KKTC'yi hangi ülkeler tanıyabilir? Rusya KKTC'yi tanırsa ne olur? Rusya direkt uçuşlara başlar mı?
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler’deki KKTC'yi tanıma çağrısından sonra diplomatik kaynaklar Lefkoşa’nın uluslararası temaslarının da hızlandığını söylüyor. Peki, son gelişmeler neler? KKTC Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı A Haber’de önemli açıklamalarda bulundu.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler'deki KKTC'yi tanıma çağrısından sonra diplomatik kaynaklar Lefkoşa'nın uluslararası temaslarının da hızlandığını söylüyor.
Konuyla ilgili KKTC Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı A Haber'de önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Erhan Arıklı'nın öne çıkan sözler:
"BAŞKAN ERDOĞAN'IN BM'DE YAPTIĞI KONUŞMA DÖNÜM NOKTASI"
Diplomatik ilişkilerin eşref saati vardır. O eşref saatinin geldiğini düşünüyoruz. Başkan Erdoğan'ın BM'de yaptığı konuşma aslında Kıbrıs meselesinde bir dönüm noktası. Bundan önce iki dönüm noktası yaşamıştık. 1974 Barış Harekatı arkasından 1983 KKTC'nin ilanı ve bana göre dünkü Sayın Başkan Erdoğan'ın konuşması da yine aynı şekilde bir dönüm noktası. Artık bundan sonra KKTC'nin Rumlarla masaya oturup bir federasyon konuşma dönemi kapandı.
Bundan sonra tanınmak için girişimlerde bulunmamız gerekiyor ve bu kapının tamamen kapanmasından sonra bizim KKTC olarak yapmamız gereken Türkiye ile birlikte atmamız gereken adımlar var. Bunlardan bir tanesi uluslararası hukuka uygun olarak bizim Kıbrıs'ta Kıbrıs Türk halkının self determinasyon hakkını kullanıp KKTC'nin tanınması için bir irade beyan etmesi gerekiyor. Bunun için bir referandum lazım. Bu şekilde biz BMGK'nın daha önce almış olduğu 501, 577 sayılı kararları da boşa çıkarmış olacağız.
"BM'NİN KARARI ORADA DURDUĞU MÜDDETÇE..."
BMGK'nın orada almış aldığı kararlar durduğu müddetçe herhangi bir devletin bizi kolay kolay tanıması mümkün değil. Tanıyın dediğimizde tanımaları çok zor. Ben uzun yıllar KKTC'nin yurt dışında özellikle Türk cumhuriyetlerinde temsilciliğini misyon şefliğini yaptım. Bizi çok tanımak isteseler de BM'nin o kararı orada durduğu müddetçe ve bizim Rumlarla federasyon konuştuğumuz sürece hiç kimsenin bizi tanıması mümkün değil.
"FEDERASYON GÜNDEMİNİ KALDIRIN ONDAN SONRA TANINMA İSTEYİN"
Hatırlayın Pakistan bizi tanımak isteyecekti ama bizim KKTC'nin cumhuriyeti ilan edebiliyoruz ama her an yıkabiliriz ve Rumlarla federasyon görüşmeye devam edeceğiz demesi üzerine adımını geri atmıştı. Şimdi bir taraftan cumhuriyet ilan edeceksiniz bağımsızlığınızı ilan edeceksiniz diğer taraftan da Rumlarla ortak bir devlet kurmak için görüşmeler yapacaksınız bununla ilgili BM'nin paradigmaları var. Ondan sonra yan tarafa dönüp dost ve kardeş ülkelere bizi tanıyın diyeceksiniz olmaz. Bunun için mesela Kırgızistan'ın eski Dışişleri Bakanı bana şöyle söylemişti şu andaki Cumhurbaşkanı bizim Kırgızistan'daki Türk lobisinin başındaydı o alıp beni Kırgızistan Dışişleri Bakanına götürmüştü 2008 yılında, bana bir soru dedi ki Sayın Arıklı tamam biz KKTC'yi tanıyalım ama siz Rumlarla federasyon görüşmeye devam ediyorsunuz değil mi? Evet, peki federasyon görüştüğünüzde KKTC ortadan kalkacak mı? Evet. O zaman niçin federasyon görüşürken bizden tanınma istiyorsunuz? Bu federasyonu bir gündemden kaldırın ondan sonra gelin bizden tanınma isteyin demişti.
"BAŞKAN ERDOĞAN BM'DE İLAN ETTİ"
Şu anda atılan adım da tam da buna uygundur. Yani Başkan Erdoğan artık BM'de yaptığı konuşmada BM paradigmalarını yani KKTC'nin tanınmamasıyla alakalı aldığı kararların sonunun geldiğini ilan etti. Geri dönüşü yoktur. Çok çok önemli.
YENİ HAVALİMANI NE ZAMAN AÇILACAK?
