Diplomaside Türkiye masa başında! Fotoğraf ne mesaj veriyor?
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Şangay İşbirliği Teşkilatı zirvesinin yapıldığı Özbekistan'da liderlerle bir masa etrafında toplanarak sohbet etti. İşte o sırada çekilen bir fotoğraf, yeni Türkiye'nin dünya diplomasisindeki yerini ortaya koydu. Çekilen bu fotoğraf ne anlama geliyor? Gelişmeleri A Haber canlı yayınına konuk olan Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger değerlendirdi.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesine katılmak üzere gittiği Özbekistan'daki görüşmelerini sürdürüyor. Yoğun diplomatik temaslar gerçekleştirecek olan Başkan Erdoğan, sabah erken saatte Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.
Başkan Erdoğan, dün Özbekistan'da liderlerle bir masa etrafında toplanarak sohbet etti. İşte o sırada çekilen bir fotoğraf, yeni Türkiye'nin dünya diplomasisindeki yerini ortaya koydu.
Peki fotoğraf ne mesajlar veriyor? İşte Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger açıklamaları:
Bu fotoğraf çok önemli çünkü Türkiye'nin uluslararası politikadaki ağırlığını gösteren bir kare. Aynı zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği bakımından tüm dünyaya mesaj veren bir fotoğraf.
Şimdi Türkiye olarak içeride hangi siyasi görüşte olursak olalım burada Cumhurbaşkanı Erdoğan ülkeyi temsil ediyor. Burada ortaya konulan Türkiye'nin yaklaşımına performansına hepimizin sahip çıkması lazım. Neticede uluslararası politikada Türkiye'nin ağırlığının arttığını bu kare net şekilde ortaya koyuyor.
Şangay İşbirliği Teşkilatı, Asya'da ABD'nin hakimiyetine karşı Rusya ve Çin'in kurduğu bir örgüt. Temel olarak böyle başladı. ABD etkisini Asya kıtasında sınırlandırmak ve bölgede siyasal istikrar yaratmak. Rusya ve Çin'in yanı sıra Tacikistan, Kazakistan ve Kırgızistan katıldı. İşte süreç böyle başladı.
Sonrasında Özbekistan, eş zamanlı Pakistan ve Hindistan katıldı. Şu anda da İran'ın katılımı onaylandı. Uluslararası sistemde Batı'nın ağırlığına karşı Doğu'nun ağırlığını öne çıkaran bir örgütlenmedir. Türkiye temelde bakıldığı zaman Batı üyesidir. Avrupa Konseyi ve NATO üyesidir. AB'ye katılmak için çaba gösteriyoruz.
Fakat ikili düzeyde bu ülkelerle ilişkilerimiz var. İçeriye katılan devletlerin önemlice bir kısmı da esasen Türk Cumhuriyetleridir. Burada sadece Türkmenistan katılmıyor, tarafsız ülke statüsünden dolayı. İkili ilişkilerimiz böylece örgütsel düzeye taşımış olduk. Şu anda tüm dünyanın dikkati bu zirve üzerinde.