Rusya’yı bekleyen tehlike ne? Masa teklifi bu yüzden mi kabul edildi?
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı harekat devam ederken Kiev’de çatışmalar şiddetle sürüyor. Zelenskiy’nin müzakere çağrısına Putin olumlu yanıt verirken gece boyu bombalamalar sürdü. Peki Rusya nereye kadar gidecek? Putin’in neyi hedefliyor? Rusya’yı bekleyen tehlike ne? Masa teklifi bu yüzden mi kabul edildi? Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan emekli hava pilot korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş değerlendirdi.
Erdoğan Karakuş'un değerlendirmeleri:
"Savaş devam ediyor. Rusya burada mümkün olduğu kadar birçok noktayı ele geçirmek istiyor. Masaya oturma görüşmeleri sürüyor ama ben Putin ve Zelenskiy'nin karşılıklı oturacağını sanmıyorum. Alt kademeden isimler oturur ve görüşür. Rusya bu masaya daha etkin oturmak istiyor. Ukrayna'da buna karşı direniyor.
Savaş başladıysa önünü almak kolay bir şey değil. Bu işin fazla uzatılması Rusya tarafından istenmeyecektir. Rusya'nın nihai hedefi Ukrayna'yı ateşkese zorlamak ve masa başında bazı yerleri almak. Bunu yapabilecek mi? göreceğiz.
Rusya şehir içlerine girerse bundan büyük zarar görür. Kiev gibi büyük şehirler de zarar göreceğini beraber izleyeceğiz. Ukrayna halkının orduyla beraber yaptığı direniş çok etkili olabilir. Halka silah verme noktasına Ukrayna biraz geç kaldı.
Ukrayna, Rusya'nın bu kadar geniş çaplı bir harekat yapacağını düşünmedi.
Donbass bölgesinde sadece olacağını hesapladılar. Ama Ukrayna halkı direnç göstereceğini ispatladı.
Rusya'nın Kiev'i işgale kalkması yanlış bir hamle Bu yanlış Rusya'yı zora sokabilir. Putin'in masaya oturma teklifini kabul etmesinin altına bu var diye düşünüyorum."
RUSYA HAREKATI NASIL BİTİRECEK? RUSYA UKRAYNA'DAN ÇIKACAK MI?
Dünyanın takip ettiği Rusya-Ukrayna savaşı 3. gününde devam ediyor. Bölgeden bomba ve çatışma sesleri geliyor. Rusya, Kiev'i ele geçirmek için baskıyı artıyor.
Peki Rusya harekatı nasıl bitirecek? Rusya Ukrayna'dan çıkacak mı? Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Arslan değerlendirdi.
Prof. Dr. Esat Arslan'ın açıklamaları:
"Rusya tarafından yapılan harekat planlandığı gibi devam ediyor. Ama harekatın siyasi hedefine yönelik olarak devam ediyor. Dometsl ve Luhansk'ta sokak savaşları devam ediyor. Burada beklenen sadece harekatın bu bölgeye olacağın sanılıyordu.
Burada hedef Zelenskiy. Harekat konvansiyonel harekat olarak sürüyor.
İki ayrılıkçı bölgede muharebe 8 yıldır devam ediyor ve burada 15 bin kayıp verildi. Ukrayna ordusu Kiev'e gelen bütün köprüleri Ukrayna ordusu yerle bir etti.
Bu adım Rusya'nın Zelenskiy'e gelemsini engellemek için. Rusya ilhakların tanınmasını NATO'dan vazgeçilmesini, askersizleşme ve silahsızlanma istiyor. Ayrılıkçı bölgede jandarmalık istiyor. Rusya, Ukrayna'da kaldıkça Afganistan gibi olur. Onun için burada kalamaz, ve burası bölünmez. Rusya'nın ilhaktan sonra geri çekilebileceğini düşünüyorum. Harekat Kiev'in yönetiminin devrilmesiyle biter."
KİEV'DE ŞEHİR SAVAŞI YAŞANIR MI?
Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı harekat devam ediyor. Kiev'e girişi engellenmek için köprüler yıkıldı. Rusya paraşütlerle şehre girmeye çalışıyor. Peki Rusya nerede duracak? Kiev'de şehir savaşı yaşanır mı? Rusya geri adım atar mı?
Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Furkan Kaya, "Günlerdir bunu konuşuyoruz ama sisli bir ortam var. Savaşın saatlik, günlük bir ortamı vardı ve her an değişebilir. Bunu bir Rusya ve NATO meselesi olarak değerlendirmek gerekiyor. Burada tam bir boğma harekatı var. Rusya burada NATO gücü istiyor." ifadelerini kullandı.
KİEV'DE RUS KUŞATMASI KIRILABİLECEK Mİ?
Dün yapılan müzakere çağrıları dünyaya rahat bir nefes aldırırken bugün öğle saatlerinden sonra gelen açıklamalar savaşın ateşini tekrar yükseltti. Ukrayna müzakere şartlarının kabul edilmez olduğunu ifade ederken Rusya lideri Putin'in orduya verdiği 'durun' talimatını çektiği belirtildi.
Peki Rusya nerede duracak? Kiev'de Rus kuşatması kırılabilecek mi? Şehir savaşına hazırlık mı? Gündemin öne çıkan gelişmelerini A Haber canlı yayınına katılan Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar değerlendirdi.
Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar'ın açıklamaları:
"Burada Putin kendine bir siyasi hedef koydu kendisine. Hatta Donbass ile kendini sınırlandı ama savaşın dili konuşunca siyasetin dili 2. plana düşer. Burada artık stratejinin dili konuşmaya başladı. 2014 yılından beri nasıl NATO planlarını ortaya koyduysa Putin'in de askeri planları var.
Putin burada süreçlere göre bunları uygulamaya koyabilir. Burada bir güç ve yığınak savaşı var. 603 bin kilometrekarelik bir ülkeyi işgal ve istilaya soyunmak çok farklı bir şey bu ülkeyi kendi siyasi hedefiniz olan Donbass'ı işgal ve istila etmek statüsünü oluşturmak farklı bir şey."