Türkiye hız kesmiyor: Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) hayata geçmeye hazırlanıyor
Türkiye son dönemde ürettiği yeni uydular, SİHA operasyonları, fırkateynler, yerli teknoloji silahlarla dünyada adından söz ettiriyor. Son dönemlerin en önemli projesi Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) hakkındaki çalışmalarda tüm hızıyla sürüyor. Milli teknoloji hamlesi doğrultusunda Türkiye MİUS'u hayata geçirmeye hazırlanıyor. MİUS hava 5 saat kalabiliyorken, seyir halindeki 900 kilometreye kadar çıkabiliyor. MİUS ayrıca akıllı füzeleri ve seyir füzelerini de taşıyabiliyor.
Terörle mücadelede, Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'da Türk İHA-SİHA'larının gösterdikleri üstün başarılar, TUSAŞ'ın üreteceği GÖKSUNGUR ve BAYKAR'ın duyurduğu MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) ile birlikte sürecek.
'MİUS' PROJESİ NEDİR?
Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS), Türk savunma sanayinin önemli firması Baykar tarafından duyurulan ve tasarım aşamasında olan TURBOFAN motorlu insansız savaş uçağı projesidir..
Baykar Savunma Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, MİUS projesinde hedefin ilk prototip uçuşunun Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında gerçekleştirmek olduğunu açıkladı.
MİUS MAVİ VATAN'DA DA GÖREV ALACAK
Bayraktar TB3, Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS), Mavi Vatan'ın güvenliği için TCG Anadolu'da birlikte görev yapacağı açıklandı. Baykar Savunma sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "BayraktarTB3 ve MİUS, Mavi Vatan'ın güvenliği için TCG ANADOLU'da birlikte görev yapacak" denildi.
MUHARİP İNSANSIZ UÇAK SİSTEMİ (MİUS) TSK'NIN VURUCU GÜCÜ OLACAK
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin mevcut muharip gücünün büyük çoğunluğu F-16'lardan oluşuyor. MİUS'in geliştirilmesi sonrası F-16 gibi insanlı savaş uçaklarının yavaş yavaş yerini alması ve Türkiye'nin yeni nesil muharip uçak teknolojisi ile birlikte dünyada öncü olması bekleniyor.
MİUS HANGİ AMAÇLA KULLANILACAK?
-Düşman hava savunmasının bastırılması ve imha edilmesi
-Füze taarruzu
MİUS HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİP OLACAK?
- TCG Anadolu sınıfındaki gemilerde iniş kalkış yapabilecek
- Havada kalış süresi 5 saat olarak planlandı
- Havadan havaya, havadan yere akıllı füzeleri kullanabilecek
- Seyir hızı saatte 900 km'yi bulması bekleniyor
- 1.5 tona yakın mühimmat ve faydalı yük taşıyabilecek