanılacak mı? Milli uzay programında ne aşamaya girildi? Merak edilen tüm soruların cevaplarını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank A Haber'de verdi.
Bakan Varank'ın öne çıkan açıklamaları:
Türkiye'nin ilk yerli otomobili değil aslında Türkiye'nin ilk otomobili diyebiliriz. Türkiye'nin daha önce bir Devrim Otomobili macerası olmuştu. Ama o proje hayat bulamadı. Bu Türkiye'nin yıllardır beklediği ilk otomobili. Hatta TOGG'daki arkadaşlarımızın deyimi ile bir otomobilden öte bir proje. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 29 Ekim'de Gemlik'teki tesisin açılışını gerçekleştirecek.
İlk seri üretim araçlar banttan inmiş olacak. Biz ona hummalı şekilde hazırlanıyoruz. Bu projeyi ilk ilan ettiğimiz andan itibaren bu arabaları 2019'un sonunda tanıttığımızdan itibaren vatandaşlarımız fiyatını merak ediyor. Tabii bu özel sektör yatırımı. Burada bir otomobil üretmenin yanında bir teknolojik alet üretmenin yanında şirket bir marka oluşturmaya çalışıyor. Bir ticari girişimi hayata geçirmeye çalışıyor.
Bu manada fiyat politikaları şirketin belirleyeceği konular ama ilk günden itibaren arkadaşlarımız C segment SUV ile piyasaya çıkacaklarını belirtiyorlar. C segment SUV araç ile piyasaya çıkacağız. Piyasaya hitap edecek bir fiyat olacak. Piyasadaki C segment SUV araçlar ile fiyatı benzer olacak. Elektrikli olmasına rağmen dizel-benzinli araçlarla fiyat olarak rekabet edecek. C segmente ilgi giderek artıyor. Müthiş bir talep var ama henüz ön talep alınmadı.
Şirketin maliyet hesapları ile ilgili ve piyasada tutunacakları fiyatlarla ilgili bir husus. Buna şirket karar verecek. C segment bir araçtan daha kaliteli olan bir araç. Şirket rakip olarak hangi araçları görüyorsa o fiyat politikasından piyasaya girmiş olacaklar. Mart ayında satılacak bir araç için şimdiden bir fiyat söyleme imkanımız yok. Buna şirketteki arkadaşlarımız karar verecek. Elektrikli otomobillerle ilgili son dönemde ÖTV oranlarını yüzde 10'lara kadar düşürdük. Vatandaşımızın elektrikli, çevreye saygılı yeni nesil araçları alabilmesi için hükümet olarak vergi politikalarında gerekli adımları atmış olduk. Burada şirket satışa çıktığı zaman belirtecektir.
TOGG'a müthiş bir talep var. Ama resmi olarak daha ön satışı ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Tabii önümüzdeki dönemlerde şirket bununla ilgili planlamalarını yapacaktır. Normalde bir araç piyasaya çıktığı gün siparişler başlamaz. Normalde ticari olarak bu böyle olmaz. Şirket bununla ilgili kendi hazırlıklarını yapıyor. Türkiye'nin otomobili projesi müthiş heyecan uyandıran bir proje. Vatandaşlarımızın gündeminde bu konu var. Tabii bilindiği gibi Türkiye otomotiv üretiminde güçlü ülkelerden bir tanesi. Türkiye Avrupa'nın 1 numaralı ticari araç üreticisi konumunda. Bizim otomotiv endüstrisinde güçlü bir temelimiz var. Ama Türkiye'nin Otomobili Projesi değişen dönüşen endüstride bu teknoloji değişirken dünyaya Türkiye'nin sunduğu bir alternatif olacak. Biz otomotiv endüstrisinde yeni bir varlığı ortaya koyduk.