Bizim Ercan Havaalanı biraz zor açıldı normalde 2012'de biz onun ihalesini yapmıştık 4 yıl içinde bitecekti ama hala bitemedi. Bizden kaynaklanan sıkıntılar da var yüklenici firmadan kaynaklanan sıkıntılar da var ama artık sonuna geldik. En son sevgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu oraya geldi onun hakemliğinde biz aramızdaki sorunları büyük ölçüde çözdük ve 15 Kasım'da havaalanını açma konusunda mutabakata vardır. Bütün eksiklikleri hemen hemen giderdik. 29 Ekim'de Allah nasip ederse ilk deneme uçuşlarına başlayacağız. 15 Kasım'da da belki Sayın Cumhurbaşkanımız oraya iner. Belki Rus uçağı Rus havayollarına ait bir uçak oraya iner. Veya kendi milli havayolu şirketimizi kurmak için son hazırlıklara geldik o uçak oraya iner ama umarım üçü birden olur sıkıntı olmaz. Böyle bir girişimimiz var inşallah bunu başaracağız.
RUSYA KKTC'YE UÇUŞLAR BAŞLIYOR MU?
Normalde hukuki bir engel yok. KKTC'nin Ercan Havaalanı ambargolu bir havaalanı değil. Sadece uluslararası şartlara haiz değil tescil edilmiş bir havaalanı olmadığı için Moskova'dan kalkan uçak Sivil Havacılık Daire'sine ve diğer üzerinden geçeceği ülkelerin dairelerine bilgi vermek zorunda. Ercan Havaalanı da tescilli olmadığı için Moskova'dan kalkan uçak Bakü'den kalkan uçak ben Ercan Havaalanı'na gidiyorum diyemiyorum. Bunu ortadan kaldırmanın formülleri var yeter ki siyasi irade olsun.
Ben Azerbaycan'da temsilcilik yaparken Azerbaycan'dan doğrudan uçuş gerçekleştirmiştim. Onun altyapısını hazırlamıştım. Daha sonra Kırgızistan'dan uçuşlar yapmıştım. Gayet kolay.
"TÜRKİYE'NİN HAVAALANI STATATÜSÜNE ALINABİLİR"
İç havayolları statüsüne de alınabilir Ercan ve tıpkı Antalya Havaalanı gibi Ercan Havaalanı Türkiye'nin havaalanı statüsüne alınabilir. Yeter ki siyasi irade olsun.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Rusya arasında çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Savaş dolayısıyla AB ve ABD Rusya'ya ciddi şekilde bir ambargo uyguladı o ambargoya da Güney Kıbrıs sıkı sıkıya uyuyor. Hatta bu sıkı sıkıya uymanın mükafatı olarak da Güney Kıbrıs'a yönelik ABD'nin silah ambargosu kaldırıldı. Rusya bundan çok rahatsız oldu. Rusya ile Güney Kıbrıs'ın arası çok çok iyiydi. Bu süre içerisinde Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Rus oligarkların büyük bir bölümü karaparası Rum Yönetimi'nde aklanıyordu. Bu paranın boyutları da yaklaşık 200 milyar dolar olduğu tahmin ediliyordu. Çok büyük rakam.
"BİZ BU LİMAN OLMAYA ADAYIZ"
2013'te Güney Kıbrıs battığında bu paranın 3'te 1'i Rus oligarkların parasıydı tıraşlandı o paralar. Buna rağmen Güney Kıbrıs ile Rusya'nın ilişkileri sekteye uğramadı ve Güney Kıbrıs her zaman Rusya'nın koruma kalkanı altındaydı. Sebebi de Rusya'nın ta korkunç İvan'dan bu yana sıcak denizlere inme hayali vardı o hayali son dönemde Şam'ın daha doğrusu Suriye'nin limanında üs elde etti ama yeterli değil. Yılda 700 bine yakın Rus turist Güney Kıbrıs'a gidiyordu. Şimdi bu ilişkiler büyük ölçüde gerildiğine göre Rusya'nın yeni bir limana ihtiyacı var biz bu liman olmaya adayız.
Sayın Başkan Erdoğan'ın Putin ile ilişkilerinin çok çok iyi olması dolayısıyla bu ilişkiyi de kullanarak Güney Kıbrıs'a yönelik açılımların Rus açılımının büyük bir kısmını artık bu saatten sonra Kuzey Kıbrıs'a yönelmesini bekleyebiliriz, bu bizim için sürpriz olmaz. Bunun için hazırlık yapmak durumundayız.
DİYALOG SÜRECİ BAŞLADI MI?
Ben bunu aslında açıklamıyordum normalde dün Türkiye basınına düşmeseydi bu olay bizim Rusya ile Rusya'daki özel firmayla yaklaşık 1,5 aydır yazışmalarımız devam ediyordu ama açıklamıyordum. Hatta bakanlar kurulundaki arkadaşlarıma bile söylememiştim ama nereden sızdıysa dün haber sızdı. Bu bizim için çok da iyi olmadı. Çünkü bu haber duyulduğu andan itibaren Rumların lobisi devreye girecek. Bunu engellemeye çalışacaklar. Hiç önemli değil netice itibariyle Rusya bu konuda bir karar vermişse hem Güney Kıbrıs'a hem AB'ye hem de ABD'ye bir ders vermek istiyorsa en güzel cevap Kuzey Kıbrıs üzerinden verilir. Başkan Erdoğan'ın bu konuda inisiyatif alacağına inanıyoruz gücüne güveniyoruz.