Rusya ne yapmak istiyor? Savaşın fitilini kim ateşledi? Harekat nereye varacak?
Rusya’nın dün sabah saatlerinde Ukrayna’ya karşı başlattığı harekat 2. gününde devam ediyor. Füze ve çatışma sesleri bölgeden kesilmeden sürüyor. Siviller ise sığınaklarda yaşam mücadelesi veriyor. Peki Rusya lideri Putin ne yapmak istiyor? Bu harekatın fitili nasıl ateşlendi. Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan uzman isimler değerlendirdi.
Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Furkan Kaya'nın açıklamaları:
"Putin 2007 yılında Münih'te yaptığı konuşmada bugünün kodlarını veriyor. 2. Dünya Savaşı'nın yıldönümünde de Batı için çok kan döktüklerini söyledi. Putin 2001 yılında Büyük Avrasya Birliği'ni kuracak devlet modelini çiziyordu.
Ukrayna bu işin mührü. Ukrayna ile beraber Güney Kafkasya buradan Afganistan'a inen hat oradan Doğu Akdeniz ve Libya, Fas'a kadar uzanan bir bölgedir aslında. Ukrayna coğrafyası neredeyse Türkiye kadar büyük bir coğrafya. Rusya ile Avrupa arasında bir uç bölgesi.
Tarihi olarak duruma bakarsak da Ukrayna, Rusların ileri savunma hattı olarak görülür. Ama bugün NATO, Ukrayna'yı ileri karakola olarak kullanmaya çalıştığını görüyoruz. Rusya 2014 yılında bu bölgelerin arka bahçesi olduğunu ve buraya girilirse savaş sebebi sayılacağını ifade etti.
Soğuk Savaş'tan sonra NATO, Doğu'ya doğru genişlemeyeceğini ifade etti. Burada davula Ukrayna'dan vuruluyor ama bunun sesi Orta Doğu'dan Türkistan coğrafyasından gelebilir. Olayları bölgesel ölçekte değerlendirmemek gerekir.
NATO burada Ukrayna lideri Zelenskiy'i çırılçıplak ortada bıraktı. NATO ve Rusya ilişkilerine baktığınız zaman hiçbir zaman Rusya ile sınırdaş olmak istemez. Ama Ukrayna'yı ileri bir karakol ve tampon bölge olarak tutmak ister. Rusya, Ukrayna'nın tarafsız kalmasını ve ilişkilerin devam etmesini istedi.
Ama Batı ve özellikle ABD ısrarla bu yarayı kaşıyarak kanattı ve bu durum ortaya çıktı. Dün Zelenskiy'de açıklamalarında ortada kaldığını söyledi. Almanya dalga geçer gibi 5 bin tane miğfer gönderdi. Ne Almanya ne Fransa Rusya ile karşı karşıya gelmek istemiyor. ABD'de de Avrupa'da gücünü artırmak için bu meseleyi kullanıyor.
RUSYA NEREDE DURACAK? PUTİN NEYİ HEDEFLİYOR?
Tüm dünya Ukrayna'dan gelen son dakika haberlerini takip ediyor. Rusya'ye Kiev sınırlarına dayandı. Gece boyunca bombalamalar ve çatışmalar sürdü.
Peki Rusya nerede duracak? Putin'in hedefi ne? Ukrayna ne kadar karşılık verebilecek? Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan Terör ve Güvenlik Uzmanı Gürsel Tokmakoğlu ile Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Furkan Kaya değerlendirdi.
Gürsel Tokmakoğlu'nun açıklamaları:
"Burada şaşılacak bir durum yok. Putin, ZElenskiy'nin Ukrayna halkını temsil etmediğini ve Ukrayna askerinin silahları bırakmasını istiyor. Ülke savunması pasif şekilde yapılmaz. Ukrayna yönetimi ne yapıyor? Böyle bir savunma şekli olabilir mi?
Ancak aktif duruma geçerlerse bunu yapabilirler. Buna neden hazırlıklı değiller. Rusların kapılarının önüne gelmesini bekliyorlar. Ve şu anda Kiev düşmek üzere ve Cumhurbaşkanı Zelenskiy Lviv'e gidecek Biden'ın dediği şekilde.
Harkov'dan Kırım'a dikey şekilde bir karayolu var. Burası bir hat. Bu yolun doğusu yani Doğu Ukrayna. Rusya burayı emniyete almak istiyor. Aynı zaman hava kuvvetlerini etkisiz halet getirmek istiyorlar. Moldova ve Polonya istikametindeki askerlerin tamamını yok etmek. Rusya aynı zaman Odessa bölgesinde deniz hakimiyetini de sağlamak istiyor. Burada Ukrayna deniz birliklerinin olmasını istemiyor."
RUSYA VE ABD GİZLİ ANLAŞMA MI YAPTI?
Rusya- Ukrayna savaşında tanklar Kiev'e kadar dayandı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov işgal planlarının olmadığını ifade ederken Ukrayna lideri Zelenskiy Putin'e müzakere çağrısı yaptı.
Peki ABD ve Batı neyi öngöremedi? Rusya ve ABD'nin gizli anlaşması mı var? Rusya nereye kadar gidecek? Gündemin öne çıkan gelişmelerini A Haber canlı yayınına katılan Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın değerlendirdi.
Mesut Hakkı Çasın'ın değerlendirmeleri:
"Yaptırım yöntemlerini bize ABD uyguladı bilindiği üzere. PKK'yı korumak için ABD askerleri fotoğraf çektirdi. Bundan sonra Türk Hava Kuvvetleri kafalarına bombayı çakınca 40 bin yardım gönderdiler. Biz harekatı başlattıktan sonra da ABD Başkan Yardımcısını gönderdiler.
PKK'ya dokunulmamasını isteyen ABD'ye Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ya askerlerinizi çekin ya da vuracağız " dedi. Bu ifadeden sonra 7 gün içinde askerlerini çektiler. Bir NATO bayrağı olduğu zaman Rusya buna cesaret edemez. Putin 3. Dünya Savaşı riskini göze alamaz. ABD ve Batı, Rusya'nın Kiev'e gireceğini öngöremedi.
Biden yapılan pazarlı ağzından kaçırdı ve kısmı işgalden bahsetti. Burada pazarlık Kiev'in işgali mi yoksa Donbass'ın mı bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bunlar dünyayı bilgilendirmediler ve bize yalan söylediler."
İşte uzman isimlerin değerlendirmeleri