TÜRKİYE'NİN MİLLİ FÜZESİ TAYFUN
Türkiye savunma sanayinde gerçekten müthiş bir ivme yakaladı. Bu başarının arkasındaki vizyonu çok iyi anlamamız lazım. 2004 yılında Savunma Sanayi Başkanlığı'nda yapılan toplantıda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan o zaman Başbakandı ve bir şeyin kararını verdi. Dedi ki , "Biz kritik ürünleri eğer yurt dışından alıyorsak bunları yerlileştirmek için yeni bir hamle başlatmamız lazım. Eğer bir ürünü Türkiye'de yapamıyorsak yurt dışında tedarik etmeyi bırakmamız lazım" sözlerini kullandı. İşte o karar sonrasında Türkiye Cumhuriyeti savunma sanayisinde gerçekten müthiş bir hamle başlattı. Yerli ve milli ürünler üretmek için özel sektörümüz ve kamu çalışmaya başladı. Biz yüzde 20'lerde olan yerlilik oranını yüzde 80'inin üzerine çıkarmayı başardık.
Kritik malzemelerin tamamını yerli ve milli üretiyoruz. 500 km'nin üzerinde bir menzile sahip. Atina'yı korkutmuş olabilir. Burada balistik bir füzeden bahsediyoruz. Bunu da ROKETSAN firmamız tamamen kendi AR-GE'siyle geliştirip kendi teknolojisiyle ürettiği bir füzeden bahsediyoruz.
Tabii ki bunun menzili Yunanistan'ı korkutmuş olabilir. Ama biz zaten bundan önce 300 km menzile sahip füzeleri üretmiştik. Zaten İHA ve SİHA'larla bu tür mühimmatları kullandığımızda müthiş bir çarpan etkisi oluşturacak bir kuvvete zaten erişmiştik. Tayfun füzesi bizim teknolojik kabiliyetlerimize baktığımızda öyle çok müthiş bir proje değil. Bundan daha iyilerini yapma kabiliyetine biz şu anda sahibiz.
TESTLERDE SON DÜZLÜKTEYİZ
Milli uzay programına ben başvurmadım. Benim yaşım tutmuyor. Yaşlı olduğum için başvuru yapamadım. Bu proje Türkiye'nin bugünün değil geleceğini hedefleyen bir program. Bugün ülkeler arasındaki yarış dünya üzerinden uzaya taşınmış durumda. Eğer ülkeler tam bağımsız olmak istiyorlarsa uzay alanında çalışma yapmaları bir tercih değil artık bir zorunluluk. Bu manada tüm dünyada müthiş bir uzay yarışı var. Bakın Rusya-Ukrayna yarışında şu anda Ukrayna ordusunun en temel iletişimini kim sağlıyor? Elon Musk'ın uzaya gönderdiği Star Link uyduları sağlıyor. Yani Amerika'daki bir şirket dünyanın başka bir köşesindeki iki ülkenin savaşında kaderi belirleyecek bir iş yapabiliyor.
Bu manada uzay yarışı çok hızlı gidiyor. Biz de Türkiye olarak uzay yarışından asla geri kalmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Buna dönük çalışmalar yapıyoruz. İşte Türkiye'de uzay alanında yapılan başarıları bir araya topladığımız bir program ve bu kamuoyuna ilan edildi. Burada belirlediğimiz 10 temel başlıkta çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
İlk defa bir Türk uzay yolcusunu uzaya göndermek istiyoruz. Bu vatandaşımızın bizi Türkiye'yi orada temsil etmesini istiyoruz. 37 bin kişi başvuru yaptı. 800 vatandaşımız bütün süreçleri tamamlayarak 'ben uzay yolcusu olmak istiyorum' dedi. Bu vatandaşlarımızla online olarak bir takım süreçler yürütüldü. Şu anda 30 aday kaldı. Bu 30 adaya da çok ciddi sağlık ve psikolojik yaptık. Şu anda son düzlüğe girmiş durumdayız.
Bu isimler arasından iki vatandaşımızı birisi asil birisi yedek olmak üzere Amerika'ya göndereceğiz. Ve burada gerekli eğitimleri aldıktan sonra bir tanesi uzaya gönderilecek. Yaklaşık 10 gün kalarak orada bilimsel çalışmalar yapacak. İki vatandaşımızı ABD'ye gönderiyoruz.
KILIÇDAROĞLUNUN ABD ZİYARETİ
Teknoloji görmek istiyorsanız ABD'ye gitmeye gerek yok. Türkiye'deki teknoparkları Ar-ge merkezlerini gezebilir.
(CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in girişim sermayesi ile ilgili itirazları)
Biz girişimciliği 2023 Sanayi ve Teknoloji stratejimizin en önemli başlıklarından bir tanesi olarak kabul ediyoruz ve Türkiye'de girişimciliği teknoloji tabanlı girişimciliği geliştirmek için büyük bir gayret gösteriyoruz ve biraz önce de söyledim zaten Türk start-up'ları teknoloji şirketleri adeta destan yazıyor. Bugün Avrupa'nın en büyük ekonomi gazeteleri Türkiye nasıl teknolojinin yıldızı oldu diye başlıklar atıyorlar. Bu manada biz yaptığımız çalışmaların geri dönüşünü almış olmaktan ziyadesiyle memnunuz.
Teknolojiye yatırım nasıl olur? Yapacağınız altyapı yatırımlarıyla olur. Bunun yanında oluşturduğunuz ekosistemle olur. Ama girişimciliğin önündeki en büyük sorunlardan bir tanesi hala finansman girişimci bir fikri varsa bunu ticarileştirmek için en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi finansman bu noktada da biz özellikle hükümet olarak bakanlık olarak girişimcilere yeni finansman imkanları sunmak üzere çok farklı programlar yapıyoruz. Bizzat kendimiz yatırım fonları kurduk. Bunun yanında Türkiye'deki yatırım fonlarına destek olduğumuz mekanizmaları devreye aldık. Biz bu kadar büyük gayret gösterirken Kalkınma Ajanslarımız ile yeni bir program başlattık. Biz girişimler için finansman bulmak için kendi bakanlığımızın bütçesinden bu fonlara destek olalım diye bir program başlattık.
CHP hiç işi yokmuş gibi bizim bununla ilgili programımızın dayandığı maddeyi AYM'ye götürdü iptal ettirmek üzere. 10 gün önce Kılıçdaroğlu ABD'ye gitti. Oradaki teknoloji çalışmalarını görmek için girişimleri görmek için nasıl bir dünya var görmek için gittiğini söylüyor. Tabii buna benim itirazım var. Siz YouTuber mısınız? Oraya gidiyorsunuz videolar çekiyorsunuz.
Orayı tanıtacak mısınız? Bir kere adres yanlış. Teknoloji görmek istiyorsanız girişimcilik görmek istiyorsanız ABD'ye gitmek zorunda değilsiniz. Türkiye'de teknoparkları gezebilirsiniz AR-GE merkezlerini gezebilirsiniz. TEKNOFEST'te gençlerin başarısına bizzat siz şahitlik ettiniz. Ama beyefendi teknoloji görmeye ABD'ye kadar gitmiş. Ama ben diyorum ki zahmet etmesin Türkiye'deki bütün Teknoparkları gezebilir orada teknolojiyi görebilir.
Bizim girişimlere finansman bulmak için oluşturduğumuz programı iptal ettirmek üzere AYM'ye başvuruyor. Gerçekten akıl alır bir durum değil. Ben tekrar söylüyorum Özgür Özel itiraz etmiş ama bakınız bu işlerin hesabının Meclis'te verilmesi lazım diyor. Biz zaten bütçemizi Meclis'ten alıyoruz. Burada kullandığımız kaynaklar Meclis'in bize verdiği kaynaklar. AYM'den iptal ettirmeye kalkarsanız o zaman size sorarlar kardeşim Genel Başkanınız ABD'ye gidiyor teknolojiden girişimcilikten bahsediyor siz Türkiye'de Sanayi Bakanlığının yaptığı işleri iptal ettirmek için AYM'ye başvuruyorsunuz. Bu gerçekten kabul edilebilir bir husus değil. Türkiye özellikle teknoloji tabanlı girişimcilikte müthiş işler yapıyor. Bakın ilk 6 ayda Türkiye oyun sektöründe oyun geliştirme sektöründe Avrupa'da en fazla yatırım alan ülke oldu. Bizim gençlerimizin kurduğu şirketler şu anda yabancı oyun firmaları tarafından adeta kapışılıyor.