Savaş yeni mi başlıyor? Rusya'nın ilhak adımına ABD ve Avrupa neler yapabilir?
Tartışmalı referandumun ardından Rus işgali altındaki 4 bölge Rusya tarafından ilhak edildi. Moskova'da düzenlenen tören de konuşan Rusya lideri Putin “Bu bölgeler artık Rus toprağıdır” dedi. Ukrayna'ya müzakerelere dön çağrısında bulundu. Peki ilhak hamlesi işgalin devamı mı? Kırım senaryosu tekrarlanıyor mu? Dünyada "harita değişimi dönemi" mi başladı? Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan gazeteci Güngör Yavuzarslan ve Beykoz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Küntay değerlendirdi.
Prof. Dr. Burak Küntay'ın açıklamaları:
"NATO zaten bir nevi İsveç ve Finlandiya'ya Türkiye'nin onay vermesin durumunda Rusya sınırına yaklaşıyor. Etnik grupların kendi geleceğini tayin etmesi 1800'lü yıllarda hayata geçen imparatorluklar devrini bitirip ulus devlet sürecinde kullanılan bir yöntemdi. "Biz aylıyoruz" diyerek yola çıkılırsa dünyanın her yerinde devletçikler oluşur. Dolayısıyla bunun bir temeli yok.
Rusya bu noktada beklediğini bulamadı. ABD'nin başını çektiği Batı devletleri de enerji krizini tahmin edemedi. Rus açısından bu işi bitirmenin en kolay yolu "galip geldim" diyerek kendisine yakın bölgelerde referandum yaptırıp buraları ilhak etmek olacaktı. Rusya'nın bugün yaptığı bu. Bu durumların uluslararası bir geçmişi var mı? Evet var ama uluslararası tanınırlılığı var mı? Yok! Bu hukuki bir çatışma olarak devam edecek.
Zelenskiy bu saatten sonra NATO'ya dahil bir olabilir. NATO ani kararla bunu yapabilir ancak orada patlamaya hazır bir bomba var. Bir savaşın içerisindeyiz. Bu halde NATO'nun direkt olarak müdahale etmesi gereken bir durumla karşı karşıya geleceğiz. Daha kapsamlı bir savaşın kapısı aralanabilir. Bu da Ukrayna'nın NATO'ya alınacağı bir süreci gözler önüne serecek."
Gazeteci Güngör Yavuzarslan'ın değerlendirmeleri:
"Rusya, şubat ayında başlatan savaşta kendi askeri planları vardı ve bunlar sahada tutmadı. Putin'e bu noktada bir zafer ve başarı lazımdı. 2014 yılında Kırım'ı Rusya'ya bağlayan Putin burada bir hamle yaptı. 4 bölgeyi Rusya'ya bağladı. Putin burada alacağını aldıktan sonra masa çağrısı yaptı. Bunun yanında Ukrayna'nın sahada askeri hareketleri devam ediyor. Putin buralara yapılmış saldırıları Rusya'ya yapılmış saldırı olarak kabul edecek. İşte en kötü senaryo bu. Burada Rusya'nın beka meselesi söz konusu olacak ve nükleer başlıkların atılması gündeme gelecek.
Rusya burada bölgeleri ilhak ederek defterin başka bir sayfasını açmış durumda. Kırım dahil edildiğinde Ukrayna'nın topraklarının yüzde 20'si işgal edilmiş durumda. Ukrayna da burada meşru müdafaa hakkını kullanacağını ifade ediyor. Rusya artık burada yaptığı ilhaktan sonra yaşananları savaşa döndürebilir. Rusya askeri doktirinine göre Rusya toraklarına yapılan saldırıda nükleer silah dahil her şey kullanılabilir. Çok büyük bir risk var ve ekim ayı çok kritik bir dönem olacak.
Eğer savaş devam ederse Rusya bu sefer Odessa defterini açar. Bu da Kiev'in bir kıskaca alınmasıdır. Kiev'i bir kara defteri yapar ve Karadeniz ile Boğazlar bağlantısını keser. Putin için Kırım çok önemli ve stratejik. Herson bölgesini alarak su kaynaklarını ve güvenliğini sağladı. Artık bu Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştan başka bir boyuta evrilme riskini taşıyor."