TBMM bugün açılıyor! Peki gündemde neler var? Siyasette neler konuşulacak?
Türkiye Büyük Millet Meclisi yeni yasama yılına başlıyor. 27. Dönem 6. Yasama Yılı açılışını Başkan Receo Tayyip Erdoğan yapacak. Meclis'e ulaşan dokunulmazlık dosyası sayısı 1600'ü aştı. Peki Genel Kurul’un gündeminde neler var? Torba yasa ne zaman yasalaşır? Meclis’te hangi çalışmalar yapılacak? Siyasette neler konuşulacak? 6’lı masanın adayı kim olacak? Gelişmeleri A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün konuğu olan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül ve AK Parti Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam değerlendirdi.
TBMM'nin yeni yasama yılı 3 aylık aranın ardından başlıyor. 27. Dönem 6. Yasama yılı saat 14.00'teki Genel Kurul ile başladı. Özel gündemle başlayan oturumu, Meclis Başkanı Mustafa Şentop yönetti. Yeni yasama yılının açılış konuşmasını Başkan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Yeni dönem mesajlarını Meclis kürsüsünden verdi.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının ardından Genel Kurul 4 Ekim Salı günü toplanmak üzere kapandı. Meclis'in gündeminde dezenformasyonla mücadele, milyonları ilgilendiren ekonomi torba teklifi, yeni dönem bütçe yasası, tezkereler ve daha onlarcası olacak.
TBMM Başkanı Şentop akşam da yeni yasama yılı nedeniyle geleneksel resepsiyona ev sahipliği yapacak. Salgın nedeniyle 2 yıldır yapılamayan resepsiyonda milletvekillileri, bakanlar, siyasi parti temsilcileri, bürokratlar ve büyükelçiler bir araya gelecek. Peki Meclis'in gündemin ne var? Siyasette neler konuşulacak? İşte tüm detaylar...
MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül'ün açıklamaları:
"Muhalefetin onur kazanma potasına soktuğunu düşündürten iddialı olduklarını söyleten şey ne? Şimdi hesap edelim, Siz çok güzel bir şekilde söylediniz. Alt alta koyalım bu partinin 6'lı masanın oy toplamı yüzde 30 - yüzde35'i geçmez, biz geçeriz.
Peki Türkiye'de Türkiye'yi yönetmek için ne kadar oy oranına ihtiyaç var, %50 artı 1. Peki bunların bunu temin etme ihtimali var mı? Yok kesinlikle yok. Muhalfette ümit edilen şeyin acaba HDP ile beraber olduğu zaman acabası da yok aslında HDP de beraber olduğu zaman iktidar gelir mi? Acaba bir iddiamız olabilir mi diye bunun peşinde şu an mücadele veriyorlar."
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu'nun sözleri:
"Net bir şekilde biz milletin sesiyiz milletimize beraberiz milletimizin öncelikleri neyse bizim önceliklerimiz odur. AK Parti ve Cumhur ittifakı olarak bu konuda Meclis'te hakikaten güzel bir birliktelik ve dayanışma içerisinde toplum menfaatine yönelik düzenlemeleri bugüne kadar yasalaştırdık.
Tabii diğer partilerle de bu konuda müzakereler yaparak hep beraber Plan Bütçe Komisyonu'na gelen Adalet Komisyonu'na gelen bütün partilerin görüşlerine açık bir şekilde orada değerlendirmeler yaptık. Orada olgunlaştırmalarda yaparak ve daha sonra da Genel Kurul'da bu yasal düzenlemeleri oluşturduğumuz gibi bu yasama yılında da aynı şekilde çalışmaya devam edeceğiz.
Asgari ücret ve memur ve emekli maaşları ile ilgili adımlar atacağımızı söyledik ve bunları Meclis kapanmadan önce attık. Şimdi de sözleşmeli personelle ilgili, EYT ile ilgili düzenlemeler yapacağız dedik. Cumhur İttifakı olarak teklifler Meclis'e siyasi irade olarak yansıyacak ve gereken adımı atacağız. 500 bin sözleşmeli personelin kadro haklarının kendilerine verilmesiyle ilgili düzenleme yapacağız.
