Rusya’dan savaşı değiştirecek saldırı: Kamikaze Drone! Atina rahat durmadı, adaları ziyaret etti
Atina Sakız Adası'nda yeni provokasyona imza attı. Genelkurmay Başkanı gayri askeri statüdeki adaları ziyaret etti. Öte yandan Rusya, Ukrayna'ya yönelik saldırılarını giderek artırıyor. Rus güçleri bu kez başkent Kiev'e “Kamikaze Drone” ile saldırdı. En az üç kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Ukrayna ise silahları Rusya'ya İran'ın sattığını öne sürdü. Peki Kamikaze Drone'lar savaşın seyrini nasıl değiştirecek? Yunanistan’ın hamlesi ne anlama geliyor? Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zuhal Mert Uzuner değerlendirdi.
Doç. Dr. Zuhal Mert Uzuner'in öne çıkan değerlendirmeleri:
"Rusya'nın Ukrayna'nın güney kesimi ile olan ilgisi açık şekilde ortada. Kırım'ın son derece önemli ve stratejik bir yer olduğunu biliyoruz. Rusya 2014 yılında beri burada yerleşmiş bir yapı oluşturmaya çalıştı. Kerç Boğazı meselesi lojistik aktarım ve bağlantının doğrudan kurulması için çok önemli. Ancak psikolojik bir tarafı da var.
Kerç Boğazı'na yapılan saldırı Rusya'nın sıkı kontrolü altında olan bir yere zarar vermek böyle bir imaj oluşturmak gayreti vardı. Ukrayna'nın kendi toprakları için savaşacak ve kazanacak gücü olduğuna dair mesaj vermek istendi. Saldırı zamanına bakılırsa bu bölgede yapılan referandumlarla da ilişkili bir durum.
Tarafların durumu giderek tırmandırma eğiliminde olduğunu görebiliyoruz. Taraflar artık birbirini daha çok hırpalamaya ve daha çok yaralamaya başladı ve böylece ortak buluşma noktasından giderek uzaklaştı. Bundan sonraki süreçte savaş giderek tırmanacak gibi duruyor. Batı'da Ukrayna'nın topraklarını geri alabileceği ve başarı hikayesi yazabileceği beklentisi var. Bu beklenti Rusya ile Ukrayna'nın görüşmesi olasılığını azaltıyor.
YUNANİSTAN'IN ADALARI SİLAHLANDIRMASI
Bu çok geçmişi olan bir mesele. Yunanistan'ın şu anda yaptığı şeye odaklanırsak, küçük çaplı bir çatışma çıkarıp bundan 2. bir Ukrayna rolünü taşıyarak bir çıkar elde etmeye çalışıyor. Bunu yaparak aslında Kıbrıs meselesini Avrupalaştırarak sanki AB'nin bir sorunuymuş gibi sunmayı başardıysa aynısını şimdi uluslararası topluma el koyarak yapmaya çalışıyor.
Rusya'nın yaşadığı bir sıkıntı var aslında Toprak bütünlüğünü hedef alan her türlü saldırı uluslararası hukuk normları açısından yanlış ve bunu yapan ülke hep olumsuz tarafa düşüyor. Bu anlamda baktığınızda Türkiye'nin sürekli Yunan söyleminin içerisinde Rusyalaştırmaya çalışması da var. Açıkçası bu bir kışkırtma.
Özellikle Sakız Adası'na baktığınız zaman son derece yakın bir yerden bahsediyoruz. Türk kıyılarına bu çok yakın. İzmir gibi büyükşehrin karşısında bu gerçekleşiyor. Bunu yapmanın Yunanistan stratejik olarak faydası yok. Bu söylemsel düzeyde kışkırtıcı bir eylem. Türkiye'yi Ege'de harekete geçirme isteğinin olduğunu altını çizmek lazım.
Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de hareket etmeye çalıştığı her an Ege'de bir sorun çıkarma eğilimi var Yunan hükümetinin. Bunun altını iyi çizmek lazım. Bu noktada dikkatimizi çok da bölmeden Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri takip etmek gerekir. Türkiye de zaten bunu yapıyor."