Türkiye’nin ilk uzay mühendisi! Beyin felciyle doğan Turgay Karakaş’ın başarılarla dolu hayatı A Haber’de
Engel tanımayan bir adamın hikayesi var şimdi sırada. Türkiye'nin ilk uzay mühendisi olan Turgay Karakaş; beyin felciyle dünyaya geldi, 6 yaşına kadar yürüyemedi ancak tüm bu zorluklara rağmen sayısız başarıyı bakın hayatına nasıl sığdırdı. İşte inanılmaz başarılar…
Her yıl 17 milyon insan serebnal palsi yani bir diğer adıyla beyin felciyle dünyaya geliyor. Bu hastalıkla doğan kişilerden biri de Türkiye'nin en önemli beyinlerinden biri olan Turgay Karakaş. Büyük engellere rağmen birçok önemli başarıya imza atan Karakaş, aynı zamanda Türkiye'nin ilk uzay mühendisi.
Turgay Karakaş altı yaşına kadar hiç konuşamadı. Okuduğu okullarda dışlandı, ancak yılmadı. Çocukluk hayalini, TÜBİTAK SAGE'de uzay mühendisi olarak gerçekleştirdi. 44 yaşındaki Karakaş'ın daha doğmadan başlayan hayat mücadelesi, okul sıralarında da devam etti.
Fiziksel engeli sebebiyle akranları tarafından ayrımcılığa uğrayan Karakaş, Türkçe öğretmeni tarafından da hak etmediği sözlere maruz kaldı. Bir an olsun düşünmedi Karakaş; sırasını, arkadaşlarını ve öğretmenlerini geride bırakırken. Karşılaştığı tüm bu engeller; ona güç kazandırdı, her düşüşte daha dik ayağa kalktı. Başarı da emek de Karakaş için işte o günden sonra başladı.
Ancak pes etmedi, yapılan zorbalıklara karşı sevgiden ve şefkatten ödün vermedi. "Yapamazsın" diyenlere inat mücadelesini hiç bırakmayan Karakaş; Daha sıkı tutundu hayata. Ülkesine getireceği birçok başarıdan habersiz; sadece sevdiği işe yöneldi, kendini matematiğe verdi.
Büyük başarıların habercisi olan bu ilk adımlar, Karakaş'a adeta nefes oldu. İlk kez ayakları üzerinde dimdik durduğunda ise yalnızdı ancak gökyüzünün büyüleyici atmosferi onunlaydı. Ve işte o an: Küllerinden yeniden doğdu Karakaş. Kararını verdi, ilk adımını attı.
Başkalarına imkansız gelen şey, onun en büyük hayaliydi. Bunun için çabaladı ve sonuca ulaştı. Türkiye'nin ilk uzay mühendisi olan Karakaş, yabancı ülkelerden de yüzlerce teklif aldı ancak ülkesini bırakmayı hiç aklından geçirmedi.
6 yıldır evli ve dört buçuk yaşında bir kız çocuğu olana Karakaş'ın en büyük mutluluğu ise kızıyla geçirdiği zamanlar... Karakaş, aynı zamanda kendisi gibi serebral palsili olan çocukların eğitimi ve sosyalleşmesi için kurulan Serabral Palsili Çocuklar Derneği'nde de yönetim kurulu başkanlığını yapıyor. Karakaş'ın en büyük hayallerinden biri ise kendi gibi bu hastalıkla mücadele edenlere umut olmak. Karakaş, engelli vatandaşlar için yapılan çalışmalarda da daha öncü bir rol üstlenmek istediğini dile getiriyor.
Turgay Karakaş, A Haber mikrofonlarına şunları söyledi:
"Okuma yazma bilmeyen burada ne işi var, zihinsel engelliler okuluna git, sen zaten burada eziliyorsun gibi tahminlere maruz kaldım. Çalışmak, çalışmak, çalışmak... Bizim çalışmaktan başka hiçbir alternatifimiz yok.
Hep matematik üzerinde kendimi verdim, hayatın en kolay yöntemi kendimi anlatmak olduğunu hayatın aslında matematikle başladığını düşünüyorum çünkü bütün her şeyin temeli matematik. TÜBİTAK yarışmalarında matematik olimpiyatlarımda Türkiye birinciliğim var, fizik olimpiyatlarında Türkiye ikinciliğim oldu.
Dokuz yaşındayken kendi başıma dengemi sağlayıp gökyüzüne baktığımda dokuz yaşındaydım ve o an gördüğüm o harika dizayn, tam benim hayal ettiğim matematiksel ortamı gökyüzünde buldum ve o gün ben kendime karar vermiştim uzayla ilgili bir iş yapacağım. Uzay mühendisi olacağım dediğim zaman ilkokulda benimle çok dalga geçmişlerdi.
Üniversite sınavında Türkiye 25. Oldum. Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri'nde yüksek lisans ve doktoramı tamamladım. Şu anda da TÜBİTAK SAGE'de çalışmaktayım, gururla çalışıyorum. Türkiye için bir şeyler yapmam gerektiğini kanıksayan biriyim o yüzden hiçbir yere gitmem, Türkiye'nin bir askeri neferiyimdir.
Türkiye sadece bir tane ve biz birlik olmazsak biz bir olmazsak biz birlik olmazsak bu ülke çok düşmanlarımız var, bu düşmanlarımızı yenmemizin tek şeyi biz birlik içinde olmamız gerekiyor. Sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak baktığımız zaman biraz eksik kalıyor. Engellilerden sorumlu bakanlık tarzında bir şey olursa daha faydalı olacağını düşünüyorum.