Başkan Erdoğan başörtüsü karşıtlarına böyle meydan okumuştu
Başkan Recep Tayyip Erdoğan başörtüsü karşıtlarına meydan okudu ve özgürlükler mücadelesinde yeni bir dönem açtı. Peki başörtüsü ile ilgili geçmişte neler söylemişti? İşte tarihi mücadele günleri ve verilen mücadelenin kronolojisi…
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti hükümeti tarafından yıllar önce sorun olmaktan çıkarılan başörtüsü konusunu sanki yasaklar devam ediyormuşçasına yeniden gündeme getirdi. Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de bir başörtüsü sorunu olduğunu öne sürüp konu hakkında kanun teklifi hazırladıklarını ifade ederek yeni bir oyuna girişti.
Oysa ki Başkan Recep Tayyip Erdoğan başörtüsü karşıtlarına meydan okudu ve özgürlükler mücadelesinde yeni bir dönem açtı.
Başkan Erdoğan yıllar önce yaptığı grup toplantısında, "Hangi yaşam şekli değişti. Ayıptır ayıp. İzan gerekir, insaf gerekir. Bu ülkenin evlatlarını birbirine düşürmeye kimsenin hakkı yok. Ben ciğerlerimden konuşuyorum. Daha Cumhurbaşkanı değerlendirmesini yapmadan ana muhalefetin başı şimdiden ahkam kesiyor. Yargıya akıl vermeye başladı. İdam sehpasının yolunu gösteriyor. Sen nasıl demokratsın?" demişti.
Erdoğan aynı konuşmasında, "Ama biz şuna inanıyoruz. Biz beyaz çarşaflarla yola çıktık. Biz bu konuda bedele hazırdık. Sizin aslında başörtüsü ile bir derdiniz yok. Sadece fırsattan istifade başka bir hesabı görmek istiyorsunuz. Aslında çıkarlarınızı tehlikede görüyorsunuz. 70-80 yaşındaki bir Anadolu kadınını sahneye çıkartıp onun başında başörtüsünü çekip çıkartmayı siz hangi insani anlayışa bağdaştırıyorsunuz?" ifadelerini kullanmıştı.
ERDOĞAN LİDERLİĞİNDE VERİLEN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ
9 Şubat 2008
* Üniversitelerdeki başörtüsü yasağı kaldırıldı
4 Mart 2008
* Erdoğan başörtüsü yasağını eleştirdi
* Bu eleştiri AK Parti'nin kapatılma davasında en önemli delil sayıldı
20 Temmuz 2009
* Öğrenciler arasında eşitsizlik oluşturan katsayı uygulaması kaldırıldı
8 Nisan 2012
* Kur'an kursuna 12 yaş sınırı getiren uygulama sona erdi
30 Eylül 2013
* Kamuda uygulanan başörtüsü yasağı tamamen kaldırıldı
11 Kasım 2016
* TSK'daki sivil personelin, kamu personeliyle aynı hükümlere tabi olmasının önünü açan düzenleme yürürlüğe girdi
KILIÇDAROĞLU VE YÖNETİMİNİN BAŞÖRTÜSÜ TUTUMU
18 Şubat 1998
* SSK Genel Müdürü Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla peruklu türbanla duruşmalara giren kurum avukatları hakkında soruşturma başlatıldı
22 Temmuz 2007
* 28 Şubat sürecindeki "ikna odaları"nın mimarı Nur Serter, CHP'den vekil oldu
* CHP ve DSP , üniversitelerde başörtüsüne serbestlik getiren yasanın iptali için AYM'ye başvurdu
28 Ekim 2013
* Canan Kaftancıoğlu, "Başörtü serbestisi diye bir şey olmaz. Var mısınız kılık kıyafet serbestliğine? Sonra oyunbozanlık yok ama! Meclis bahçesi uygun. Ben de öğle arası bikiniyle güneşlenmek mesela!" dedi
13 Ocak 2018
* Kaftancıoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı oldu
28 ŞUBAT'TA NE OLMUŞTU?
Türk siyasi tarihine "Postmodern darbe" olarak geçen 28 Şubat 1997'deki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının üzerinden 25 yıl geçti.
Toplantı, Türkiye'de siyasi, idari, hukuki ve toplumsal alanda tartışmalı bir dönem başlattı.
YIL 1996
Merhum Necmettin Erbakan Başbakanlığında, Refah Partisi (RP) ve Doğru Yol Partisi koalisyonuyla 28 Haziran'da 54. Hükümet kuruldu.
Hükümet, kısa süre sonra "rejim tehlikesi" ve "irtica" iddialarıyla karşı karşıya kaldı.
Erbakan'ın Libya ziyareti, D-8 fikrini ortaya atması, dini cemaat liderlerini iftirada ağırlaştırması, RP'li Sincan Belediye Başkanlığınca düzenlenen "Kudüs Gecesi" programı, 28 Şubat'a giden süreci hızlandıran "kırılma noktaları" arasında yer aldı.
YIL 1997
31 Ocak'ta RP'li Sincan Belediye Başkanlığınca "Kudüs Gecesi" düzenlendi
4 Şubat günü 15 tank ve 20 zorhlı araçtan oluşan konvoy Sincan'dan geçerek Yenikent'teki tatbikat alanına gitti.
"Askerin uyarısı" olarak nitelendirilen bu gelişme üzerine Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, görevden uzaklaştırıldı.
Yıldız ile 9 arkadaşı, "halkın kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla tutuklandı.
21 Şubat'ta dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir, "Sincan'da demokrasiye balans ayarı yaptık" ifadesini kullandı.
VE GÜN 28 ŞUBAT...
En uzun MGK toplantısı Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel başkanlığında MGK toplandı.
8 saat 45 dakika süren toplantı sonrası 4 maddelik bildiri yayımlandı.
Temel eğitimin 8 yıla çıkarılması ve irtica faaliyetlere karıştıkları gerekçesi ile ordudan atılanların belediyelerde istihdam edilmemesi o listede yer alıyordu.
YIL 1998
16 Ocak günü Refah Partisi kapatıldı. Necmettin Erbakan, Şevket Kazan, Ahmet Tekdal, Şevki Yılmaz, Hasan Hüseyin Ceylan ve İbrahim Halil Çelik'e 5 yıl siyaset yasağı getirildi.
18 Haziran'da Erbakan, görevini Tansu Çiller'e devretmek için başbakanlıktan istifa etti. Ancak dönemin Cumhurbaşkanı Demirel, hükümet kurma görevini Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a verdi.
30 Haziran
ANAP-DSP ve DTP ortaklığıyla 55. Hükümet kuruldu.