Yeni Afganistan denklemi! Çözüm nasıl olur? Perde arkasını A Haber'de anlattı: Taliban bir tuzaktır
Yeni denklemde Afganistan'da yaşananlar ne anlama geliyor? Afganistan'da çözüm nasıl olur? Taliban dönemi Afganistan bölgeyi nasıl etkileyecek? Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Ağar, A Haber canlı yayınında değerlendirmelerde bulundu. Ağar, "Taliban bir tuzaktır" ifadelerini kullanarak "Çok tehlikeli bir sürecin başladığını aynı DEAŞ'a benzer bir sürecin ABD tercihleri Batı emperyalizmi tercihleri içerisinde başlamış olduğunu görmek gererkiyor." şeklinde konuştu.
Küresel güç savaşında Afganistan'ın rolü ne? Kimler Afganistan'da ne plan yapıyor? Yeni denklemde Afganistan'da yaşananlar ne anlama geliyor?Taliban sonrası Afganistan'ı neler bekliyor? Bölgede dengeler nasıl değişecek? ABD Taliaban'a yenildi mi, yoksa yeni bir oyun mu? Küresel güçlerin Afganistan planı ne? Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Ağar, A Haber canlı yayınında değerlendirmelerde bulundu.
İşte o açıklamalardan satır başları;
ABD TALİBAN'A YENİLDİ Mİ?
Zafer gibi bir amacı yoktu istikrarsızlık gibi temel bir eğilim içerisindeydi. Ben yenildiğine dair bir cümle kuramam yeni bir gerçeklik yarattı cümlesi en doğru cümledir bence. ABD oradaki rolünü değiştirmesiyle birlikte oradaki angajmanların değiştirilmesiyle birlikte yeni bir fiili gerçeklik ortaya çıkmıştır. Askeri terminolojide bunun bir karşılığı var. Askeri harekat belli bir seviyeye eriştikten sonra nöbeti başka bir harekat biçimine siyasi bir harekata bir istihbarat harekatına veya bir sosyolojik harekata yerine bırakabilir veya bunun bileşimine bırakabilir.
"PKK DENKLEMİYLE KARŞI KARŞIYA KALDIK"
Örneklendirmek gerekirse 2014-2011 yılında ABD'nin Irak'tan çıkarken Irak'ı doğrusal işgali bitirirken de benzer cümleler kurmuştu bazı hamasi yaklaşım üretenler işte ABD kaybetti, yenildi, mağlup oldu falan ama sonrasında ABD'nin dizayn etmiş olduğu hatta bölgesel bir takım ülkelerle beraber dizayn etmiş olduğu hükümet mezhepçi politikalar uyguladı, Sünni kökenli aşiret isyanı çıktı bunun içerisinden DEAŞ çıktı bundan sonra da bir PKK denklemiyle karşı karşıya kaldık. Yani korkunç bir türbülansa sürüklendi coğrafya. Burada ABD'nin ne yaptığını önceden görmek, tehdidi okumak ve buna dair insiyatifler geliştirmek son derece önemlidir. Yani bu süreci birilerinin insafına veya birilerinin insiyatifine bırakamayız.
"BOZGUNUN NEDENİNDE BATI'NIN MÜDAHALELERİ VAR"
Burada kavramsal bozguna da uğramamak gerek. Çünkü işin içerisinde başka bir oyun da var. ABD bir kere kavramsal bir bozgunun altına imza attı. George Bush teolojik bir ifade kullandı yani bir haçlı seferi, ben bir dini sefere çıktım dedi. Dini seferin amacı sadece jeopolitik olmaz. Bugün Orta Doğu coğrafyasına baktığımız zaman adı vahdet olan din İslam dini bin bir türlü dine parçalanmış olduğunu Müslüman iddiasındaki hakların birbirlerini tekfir ettiklerini savaştıklarını görüyoruz. Büyük bir bozgun yaşanıyor İslam coğrafyasında. Bu bozgunun nedeninde Batı dünyasının yapmış olduğu müdahaleler var.
"TALİBAN ABD'NİN MARİFETİYLE DEVLETLEŞİYOR"
Batı dünyası ortaya çıkan zafiyetleri çok iyi kullandığını ve İslamofobi adı altında bir başka teolojik zafer kazandığını da görüyor olmamız gerekiyor. Yani bugün Taliban dini ABD'nin marifetiyle devletleşiyor. Bizim sorumuz şu devletmiş olan Taliban dini elde etmiş olduğu bu silah yüküyle bundan sonraki süreçlerde ne yapacak? Kime karşı nasıl nerede kullanılacak? Bence en önemli sorulardan bir tanesi budur. Çünkü teslim etti.
TALİBAN DEĞİŞTİ Mİ?
Sahayı çalışan bizler bu tür dogmalardan beslenen bir takım ideolojilerden beslenen bir takım mezheplerden beslenen radikalizmden beslenen iç savaş etkisi altında kalmış çatışmalar etkisi altında kalmış 'ben değiştim' derse ona çok ihtiyatla yaklaşmamız gerekir.
"TALİBAN BİR TUZAKTIR"
Öncelikle Afganistan için bir tuzaktır. Çevredeki ülkeler için bir tuzaktır. Bu tuzağa hem jeopolitik anlamda hem de teolojik anlamda düşmemek gerekiyor. Hem de diğer milli güç unsurları kapsamında bu tuzağa düşmemek gerekiyor. Çok tehlikeli bir sürecin başladığını aynı DEAŞ'a benzer bir sürecin ABD tercihleri Batı emperyalizmi tercihleri içerisinde başlamış olduğunu görmek gererkiyor. Kriz, evet kriz ama bu kriz iyi yönetilebilirse bir faydaya da çevrilebilir kötü yönetilirse çok ağır zararlar da verebilir.
En önemli bizim açımızdan zarar faktörü yüzde 43'lik bir yapının yüzde 100'ün tamamına tahakkümü ile ilgili bir fotoğraf oluştu. Geri kalan ne yapacak Taliban'a karşı nasıl tepki verecek. Bir diğer taraftan kaynağı yok. Bu kaynağı nereden temin edecek temin etmenin bedeli kimlere çalışacak.