2022 yılına kadar söylediklerimizin hepsini yasalaştıracağız. Sözleşmeli personeli ekim ayında gündeme getireceğiz, yasalaştıracağız. EYT, aralık ayında Meclis' sunulacak ve hepsinin yasalaştığına şahit olacağız. 2023'e girdiğimizde verdiğimiz sözleri tutmuş olacağız."
AK Parti Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam öne çıkan değerlendirmeleri:
"6'lı masa kurulduğu günden itibaren ilk etapta Cumhurbaşkanımıza hedef olarak gösterdi. Yani kuruluş amaçları Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına bir aday çıkartmak sureti ile aslında Cumhurbaşkanı'nı bir şekilde sistemin dışına itmeye çalışmak ve bu ilke ile yola çıktılar.
Yola çıkarken tabii yurt dışından bir takım sufleler ile birlikte bu hedefi koydular. Fakat başlangıç noktalarında memleketin milletin faydasına bir ideal olmadığı için şu anda ilk tur bitti ikinci tur tekrardan devam ediyor. Yani 6'lı masanın her bir ferdi birbirleriyle sanki böyle günlük görüşme yaparmış gibi güne gidermiş gibi gidip geliyorlar."
Erkan Akçay öne çıkan açıklamaları
"İlk kez Türk siyasi tarihimizde ve Meclis tarihimiz dönemin en uzun yasama yılını yaşayacağız. Beş yılını tamamladık. Şimdi 6. Yasama Yılı'na bugün başlayacağız. 2018 yılında 24 Haziran seçimleri ile ondan evvelki anayasa referandumuyla getirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olarak adlandırdığımız yeni yönetim sisteminin Türkiye'ye kazandırdığı siyasi istikrarının en somut göstergesi bu yasama yılının 6. yılını görebilmemiz ve yaşayabilmeniz olmuştur.
Ekim ayı içerisinde sözleşmeli geçici ve çalışan yaklaşık 600 civarında personelin kadroya geçirilmesine ilişkin düzenlemeler önümüzdeki hafta içinde Meclis Başkanlığına sunulacaktır, bunu öngörüyoruz. EYT içinde önümüzde bütçe süresi olacak. Komisyonda aralık ortası gibi kabul ettikten sonra da gündeme gelecek. Zaten EYT'de gerikli noktalar görüşülmüş olur ve Genel Kurul'da ve bunu aralık sonu veya ocak başı gibi gerçekleştireceğimizi öngörüyoruz."
Julide Sarıeloğlu'nun açıklamaları:
"Yeni yasama döneminizin hayırlı olmasını temenni ediyorum Sayın Akçay'ın da dediği gibi Meclis tarihimiz açısından önemli bir dönem oldu. İlk defa 6. döneme ulaşılan bir dönem çok önemli olacak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin oluşturmuş olduğu istikrarın aslında en temel yansımalarından birisi oldu. İnşallah 2023 seçimlerinden sonra da aynı istikrar devam ettireceğiz.
Bizim Cumhur İttifakı olarak adayımız net. Paydaşlarımız olan partilerle birlikte bu anlamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Zaten 6'lı masa daha doğrusu 7'li masa diyebiliriz. Masanın altında da bir parti söz konusu. O partide HDP'dir ve bu son zamanlarda iyice ayyuka çıkmış bir durum zaten.
İlk önce toplu olarak bir araya gelmeleri vardı artık biz ikili görüşmelerde takip edemez haldeyiz. Sürekli birbirlerini ziyaret eder bir halde herhangi bir somut Türkiye'ye dair altı dolu olmayan bir parlamenter sisteme geçiş açıklaması dışında herhangi bir somut önerileri yok. Somut bir adımları somut bir bakış açıları ortak paydada buluştukları herhangi bir konu yok."
YENİ TORBA YASA TEKLİFİNDE NELER VAR?
* Torba yasa teklifinde yaklaşık 30 maddelik düzenleme var
* İcrada olan 2 bin lira altındaki borçlar silinecek
* Çalışana nakdi verilen yemek yardımı vergiden muaf olacak
* Elektrik ve doğalgaz desteği düzenlenecek
* KYK kredi borçlarının faizleri silinecek
* İşverene vergi desteği yapılacak
* Elektrik ve doğalgazda bin TL'ye kadar vergiden istisna olacak
* Kur Korumalı Mevduat sisteminde süre uzatımı yer alacak